Gazete Vatan Logo

Türk jetleri PKK ve IŞİD'i bombaladı!

Türk jetleri PKK ve IŞİD'i bombaladı!

Diyarbakır'da kalkış yapan ve yaklaşık 20'e yakın F-16 savaş uçağı IŞİD ve PKK mevzilerine bomba yağdırdığı bildirildi. Edinilen bilgilere göre; Diyarbakır'da bulunan Hava Hava kuvvetler komutanlığı 8. Ana jet üssünden kalkış yapan 20'e yakın savaş uçağı PKK'nın Zap, Metina, Avaşin, Gare, Basyan kamplarıyla IŞİD'in sınır hattında bulunan mevzilerine bomba yağdırdığı bildirildi. Ayrıca PKK'ya yönelik hava operasyonuna karadan da obüs toplarıyla destek verildi. Hava operasyonu 3 saat sürdü. Diyarbakır'dan kalkan F-16'ların üsse döndüğü belirtildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre jetler 01.15'te Kandil ve Şemdinli'nin karşısında bulunan Hakurk da bombaladı. Böylece TSK çözüm sürecinin başladığı Ekim 2011'den sonra ilk kez PKK kamplarını bombaladı.

PKK kampları vuruldu

İlk operasyondan yaklaşık 19 saat sonra saat 22.30 sıralarında 181. Pars Filo’dan yine jetler havalandı. Filo’ya ait F-16 savaş jetleri, bu sefer bir önceki operasyonun aksine sadece IŞİD mevzilerine değil, hem IŞİD, hem PKK unsurlarına yönelik bombardıman için havalandı.
F-16 savaş jetleri, dün gece saatlerinde düzenlenen operasyon kapsamında Suriye’nin kuzeyinde Gaziantep ve Kilis karşısındaki IŞİD mevzileri ile Hakkari ve Şırnak karşısındaki Bahtinan bölgesindeki Zap, Gare, Haftanin, Avaşin-Basyan ve Metina kampının da aralarında bulunduğu PKK kamplarını bombaladı.
Kandil bombalandı
PKK’nin üst düzey yöneticilerinin bulunduğu Kandil’in de bombardımanda hedef alındığı belirtiliyor. Operasyonda örgüte ait eğitim tesisleri, sığınaklar ve uçaksavar bataryalarının hedef alındığı öğrenildi.
Dün sabah saatlerinde yapılan operasyonun aksine, dün geceki operasyonda Türk savaş jetleri, hem Suriye hem Irak’ta sınırı geçti. Operasyon kapsamında 8. Ana Jet Üssü’ne dönen F-16 savaş jetlerinden bazılarının yeniden havalandığı, gece yarısını geçtikten sonra hasarı tespit edebilmek için keşif jetlerinin de havalandığı kaydedildi.
KAMPLAR KARADAN DA VURULDU
Suriye ve Irak'taki terör hedeflerine yönelik bombardıman kapsamında, Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki üs bölgesinden terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyinde bulunan kamplarına obüs atışı yapıldı.
Alınan bilgiye göre, Suriye ve Irak'taki terör hedeflerine yönelik uçaklarla bombardıman sürerken, Çukurca 2. Hudut Tugay Komutanlığına bağlı Işıklı 3. Hudut Tabur Komutanlığı Gezgintepe Üs Bölgesinde konuşlu bulunan ve "cehennem topu" olarak bilinen 40 kilometre menzile sahip fırtına obüsleri ile terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki kampları ateş altına alındı.
Bir saati aşkın süre devam eden ve ilçe merkezinden de sesi duyulan top atışlarında, belirlenen hedeflerin başarıyla etkisiz hale getirildiği öğrenildi.
19 saat sonra 2. operasyon
Türkiye, IŞİD’in bir astsubayı şehit etmesinin ardından tarihi kararlar alarak, 24 saat içinde 2 ayrı operasyonla hem Suriye’deki IŞİD hedeflerini, hem de Irak’taki PKK kamplarını vurdu
Türkiye, Suruç’ta yaşanan canlı bomba saldırısı, iki polisin evlerinde şehit edilmesi, trafik polislerinin vurulması ve IŞİD’in bir astsubayı şehit etmesinin ardından tarihi kararlar alarak, 24 saat içerisinde iki ayrı operasyonla hem Suriye’deki IŞİD hedeflerini, hem de Irak’ın kuzeyindeki PKK kamplarını vurdu. Saatlerce süren hava harekatına 20’ye yakın savaş jetinin katıldığı iddia edildi.
IŞİD’in Kilis Elbeyli yakınlarında Oğuzeli 1. Hudut Alayı’na bağlı Dağ Hudut Karakolu’na ateş açarak bir astsubayı şehit etmesinin hemen ardından harekete geçen TSK, saldırıda bulunan IŞİD militanlarını obüs ve tanklarla vurmuş, bordo bereliler Suriye’ye girerek, öldürülen IŞİD militanının cesedini Türkiye’ye getirmişti.
Telsizlen dinlendi
IŞİD’in dinlenen telsiz konuşmaları, sınırda yoğun önlem alan Türkiye’nin verdiği sert yanıta karşılık örgütün de sınıra güç kaydıracağını ortaya koyunca, asker, çatışmadan sonra da teyakkuz halinde bekledi. Aynı saatlerde devam eden Davutoğlu başkanlığındaki Özel Güvenlik Toplantısı’nda da IŞİD unsurlarının yarattığı risk masaya yatırıldı.
Diyarbakır merkezli 8. Ana Jet Üssü teyakkuza geçirilirken, sınır boyunca yerleştirilen tanklar ve obüsler tetikte bekledi.
Yeni saldırı girişimi
IŞİD militanlarının telsiz görüşmelerinden, örgütün yeni saldırı hazırlığı içerisinde olduğu tespitinden ve Suriye’nin Havar köyü yakınlarındaki IŞİD karargâhında bir toplantı yapılabileceği istihbaratından hareket eden TSK, gecenin ilerleyen saatlerinde, tespit edilen unsurları bombalama emri verdi.
Kaynaklar, operasyon saati için “IŞİD’in toplantı saati beklendi” değerlendirmesinde bulundu. Bu çerçevede alınan tedbirler; Başbakanlık bünyesinde kurulan Başbakanlık Koordinasyon Merkezi ve Genelkurmay Harekât Merkezi’nin koordinasyonu çerçevesinde hayata geçirildi. Gelenek olduğu üzere operasyona Elbeyli’de şehit düşen Şehit Astsubay Yalçın Nane’nin ismi verildi.
181. Pars Filo
Hareket emri kapsamında dün 03.12’de Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nde konuşlu gece görüş sistemlerine sahip 181. Pars Filo’dan üç adet F-16 savaş jeti 5’er dakika arayla havalandı. Havar köyü yakınlarındaki karargâh ve toplanma merkezi Sabah 03.40’ta bombalanmaya başlandı. Jetler dört adet lazer güdümlü bombayı belirlenen hedeflere bıraktı. Tam isabetle IŞİD mevzilerini tümüyle tahrip eden jetler 04.24’te üslerine döndü. Bombardıman toplam 13 dakikada sona erdi.
Sınır aşılmadı
Jetler, IŞİD mevzilerini Suriye hava sahasına girmeden bombaladı. Hedeflerin sınıra yakın olması nedeniyle sınır aşımına gerek olmadığı belirtildi. Operasyonda, El Tabiye bölgesinde, sınırdan 14 km. uzaklıkta IŞİD’lilerin toplanma alanı olarak kullandıkları, cephanelik işlevi de bulunan üç katlı bir bina yok edildi. Burgide bölgesinde, sınırdan 4 km. uzaklıktaki karargah olarak kullanılan bir bina da füzeyle vuruldu. El Zahiriye bölgesinde DAEŞ teröristleri tarafından karargah olarak kullanılan, sınırdan 11,5 kilometre uzaklıktaki bir başka bina da yok edildi.
Operasyonda 28 km (15 deniz mili) menzile sahip JDAM füzeleri tercih edildi. Böylece savaş uçakları Türk hava sahasını terk etmeden Suriye’de bulunan tehditleri etkisiz hâle getirdi. Operasyonda yok edilen hedeflerin vurulmasına ilişkin görüntüler akşam saatlerinde basınla paylaşıldı.
Çok sayıda IŞİD’li öldürüldü
Operasyonda yerel kaynaklardan alınan istihbari bilgilere göre üst düzey IŞİD mensuplarının da aralarında bulunduğu 35 militanın etkisiz hale getirildiği kamuoyuna yansıdı ancak kaynaklar ölen militan sayısının bunun çok üzerinde olduğunu bildirdi. Başbakanlık Koordinasyon Merkezi’nden dün saat 06.51’de yapılan açıklamada “Türk Silahlı Kuvvetleri milli imkan ve kabiliyetler ile Özel Güvenlik Toplantısı’nda alınan kararlar çerçevesinde DAEŞ terör örgütüne ait Suriye sınırları içindeki hedeflere dönük bir operasyon gerçekleştirmiştir. Saat 03.12’de Diyarbakır 8. Jet Ana Üs Komutanlığı’ndan 3 F-16 havalanmış, 03.40-03.53 arasında icra edilen hava harekatı ile DAEŞ terör örgütüne ait 3 hedef vurulmuştur. Daha önceden belirlenen 2 karargah ve 1 toplanma noktasına 4 güdümlü bomba atılmıştır” denildi.
‘Önleyici savunma’
Askeri kaynaklar, operasyonun IŞİD’e yönelik “önleyici savunma” ilkesi kapsamında alındığı, yeni saldırı girişimlerinin tespit edilmesi nedeniyle operasyona çıkıldığına işaret etti.
Çözüm süreci etkilenecek
PKK mevzilerine yönelik operasyonun da Başbakan Davutoğlu başkanlığında önceki gün toplanan Özel Güvenlik Toplantısı’nda alındığı, ancak harekete geçilmesi için Türkiye ile ABD arasında bölgedeki örgütlere yönelik mücadelede mutabakat sağlanmasının beklendiği ifade edildi.
PKK’ye yönelen sınır ötesi hava operasyonu, yaklaşık 3 yıl sonra bu örgüte yönelik ilk operasyon olarak dikkati çekti. PKK, 21 Mart 2013’te “ateşkes” ilan etmiş, bu tarihten bu yana TSK unsurları ile PKK militanları birkaç olay dışında karşı karşıya gelmemişti. PKK’nın eylemsizlik kararından önce de TSK takip dışında hava operasyonu yapmıyordu. Bu nedenle örgüte yönelik hava operasyonu, Ekim 2011’den bu yana yapılan ilk bombardıman olma niteliği de taşıyor. Örgüte yakın sitelerden, “Gerçekleşen operasyon, sürecin sonunu getirebilir” değerlendirmelerinin yapıldığı belirtiliyor.
Başbakan takip etti
Dün akşam saatlerinde başlayan hem Kuzey Irak hem de Kuzey Suriye’ye yönelik operasyonu Başbakan Davutoğlu, Resmi konut’ta takip etti. Davutoğlu’nun Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ile en az iki kez görüşerek, anlık bilgi aldığı öğrenildi.
IŞİD’e akıllı füze
Operasyonda kullanılan JDAM (Joint Direct Attack Munition) füzesi, Boeing firması tarafından geliştirildi. Doğrudan taarruz mühimmatı olan JDAM’ın kuyruk bölümünde INS/GPS sistemleri bulunuyor. JDAM sayesinde, pilot, yoğun bulutlu ve sisli/dumanlı ortamlarda bile düşman hava savunma sistemlerinin menziline girmeden, güvenli bir mesafeden ateşleme yapabiliyor. Lazer JDAM’lar, kötü hava şartlarında sabit hedeflere, açık havalarda ise hareketli hedeflere karşı kullanılabiliyor.
Şehit Nane’nin intikamı alındı
Davutoğlu dün Başbakanlık’taki Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etti. Davutoğlu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ile askeri yetkililerden bilgi aldı. Brifing sırasında Org. Güler, Astsubay Yalçın Nane’yi şehit eden beş IŞİD mensubunun öldürüldüğü bilgisini Davutoğlu’na verdi. Beş IŞİD’linin de IŞİD’in saldırısının ardından başlayan ve gece yarısı Hava Kuvvetleri tarafından yapılan operasyon sürecinde öldürüldüğü kaydedildi.

Haberin Devamı