Gazete Vatan Logo

Türk motifleri Ortadoğu’ya

Özgün Türk motiflerini mücevherleriyle Asya ve Ortadoğu’ya taşıyacak

Naci Şenocaklı, tabir yerindeyse sıfırdan başlayıp mücevherde marka olan bir isim... 1965 yılında Kapalıçarşı’da bir kuyumcu atölyesinde çırak olarak işe başlayan Şenocaklı, kalfalık ve ustalık dönemlerini geçirdikten sonra 1974 yılında Beyoğlu’nda kendine ‘Diamond’ adını verdiği bir dükkan açar. Kendi tasarladığı takıları yine kendi atölyesinde üretir. Bugün ise Diamond by Naci Şenocaklı markasıyla sektörde duayenler arasında sayılıyor.

Akmerkez, Nişantaşı ve Suadiye’de mağazaları olan, Osmanlı-Türk kültürünü yansıttığı ürünleriyle dikkat çeken Şenocaklı, 1.5 ay önce Kaş’ta da bir mağaza açtı. Kızı Deniz Şenocaklı’yla birlikte yurtdışına açılmaya hazırlanan Naci Şenocaklı, ilk etapta Dubai, Kazakistan ve Özbekistan gibi pazarlara girme planı yapıyor. Bir diğer planı ise Avrupa’daki kriz geçtikten sonra ünlü işadamı Ali Dinçkök ile birlikte Paris’te de mağaza açmak.

Yurtdışı kızına emanet

Özgün tasarımlarıyla diğer markalardan ayrıldıklarını söyleyen Naci Şenocaklı, “Normal bir mücevherin vitrine çıkması bir hafta kadar sürerken, bir Diamond by Şenocaklı tasarımının hazırlanması 3-4 ay sürebiliyor. Çünkü her bir ürünümüz özenli ve titiz bir çalışma sonucu ortaya çıkıyor. Biz tamamen özgün, kendi kültürümüzü yansıtan ürünleri el işçiliğiyle hayata geçiriyoruz. Kızımla birlikte tasarlıyoruz ve kendi atölyemizde üretip kendi mağazalarımızda satıyoruz. Başarılı olmamızın nedeni de bu” diyor.

Yeni projeler var

Tasarımlarında Türk motiflerini kullandıklarını, bu motifleri geliştirmek için sarayları, kütüphaneleri gezdiğini, Osmanlı kültürünü detaylı biçimde incelediğini kaydeden Şenocaklı, ürünlerinin yabancılardan büyük ilgi gördüğünü vurguluyor: “Mağazalarımızdan alışveriş yapan yabancıların yüzde 90’ı Türk motiflerini yansıtan ürünlerimizden satın alıyor. Bu ilgi nedeniyle yurtdışına yönelik planlarımızı hızlandırmayı düşünüyoruz. Yurtdışında ortak bularak mağaza açmak istiyoruz. Güvenilir, pazarda bize kılavuz olacak bir ortak olmalı bu. Ben markayı bugüne getirdim, bundan sonra kızımın büyütmesini istiyorum. Dolayısıyla yurtdışındaki işlere o koşturacak.”

Yurtiçinde de yeni mağazalar açacaklarını vurgulayan Naci Şenocaklı, Zincirlikuyu’da yapımı devam eden Zorlu Center ve Acıbadem’deki Akasya projelerinde yer almak için de görüşmelerini sürdürdüklerini söylüyor.

Babam taşları tek tek seçiyor

DENİZ Şenocaklı ise babasının sektördeki farkına vurgu yaparak, şunları anlattı: “Bizim sektör çok zor bir sektör. İşi bilmeyen çok. Ne sattıklarını çoğu zaman bilmiyorlar... Zümrütü boyayıp yağlayıp satanlar var. Biz zümrüt aldığımızda 2 ay bekletiyoruz. Rengi açılırsa iade ediyoruz. Asla fabrikasyon çalışmıyoruz. Birçok firma Çin’de üretim yaptırıp satıyor. Biz tamamen el işçiliğiyle, sınırlı sayıda ürüne imza atıyoruz. Yılda 2 kez de İtalya ve İsviçre’ye gidiyoruz. Babam taşları tek tek kendi seçiyor. Mağazalarımızda artık her yaşa uygun ürün de var. Bebeklere de gençlere de orta yaşlılara da hitap ediyoruz.”

İtalyanlar bile bizim motifleri kullanıyor

KAŞ’TA mağaza açtıklarını söyleyen Naci Şenocaklı, özellikle turistlerin Türk motifli ürünlere ilgi gösterdiğini vurguladı. Şenocaklı, sözlerine şöyle devam etti: “Mücevherde iddialı ülkelerden biri olan İtalya’da birçok marka ürünlerinde Türk motiflerini kullanıyor. Türkiye’deki mağazalarımıza da İtalyanlar’dan büyük ilgi var. Kaş’taki mağazamızı yaklaşık 1.5 ay önce açtık ve özellikle yabancıların ilgi odağı haline geldi.”

Haberin Devamı