Gazete Vatan Logo

Türk mucit 32’sinde MIT’de profesör olacak

Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi ve ‘giyilebilir kalp pili’nin mucidi Dr. Dağdeviren, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden profesörlük teklifi aldı

Türk mucit 32’sinde MIT’de profesör olacak

Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı olan ve MIT Technology Review dergisinin geçen yıl derlediği “35 Yaş Altı 35 Yenilikçi” ile Forbes dergisinin “30 Yaşından Küçük 30 Bilim İnsanı” listelerinde yer alan Canan Dağdeviren, Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümünü bitirdiğini, annesi hariç herkesin bu bölümün kendisini mutlu etmeyeceğini, para kazanamayacağını ve iş bulamayacağını söylediğini anlattı.

Dağdeviren, Illinois Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünde doktora eğitimini tamamladığını aktardı.

Doktora bursunu kazandığında, Harvard ya da MIT yerine Illinois Üniversitesini tercih etmesinin nedenlerine ilişkin sorularla karşılaştığına değinen Dağdeviren, şöyle devam etti, “Çalışmak istediğim hoca Illinois Üniversitesindeydi. Kafamda bir proje vardı. O projeyi hayata geçirebilmek için o hocayla çalışmam gerekiyordu. Kafamdaki projenin masteri o hocaydı. O zaman ‘Birazcık bekleyin, MIT ve Harvard’a da gideceğim’ demiştim. Şu anda Harvard Üniversitesindeyim. Yaklaşık 4 ay önce MIT’den, başvuru yapmadığım halde profesörlük teklifi aldım. Ocak 2017’de bu göreve başlayacağım ve kendi grubumu kuracağım.”

Haberin Devamı

Dedem için yaptım

Dağdeviren, çalışmalarında bilim dallarındaki literatürü taradığını ve yapılmayan bir şeyi farklı konseptte gerçekleştirmeye çalıştığını belirtti. Dedesini, 28 yaşında kalp yetmezliği nedeniyle vefat ettiği için hiç görmediğini aktaran Dağdeviren, bundan dolayı onun öldüğü yaşa gelinceye kadar kalp hastaları için bir şeyler yapmaya söz verdiğini kaydetti.

Kalp pili nefes alıp verdikçe şarj oluyor

Giyilebilir kalp pilini tasarladığına değinen Dağdeviren, “Kullanılan kalp pillerinin 6-7 yılda bir değiştirilmesi gerekiyor çünkü bitiyor. Kalbiniz kasılıp gevşedikçe, siz nefes alıp verdikçe kalbinizin üzerine yapıştırılan pil sayesinde elektrik üretebiliyorsunuz ve bu elektriği kullanabiliyorsunuz” dedi. Dağdeviren, giyilebilir kalp pilini tasarlamak istediğinde ABD’de ismini telaffuz edemedikleri için “Çılgın Türk Kızı” anlamına gelen “Crazy Turkish Lady” lakabıyla anıldığını ifade eden Dağdeviren, “Crazy Turkish Lady lakabını bırakıp Mevlana demeye başladılar. Fizik, kimya, tıp, biyoloji ve mekanik mühendisliğini entegre eden bir havuz oluşturmaya çalışıyorum. Bu nedenle Mevlana diyorlar” dedi.

Haberin Devamı