Gazete Vatan Logo

Türk öğrencilere sınır dışı yok

Türk öğrencilere sınır dışı yok

Rusya baskı altına alınan ve sınır dışı edilmesine karar verilen öğrencilere karşı uygulanacak yaptırımlardan vazgeçti. Rusya Eğitim Bakanı Dimitri Livanov, Rusya’da eğitim gören Türk vatandaşı öğrencilerin yaşananlardan etkilenmemesi için ek önlemler aldıklarını açıkladı.

Koruma altına alındılar

Bakan Livanov, “Türk vatandaşı öğrencilere hiçbir kısıtlama söz konusu değil. Aksine tüm üniversitelerimize tebligatlar göndererek, Türk öğrencilerin koruma altına alınması talimatı verdik” dedi. Rusya’da yaklaşık bin kadar Türk öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Livanov, Türkiye’deki Rus öğrenci sayısının ise yüzü geçmediğini belirtti. Voronezh’de 2-7 Aralık tarihleri arasında Rusya’dan ayrılacaklarına dair taahhütname imzalattırılan 50 Türk öğrenciye ise üniversite yönetimi yaptırımların kaldırıldığını açıkladı. Voronezh’de mezuniyetlerine 3.5 ay kalan Türk öğrenciler kararın ardından çok mutlu olduklarını açıkladı.

‘Polemiğe girmeyin’

Voronezh’de okuyan Türk öğrencilerden VATAN’ın ulaştığı K.S. şunları söyledi: “Sabah saatlerinde Vladimir Devlet Üniversitesi’ndeki öğrencilerden de 10 Aralık’a kadar Rusya’yı terk etmeleri istendiğini duyduk. Ancak sonra Eğitim Bakanı’nın açıklaması hepimizi şaşırttı. Öğle saatlerinde okul yönetimi tarafından çağrıldık; ‘Gönderilme kararınız iptal olmuştur’ dendi. Üniversite yönetimi, ‘Güzel bir şekilde okuyup kimse ile politik polemiğe girmemeye çalışın’ dedi. 50 saatten fazladır uyumuyorduk. Eğer sınır dışı edilseydik 4-5 yıllık emeklerimiz heba olacak ve hayatımız kararacaktı.”

Haberin Devamı

Rus şarkıcıdan barışçı çağrı

Rus şarkıcı Zvezda, Türkiye ve Rusya arasında yaşanan gerginliğin bitmesi için yanaklarına yaptırdığı Türk ve Rus bayrakları ile elinde taşıdığı Türkçe ve Rusça barışa çağıran pankart ile #RussianTurkishPeople hashtagın altında iki ülke arasındaki barışı destekleyen söz, müzik ve video paylaşımı için çağrıda bulundu. İlk defa görüp sesinden etkilendiği darbuka sayesinde Türk müziğine ilgi duyan ve sonrasında Türkçe öğrenerek Türkiye’de albüm çıkarıp klip çeken Rus şarkıcı Zvezda, sosyal paylaşım ağı Facebook sayfasından şöyle seslendi: “İlk sırada iki devletin arkadaş, aile ve çocuk olmak üzere birbiriyle bağı olan barışsever insanları sıkıntı çekiyor. Sevgi ve arkadaşlık politikanın dışındadır!!!”

Haberin Devamı