Gazete Vatan Logo

Türk oto pazarı ilk 5'e girdi

Rekor kıran Türk oto pazarı AB’de ilk 5’e girdi...

2010 yılını rekor satışla kapatan Türk otomotiv sektörü, Avrupa’da da devler ligine girdi. Aralık ayında 99 bin 461 binek otomobilin satıldığı Türkiye, İspanya’yı geçerek 27 AB ve EFTA ülkeleri içinde 5’inci oldu. Aralık 2010’da 230 bin 371 adetle Almanya en büyük pazar olurken, onu Fransa, İtalya ve İngiltere izledi. Yıl toplamında ise satışlarını yüzde 37.85 oranında artıran Türkiye, 509 bin 784 adetlik satış rakamıyla Avrupa sıralamasında 8’incilikten 7’nciliğe yükseldi. Türk otomotiv pazarı gösterdiği performansla Hollanda’yı geçti.

Türkiye otomotiv markalarının yüzünü güldürürken, Avrupa Birliği ülkelerinde daralma yaşandı. 2010 yılı Ocak-Aralık dönemi toplam Avrupa satışları, 2009’a göre yüzde 4.9 düşüşle 13 milyon 785 bin 698 adet olarak gerçekleşti.

2009 ve 2010 yılları 12 aylık gerçekleşen kümülatif otomobil pazarı kıyaslandığında en belirgin düşüş yüzde 35.8 ile Yunanistan’da görülürken, hemen ardından yüzde 28.9 ile Bulgaristan ve yüzde 25.1 ile Macaristan yer aldı.

12 aylık bazda en yüksek artış sırasıyla yüzde 54.7’yle İrlanda’da da yaşandı. İrlanda’yı yüzde 53.8’le İzlanda, yüzde 38.8’le Portekiz ve yüzde 37.8’le Türkiye takip etti.

Telman İsmailov’un Soçi’deki dev otel projesi elinden alındı

Antalya’nın Kundu bölgesinde 1.4 milyar dolara Mardan Palace’ı inşa ederek adından söz ettiren ancak borçları nedeniyle elektriği kesilen ve son olarak otelden eleman çıkarmaya başlayan Azeri kökenli Rus işadamı Telman İsmailov’a bir darbe daha geldi.

Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Kommersant, 2014 Soçi Kış Olimpiyatları için yapılacak 3 bin 600 yatak kapasiteli ve 540 milyon dolar bedelli otel projesinin, Azeri asıllı işadamı Telman İsmailov’dan alındığını duyurdu. Bu iddia, Kommersant’ta dün birinci sayfaya taşındı. Gazete, otel projesinin, Kremlin’e yakınlığı ile bilinen 6.4 milyar dolar kişisel servete sahip işadamı Viktor Vekselberg’in şirketi “Renova”ya verildiğini duyurdu.

Habere göre, Çerkizovski Pazarı’nın kapatılmasından sonra finansal durumu bozulan İsmailov’un şirketi ATS, 540 milyon dolarlık proje için para bulmakta zorlandığı için inşaat hakkı Vekselberg’in şirketine verildi.

PRAG RESTORANI DA GİTTİ

Telman İsmailov, kendisi için paha biçilemez manevi değeri olduğunu söylediği Sovyet döneminin en görkemli, en prestijli lokantalarından Prag restoranını da kaybetti. Geçmişi Çarlık dönemine kadar uzanan ve menüsünde 170 çeşit yemek bulunan Prag restoran, hafta başında müşterilerini son kez ağırlayarak kapısına kilit vurdu. Rus basınına göre Prag’ın binasını ünlü İtalyan modacı Roberto Cavalli 450 milyon dolara almak istiyor.

Mardan Palace’ın görkemli açılışına Sharon Stone, Mariah Carey ve Monicca Bellucci gibi ünlü isimler katıldı. Telman İsmailov, ünlü konuklarını kapıda karşılamıştı.

Haberin Devamı