Gazete Vatan Logo

Türk doktorlardan kansere karşı baloncuk darbesi!

İki Türk doktor, kaynama ile oluşan kabarcıkların aşındırma gücünü kullanarak hastaya zarar vermeden kanserli hücreleri yok eden cihaz geliştirdiklerini açıkladı.

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ali Koşar ve Doç. Dr. Devrim Gözüaçık ile ekipleri kavitasyon yöntemiyle, yani püskürtülen sıvı içinde oluşturulan mikro boyuttaki su kabarcıklarının (kavitasyon baloncukları) aşındırma gücü ile kanserli hücreleri, tümörleri, prostat ve böbrek taşını parçalayan bir tıbbi cihaz geliştirdi.

Sıvı püskürttüğü ve su tabancasına benzediği için SUTAB adı verilen cihaz sayesinde kanser, tümörler, prostat ve böbrek taşı tedavisinde çok önemli bir gelişme kaydedilecek. Sağlıklı hücre ve dokulara zarar vermeyerek, kanserli hücre ve tümörleri hedef alan özelliği ile SUTAB Türkiye’de üretileceği için hastalara ucuz ve zararsız tedavi imkanı sağlayacak.

Önce böbrek ve mesane

Cihazı tasarlayan ekipten Doç. Dr. Devrim Gözüaçık, VATAN’a yaptığı açıklamada, “İlk etapta böbrek ve mesane tümörlerinin tedavisi için kullanabileceğimizi düşünüyoruz. Alet test edildikçe başka tümör oluşturan kanserler için uygulamalar da gelecektir. Ayrıca iyi huylu doku büyümelerinde, zararlı dokuyu temizlemek için kullanılacaktır. Örneğin, prostat büyümelerinde (BPH) tedavi amacıyla kullanılabilir” dedi.

Haberin Devamı

İki yılda üretilecek

SUTAB’ın temel prensibi olan hidrodinamik kavitasyonun tıbbi amaçlı kullanımının dünya patentini alan Sabancı Üniversitesi araştırmacıları üretilen prototipin 2 yıl sonra piyasada kullanılabileceğini belirtiyor. Cihazın seri üretimini ise Ankara’da bulunan ADS Electronic Medical System adlı firma yapacak. Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Merkezi’nde devam eden robotik kontrollü endoskopik cihaz prototipi geliştirme çalışmaları için Yıldık Teknik, Maltepe, ve Yeditepe üniversitelerinden bilim adamlarıyla işbirliği yapılıyor.

Nasıl çalışıyor?

Mikro kavitasyon yöntemiyle yani suyun basıncı düşürülerek meydana gelen baloncukların patladığında çıkardığı yüksek enerji kullanılarak sağlıklı hücreye zarar vermeden kanserli hücreler, böbrek taşları ve prostat hedeflenerek yok ediliyor.