Gazete Vatan Logo

Türk hakemlerden % 90 ucuz tarife

İstanbul Tahkim Merkezi ilk davasını Ortadoğu’dan aldı. Uyuşmazlıkların 3 ayda çözülmesini hedefleyen merkeze başvuru ücreti, mahkemeye göre 10’da 1’e varan oranda ucuz olabiliyor.

Türk hakemlerden % 90 ucuz tarife

İstanbul’un Orta Doğu ve Avrupa’nın “tahkim merkezi” olması amacıyla 2015 Kasım ayında faaliyetine başlayan İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) siftah yaptı. İlk dava Ortadoğu’dan alınırken, uyuşmazlığın taraflarından biri Türk şirketi.

ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, İstanbul Finans Merkezi Stratejisi kapsamında 1 Ocak 2015’te kanunu yürürlüğe giren, Kasım 2015’te faaliyete geçen Merkezle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Kararları bağlayıcı

Akıncı, tahkimin iş dünyasında uyuşmazlıkların mahkeme yerine hakem denilen özel ve uzman kişiler tarafından çözülmesi olduğuna işaret ederek, kararlarının mahkemeler gibi bağlayıcı olduğuna dikkat çekti. Akıncı, “Tahkime giden vatandaşın kararı kabul etmeyip başka yere gitmesi mümkün değildir. Dünyanın herhangi bir yerinde verilen bir tahkim kararı çok küçük istisnalar dışında her yerde uygulanır” dedi.

ISTAC’ın yargı üzerindeki dosya yükünü azaltabileceğini ifade eden Akıncı, Ticaret Mahkemelerine yazılan en basit dilekçede uyuşmazlığın 4-5 yılda çözüldüğünü anlattı. İstanbul Tahkim Merkezi’nin Türkiye’ye seri tahkim kavramını getirdiğini kaydeden Akıncı şunları kaydetti:

Haberin Devamı

3 ayda bitiriyor

“Seri tahkimde dava hakemlere gönderildikten sonra uyuşmazlık nihai olarak 3 ayda sonuçlanmaktadır. Hakeme geldikten 3 ay sonra uygulayacağınız bir hüküm ortaya çıkacaktır. Gayrimenkullerin aynına ilişkin davalar dışında bütün sorunlara bakabiliyoruz. Her türlü ticari uyuşmazlıklar bizim alanımıza giriyor. Getirdiği ikinci kavram ‘usulü zaman’ yani yol haritası. Uyuşmazlıkla ilgili dosya hakeme gittiği anda bir zaman çizelgesi hazırlanacak. Kim dilekçeyi ne zaman verecek, duruşma ne zaman olacak, karar ne zaman çıkacak bunların hepsinin tarihi belirlenecek.” Akıncı, uyuşmazlıklarda birey, şirket ve kamu kurumu olarak başvurulabildiğini kaydederek başvuru ücretlerinin mahkemelere göre bazen 10’da bire varan oranlarda ucuzlayabildiğini söyledi.

Tahkim 4 dilde hizmet veriyor

Ortadoğu’da, Dubai ve Kahire’nin tahkim merkezi olma şansının İstanbul’a göre çok düşük kaldığını ifade eden Akıncı, “Şu anda Levent’teki TOBB Plaza’da hizmete başladık. Duruşma salonlarımız var. Türkçe, Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere 4 dilde hizmet veriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Almanya veya Gaziantep fark etmiyor

Tahkime başvurmak için sözleşmelerde “İstanbul Tahkim Merkezi” ibaresinin yer alması veya sonradan eklenmesi gerektiğine işaret eden Akıncı, 3’üncü Havalimanı için yapılan sözleşmede ISTAC ibaresinin yer aldığını kaydetti. Bütün büyük şirketleri ziyaret ettiklerini dile getiren Akıncı, sözleşmelere uyuşmazlıklarda ISTAC’ın çözeceğine dair maddelerin koyulmaya başlandığını aktardı. Akıncı, kamudan kendilerine büyük bir ilgi olduğunun altını çizerek, “Bu ay içerisinde Başbakanımızla bir görüşme yapacağız. Kamu hizmet ve mal alımlarında İstanbul Tahkim Merkezi’nin ön plana çıkarılması görüşmemizin ana maddesi olacak” diye konuştu. Akıncı, uyuşmazlıkların çözümünde coğrafi olarak İstanbul’un şart olmadığını, Kayseri, Gaziantep veya Almanya’da da çözümlenebileceğini bildirdi. Tahkimde hakemlerin hukukçu olmasının mecburi olmadığını dile getiren Akıncı, son derece teknik ve konusunda uzman kişilerin kendi alanlarındaki davalara atanabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Hakemlerimiz futbolun Messi’si gibi

Başkan Prof. Dr. Ziya Akıncı, İstanbul Tahkim Merkezi’nin milletlerarası divanında dünyanın en saygın, en bilinen hakemlerinin görev yaptığını bildirdi. Uluslararası etkinliklerde bazen kendilerine “Verilen kararların objektif olduğunu nereden bileceğiz” şeklinde sorular geldiğine değinen Akıncı, “Bunun üzerine divanımızdaki isimleri zikrediyorum ve sorular bıçak gibi kesiliyor. Divanımızdaki hakemler bütün dünyanın bildiği hakemler. Futbolda Ronaldo, Messi neyse bizim divanımızdaki üyelerimizde alanlarında o kadar ünlü” diye konuştu.