Gazete Vatan Logo

Türk dizileri Cannes’da

Türk yapım sektörü dünyanın en önemli yapım fuarı MIPCOM’a çıkarma yaptı. Fuar sonrası dizi ihracatının dünyada daha geniş bir alana yayılması hedefleniyor.

Türk dizileri Cannes’da

Başarılı dizilerle adını dünyaya duyuran ve bu alanda ihracatını sürekli artıran Türk yapımları Cannes dizi fuarında beğeniye sunuldu. Dünyanın önde gelen dizi, film, içerik, TV ve yapım sektörü fuarlarından biri olan MIPCOM, Fransa’nın Cannes kentinde dün kapılarını açtı. Sektörün en önemli sahnesi olarak kabul edilen MIPCOM Fuarı’na, Ticaret Bakanlığı desteğiyle İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından bir ticaret heyeti organize edildi.

Heyette sektörde faaliyet gösteren dağıtımcı ve yapımcı 30 firmadan 45 temsilci yer aldı. 18 Ekim’e kadar sürecek fuara, 110 ülkeden 14 bin üst düzey sektör temsilcisi, 2 bin katılımcı firma, 5 bin format ve içerik alıcısı ile 7 bin ziyaretçinin katılımı bekleniyor.

Bir diziden 50 milyon $
İTO olarak ticaret ile kültürü bir bütünün ayrılmaz iki parçası olarak gördüklerini belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Dünyanın en önemli eğlence içeriği pazarının kurulduğu Cannes’da, uluslararası profesyonellerle buluşarak ilgili sektörün ihracatına büyük ivme kazandırıyoruz” dedi. Türk yapımlarının İsveç’ten Kosta Rika’ya, Çin’den İspanya’ya kadar milyonları TV, akıllı telefon ve bilgisayar ekranlarına kilitlediğini söyleyen Avdagiç, sözlerine şöyle devam etti: “Türk dizi ve film ihracatında elde edilen gelir 2008’de bulunduğu 100 bin dolar düzeyinden yükselişe geçerek 2017’de 300 milyon doların üzerine çıktı. İyi bir dizi yurt dışında bölüm başına 500 bin dolara satılıyor. Uzun soluklu bir dizi 50 milyon doların üzerinde ciro yapıyor.”
Türkiye ilk 5’te
Türkiye’nin dizi ihracatında İngiltere, ABD, Fransa, Almanya ile ilk 5 ülkeden biri olduğuna dikkat çeken Şekib Avdagiç, “Rekabet ettiğimiz ülkeler bile geldiğimiz noktayı gösteriyor. Yine bir başka araştırmaya göre ülkelerin yurt dışından satın aldıkları kurmaca TV programlarının yüzde 25’ini Türkiye menşeli yapımlar oluşturuyor. Film alıcıları bir ABD dizisine 10 bin dolardan fazla ödemiyorsa, Türkler aynı kategoride 60 bin dolara bir bölüm satıyorsa bu bir olaydır” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı