Gazete Vatan Logo

Türk ordusuna ‘uçan kale’

TSK dev nakliye helikopterleri almaya kara verdi. CH-47 Chinook helikopterler, ’uçan kale’ olarak anılıyor ve F-16’ları bile taşıyabiliyor

UÇAK BİLE TAŞIYOR! İŞTE O FOTOĞRAFLAR...

Türk ordusu askeri harekatlara güç kazandırmak için dev nakliye helikopterleri almaya karar verdi. Alınması planlanan CH-47 Chinook helikopterler, ’uçan kale’ olarak anılıyor ve F-16 bile taşıyabiliyor.

Geçen haftalarda ’Yürüyen kale’ olarak anılan zırhlı araç siparişi veren ordu, bu kez de ’uçan kale’ almaya hazırlanıyor. Ordunun ağır nakliye helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere yapılacak ihale çerçevesinde, aday firmalardan teklif talebi isteneceği, projenin bir numaralı adayının ise Boeing üretimi CH-47 Chinook tipi helikopterler olduğu belirtiliyor.

Çift motor, gelişmiş rotor

Halen 16 ülke tarafından kullanılan ve dünyanın en etkili ağır nakliye helikopterlerinin başında gelen Chinook helikopterleri, çift motor ile gelişmiş rotor (helikopterlerin pervanelerini sağa, sola, arkaya ve ileriye doğru hareket ettiren sistem) sistemine sahip bulunuyor. Arka taraftaki rotor hem kalkmayı hem de ilerlemeyi sağlıyor. Saatteki maksimum hızı 315 km. olan Chinook’un ana görevleri, askeri birlik, topçu ünitesi ve mühimmat taşımak.

Bakım maliyeti düşük

Chinook helikopterleri, çelik halatlarla, uzun menzilli ağır top, jeep ve kamyon dahil ağır askeri araçlar ve F-16 savaş uçağını dahi taşıyabiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, yük taşıma ihtiyacını bugüne kadar Blackhawk ve Cougar tipi helikopterleriyle sağladı. Ancak, Chinook dışındaki genel maksat helikopterlerinin asker ve askeri mühimmat taşıma kapasitelerinin yeterli olmadığına işaret ediliyor. Chinook tipi ağır yük helikopterleri ise 60 askerin yanı sıra çok ağır yükleri uzun mesafelere götürebiliyor. Savunma sanayi uzmanlarına göre, gerek bakım maliyetlerinin daha düşük olması, gerekse Türkiye coğrafi yapısına uygun olması nedeniyle, Chinook modelinin tercih edilmesi olasılığı ağır basıyor.


Fiyatı 10.3 milyon dolar

Mürettebat: 3

Kapasite: 33-60 asker ya da 12.7 ton

Uzunluk: 30.1 metre

Yükseklik: 5.7 metre

Hızı: 315 km/saat

Menzili: 426 km.

İrtifa: 5.640 metre

Yükselme hızı:

10.1 metre/saniye

Haberin Devamı