Gazete Vatan Logo

Türk piyasasının kaderi Japon ev kadınının elinde

The Times Gazetesi, Japon ev kadınlarının carry trade çılgınlığına günlük 15 milyar dolarlık hacimle katıldığını ve hedef piyasalarının da Türkiye olduğunu yazdı.

The Times’a göre Türk Merkez Bankası, küresel piyasaların kontrolünü ele geçiren binlerce Japon kadınının çılgınlığından korkuyor.

The Times “Kimono Tüccarları” başlıklı haberinde düşük faizli para biriminden borçlanıp getirisi yüksek para birimine yatırım anlamına gelen “carry trade”in Japon ev kadınları arasında nasıl yayıldığını mercek altına aldı. Gazete Japon ev kadınları arasında da carry trade çılgınlığı yaşandığını yazarken, hedef piyasanın ise sunduğu cazip faiz yüzünden Türkiye olduğunu vurguladı. Gazete Türk hükümetinin bu “hücum” karşısında donakaldığını öne sürdü. Gazete, “Türkiye’nin kabusu, Japon ev kadınlarının ilgisi azalarak liradan çekilmeleri ve sistemin çökmesine yol açmalarıdır” ifadesini kullandı.

İngiliz gazetesi, Tokyo kaynaklı haberinde “Japon ev kadınları geleneksel görüntülerini, döviz ticareti dünyası ve yüksek kazanç uğruna terk ederek hem uluslararası piyasaları, hem de Japonya’nın ekonomisini etkiliyor” diye yazdı. Gazete şöyle devam etti: “Tokyo’da Shiba Parkı’na yukarıdan bakan zarif bir kafeteryada Ritsuko Shiono, pembe süslü cep telefonundaki döviz kurlarına bakmak üzere gözlerini kitabından kaldırıyor. Özellikle Türk lirası ile ilgileniyor. Tam o sıralarda oradan 5 bin 400 mil uzaklıkta Ankara’da Türk Merkez Bankası, Ritsuko ve onun gibi sessizce küresel döviz piyasalarının kontrolünü ele geçiren binlerce kadın nedeniyle panikliyor.”

Kadınlara özel 8 dergi

Döviz ticareti yapan Japon kadınlarının görüşlerine de yer verildiği haberde son bir yılda Japonya’da kadınlara yönelik 8 yeni yatırım dergisinin piyasaya çıktığına da işaret edildi.

Gazete, Japonya’da carry trade yapan Japon ev kadınlarının günlük işlem hacminin 15 milyar doları bulduğunu vurguladı ve şu noktalara dikkat çekti:

Japon Yeni’nin faizi yüzde 0.5. Yeni Zelanda dolarının yüzde 8.25 veya Türk lirasının yüzde 17.5 faizi arasında büyük bir fark var.

Japon kadınları bu faiz farkından nasıl para kazanacaklarını artık öğrendi.

Yeni Zelanda hükümeti geçtiğimiz günlerde piyasaya müdahale etmek, düşen doları desteklemek istedi.

Ancak Japon yatırımcılar o kadar çok döviz getiriyor ki bu müdahale etkisiz kaldı.

Ritsuko’nun öğle yemeği Türkler’den

The Times, Japon ev kadınlarına örnek olarak Ritsuko Shiono’nun 1 gününü de özetledi:

07:00 34 yaşındaki Ritsuko, sabah erken saatlerde internetten aracı kurumuna ulaştı ve 100 bin yen (850 dolar) kredi aldı. Ne de olsa faiz sadece yüzde 0.5. Hemen parasının yüzde 17.5 faizle Türk lirasına yatırdı.

8:00 Nikkei borsasına göz atan Ritsuko, Bloomberg haber ajansından döviz piyasası ile ilgili günlük haberleri okudu.

8:15 Düşük faizden 500 bin yen daha borçlanan Ritsuko, 160 yen/euro paritesinden 200 bin yen değerinde euro satın aldı. Haber ajanslarından okuduğuna göre euro, yen karşısında değer kazanabilirdi.

8:30 15 dakika önce borçlandığı 200 bin yeni, yüzde 8.5 faiz veren Yeni Zelanda dolarına yatırdı.

12:00 Alışverişe çıkan Ritsuko’nun beklediği gelişmeler öğlen saatlerinde bir bir gerçekleşti. Türk lirası değer kazandı. Ritsuko’nun öğle yemeğinin parası çıkmıştı bile.

17:31 Ritsuko bir kez daha haklı çıktı. Euro da yen karşısında yüzde 1 değer kazandı. 160 paritesinden aldığı yeni 176’dan sattı. Broker ücretini ödediğinde kendisine ekstra 5 bin yen kâr kaldı.

2 ay sonra piyasalar hakkında daha geniş bilgiye sahip olan Ritsuko, artık İzlanda Kronu’nun, Yeni Zelenda Doları’ndan daha spekülatif olduğunu düşünüyor. Ritsuko sattığı dolardan sonra yeni gözdesi İzlanda Kronuna yatırıma başladı. Faiz gelirlerinden 6100 yen kazanan Ritsuko’nun, toplam kazancı dev yatırım şirketlerinin bile ilgisini çekmeye başladı.

Haberin Devamı