Gazete Vatan Logo

Türk Lirası’na doping

Türk Lirası mevduatlarda vergi oranları yüzde 15’den yüzde 3’e kadar düşerken, birikimini döviz cinsinden tutup bankada değerlendirenler daha fazla vergi ödeyecek

Türk Lirası’na doping

Bankalardaki mevduata stopaj ayarı geldi. Yeni oranlarla Türk Lirası mevduatın cazibesi artırılırken, döviz cinsinden hesaplardan daha çok vergi alınacak. Uygulama 3 ay süreyle geçerli olacak.

22/7/2006 Tarihli ve 2006/10731 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Eki Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Türk Lirası ve döviz mevduatları için ödenen faizler ile katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kâr paylarından alınan stopaj oranları yeniden düzenlendi. Döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kâr paylarından vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplar için yüzde 18 olarak uygulanan oran yüzde 20’ye, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 15 olan oran yüzde 16’ya yükseltildi. 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda uygulanan yüzde 13’lük oran değişmedi.

1 yıl üstü sıfır faiz

Türk Lirası mevduatlara ödenen faizlerden, vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplar için yüzde 15’lik kesinti yüzde 5’e, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12’lik kesinti yüzde 3’e düşürüldü. 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10 olan kesinti oranı sıfırlandı.

Haberin Devamı

Katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kâr paylarından bu oranlar vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplar için yüzde 5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 3 olarak uygulanacak. 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda sıfırlanacak.

Karar, yayımı tarihinden itibaren 3 ay süreyle sınırlı olarak vadesiz ve özel cari hesaplara ve söz konusu tarihten itibaren 3 ay içinde açılan veya vadesi yenilenen vadeli hesaplara ödenecek faizler ve kâr paylarına uygulanacak.