Gazete Vatan Logo

Türk iş adamından dev firmaya şok!

Türk avukat ve iş adamı Engin Yakut, yeni aldığı Range Rover markalı aracı, şanzıman hatasından 450 kilometre sonra kullanılamaz hale gelince dava açtı. Benzer sorunun yaşandığı başka Range Rover sahiplerinin de vekaletini alan Yakut, ve Avukat Candaş Gürol, kusurlu araçların geri çağırılması için bir süre önce Hintli Tata’ya satılan İngiliz Land Rover’a toplatma davası yürütüyor.

Araç perte çıktı

Geçen yıl resmi distribütör dışında, Türkiye’ye özel ithalat yoluyla galeriler (Grey market) tarafından getirilen Range Rover 4.4 Vogue’yu aldığını söyleyen Yakut, “Araçla 70 kilometre hızla giderken motordan yanık kokuları gelmeye başladı. Kıvılcımlar atıp yağ boşalırken, sertleşen direksiyon yüzünden zor durabildim” dedi. Yaptırdığı incelemeler sonucunda vidaların iyice sıkılmadığı için şanzımanın yerlerinden çıktığı, motorun bu yüzden yağ boşaltığının belirlendiğini kaydeden Yakut, “Ayrıca, marş motoru, kartel ve şanzımanın kullanılamaz hale geldiği tespit edildi. Sonuçta araç pert raporu aldı” dedi.

Firma yanıt bile vermedi

Aracı satın aldığı galeri ve üretici firma nezdinde zararının giderilmesi için çalışan Yakut, benzer nedenlerden dolayı 5 adet Range Rover aracın da hasar görüp kullanılamaz duruma geldiğini ekspertiz raporlarıyla tespit etti. Yakut, “Yıldız Teknik Üniversitesi ve İTÜ mühendislerinin hazırladığı ve mahkeme bilirkişilerinden oluşan 13 bilim insanının imzaladığı raporlar, araçların üretimden kaynaklanan hatalar yüzünden kullanılamaz hale geldiğini ortaya koyuyor” diye konuştu.

Aracı satan galeri dışında, üreticisi İngiltere’deki Land Rover firmasına yaptıkları başvuruların sonuç vermemesi üzerine yasal yolları devreye sokan Yakut, “Land Rover Ltd. Company aleyhine, İstanbul 1.Tüketici Mahkeme’sinde araçların geri çağırılması için toplatma davası açıldı. Diğer hatalı araçlar ile birlikte aynı firma aleyhine, Bakırköy Tüketici Mahkemesi’nde de ‘İkinci Seri Toplatma – Geri Çağırma’ davası daha açtık. Ayrıca, hayati kaza tehlikesi atlattığım için 14 TL değerinde sembolik bir manevi tazminat davası açtım” şeklinde konuştu

Şanzıman devi ZF de davalı

14 ay­dır hu­kuk mü­ca­de­le­si­ne de­vam eden Ya­kut, 3 fark­lı araç­ta da­ha fab­ri­ka ha­ta­lı şan­zı­man arı­za­sı olu­şun­ca, Land Ro­ver ve BMW’­nin şan­zı­man­la­rı­nı üre­ten Al­man De­vi ZF Lem­för­der fir­ma­sı­na da “Pa­ten­tin Hü­küm­süz­lü­ğü“ da­va­sı aç­tı. Şim­di göz­ler Tür­ki­ye ve ulus­la­ra­ra­sı are­na­da de­vam eden da­va­lar­da…
Ucuza alınıyor riskler biliniyor

LAND Ro­ve­r’­ın Tür­ki­ye dis­tri­bü­tö­rü Bo­ru­san Oto­mo­tiv CE­O’­su Eş­ref Bir­yıl­dız, hiç­bir ara­cın bi­linç­li ola­rak fab­ri­ka­dan ha­ta­lı çı­ka­rı­la­ma­ya­ca­ğı­nı kay­det­ti. Bir­yıl­dız, “Grey marketten alınan araca ga­ran­ti kap­sa­mın­da hiz­met ver­miyo­ruz. 230 bin eu­ro­luk ara­cı pi­ya­sa­dan 170 bin eu­ro­ya alı­yor­sa­nız risk­le­ri de biliyorsunuz demektir” dedi.(Metin KÖKLÜÇINAR / SÖZCÜ)

Haberin Devamı