Gazete Vatan Logo

Türk İHA uzmanı bombaların hedefi

ABD’nin Suriye’de iki gün önce düzenlediği hava saldırısında ölen Türklerden birinin 30 yaşındaki insansız hava aracı uzmanı Ömer Düzduran olduğu ortaya çıktı.

Suriye’de IŞİD’e karşı iki gün önce ABD ve 5 Arap ülkesinin düzenlediği hava saldırısında Halep’in Rif Mühendisin bölgesinde bulunan Nusra Cephesi terör örgütünün karargahı da hedef alındı. Hava saldırısında Türk komutan Ümit Yaşar Toprak dahil 17 Türk’ün öldüğü iddia edildi. Bu kişilerden birinin İyilik Derneği adına kurban dağıtım çalışmaları için Suriye’de olduğu belirtilen Yakup Alınak olduğu ve Alınak’ın da 2010 yılında Gazze’ye yardım götürürken İsrail’in saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisinin yolcuları arasında da olduğu belirlendi.

İHA uzmanı

Hava saldırından hayatını kaybeden üçüncü Türk’ün isminin de İstanbul’dan bir hafta önce bölgeye giden ve saldırı sırasında Ümit Yaşar Toprak ile aynı karargahta olduğu belirtilen 30 yaşındaki Ömer Düzduran olduğu ortaya çıktı. Karabüklü olan Düzduran’ın quadrocopter denilen insansız hava aracı uzmanı olduğu ve İstanbul’da çalıştığı öğrenildi. Evli ve iki çocuk babası olan Düzduran’ın bir hafta önce Suriye’ye quadrocopterin kurulumu için gittiği ve bugünlerde de tekrar Türkiye’ye döneceğini söylediği öğrenildi. Quadrocopterlerin de örgüt için çatışma anlarında havadan görüntü alma amaçlı kullanıldığı ifade edildi. Düzduran’ın “Zindan Gülistandır Bize” adlı facebook hesabını kullanan kız kardeşinin hesabında ise şu yorum dikkat çekti: “Canım kardeşim şehadet sana çok yakıştı. Anam, babam, kardeşlerin hepimiz senden çok razıyız. Rabbin de senden razı olsun. Canım kardeşim benim Ömer’im, bizler de yolundan geliriz inşallah.”

Haberin Devamı

Sabah dönecekti

VATAN’ın aileden öğrendiği bilgilere göre, Düzduran ailesine Suriye’ye hem yardıma hem de belgesel çekmeye gittiğini söyledi. Düzduran’ın eniştesi, kendisinin Perşembe günü Suriye’ye gittiğini, son olarak da Pazartesi akşamı saat 21.00 sıralarında ailesini aradığını söyledi: “Ömer yanında 5 bin TL’lik çekim malzemesi ve quadrocopter’i ile Suriye’ye gitti. Bizi birkaç kez telefonla aradı ve oraların çok güzel olduğunu söyledi. Son olarak da pazartesi gecesi yani bombardıman olduğu gece aradı. Havada çok fazla insansız hava aracı gördüğünü söyledi. Bu durumdan tedirgin olmuştu. Ayrıca bu konuşmamızda bize salı sabahı dönmeyi de düşünüyorum dedi. Bu görüşmeden saatler sonra da ABD Saldırısı olmuş ve hayatını kaybetmiş.”

Haberin Devamı

Pötürgeli Fatih terör listesinde

ABD hazine ve dışişleri bakanlıkları, aralarında bir Türk’ün de bulunduğu 11 kişi ile iki organizasyonu, IŞİD, Nusra Cephesi, El Kaide’nin yanı sıra Cemaati İslamiye’ye yardım etmekten ‘terör listesi’ne aldı. Açıklamada, alınan kararların, BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yabancı savaşçılarla mücadeleyi öngören karar tasarısının bir parçası olduğu kaydedildi. Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı David Cohen de yazılı açıklamasında, kararların, söz konusu terör örgütlerinin yabancı savaşçılarını beslemesini ve desteklemesini kesintiye uğratacağını bildirerek, “Bu adımlar, ABD’nin ve ortaklarının terörün finanse edilmesini zayıflatmaya ve yok etmeye yönelik taahhüdünü teyit ediyor” ifadesini kullandı. Açıklamada, listede bulunan Malatya Pütürge doğumlu Türk vatandaşı Fatih Hasar’ın (25) aynı zamanda “Ubeyd Türki” olarak da bilindiği, El Kaide’ye destek verdiği iddia edidli. Hasar’ın, Afganistan’da ve Pakistan’da aşırılık yanlılarını desteklemek için para göndermesinin yanında El Kaide üyelerinin seyahatine kolaylık sağladığı iddiası yer aldı. Hasar’ın, Nusra Cephesi’ni desteklemek için para transferine destek verdiği iddialar arasında.

Haberin Devamı