Gazete Vatan Logo

Türk dış politikasına ilginç yorum

Nereye gitsem ‘Davutoğlu buradan yeni ayrıldı’ diyorlar

Amerika’nın Avrupa ve Avrasya İlişkilerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Türkiye’nin dış ilişkilerindeki aktif politikasını esprili dille anlattı: “Nereye gitsem, en sık duyduğum cümle ’Ahmet Davutoğlu da buradan yeni ayrıldı’ oluyor”

Sabancı Üniversitesi ve Brookings Enstitüsü işbirliği ile düzenlenen ’Sakıp Sabancı Konferans Serisi’nin bu yılki konuğu ABD’nin Avrupa ve Avrasya İlişkilerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon oldu. Gordon burada, ’Türk- ABD İlişkilerine Obama Yönetimi’nden Bir Bakış’ başlıklı bir konuşma yaptı. Konuşmasında, ABD Başkanı Barack Obama’nın ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Türkiye’ye gerçekleştimiş oldukları ziyaretleri hatırlatan Gordon, on yıllardır süregelen Türkiye-ABD işbirliğinin, günümüzde de her zaman olduğu kadar önem teşkil ettiğini vurguladı. Türkiye’nin son zamanlardaki dinamik yapısının, dünyanın dikkatini çektiğini söyleyen Gordon, bunun da Türkiye-ABD ilişkileri üzerinde durma konusuna ayrı bir önem yüklediğini belirtti. ’Dünyada kaç ülkenin, Türkiye kadar çok ülkeyle sınır komşusu olduğu’ sorusunu soran Gordon, Türkiye’nin sınır komşularını saydı ve sahip olduğu stratejik, ekonomik ve kültürel bağların, bulunduğu bölgede oynadığı büyük role işaret etti. Gordon, Türkiye’nin hayati önemde rol oynadığı ve ABD için de önem teşkil eden alanları, ’Ortadoğu’daki istikrar, İslam dünyasıyla ilişkiler, Kafkaslar ve Karadeniz sahası ülkeleriyle ilişkiler, Hazar enerjisinin Avrupa’ya nakli, Irak, Afganistan ve Pakistan’da güvenliğin sağlanması ve Avrupalı ve transatlantik müttefiklerle güçlü bağların sağlanması’ olarak sıraladı. Söz konusu coğrafyanın, dünyadaki en hassas bölgelerden biri olduğuna dikkati çeken Gordon, Türkiye-ABD ilişkilerinin de bu bağlamda büyük önem teşkil ettiğine vurgu yaptı.

Yakından izliyoruz

Türkiye’deki sivil-asker ilişkileri ve dinin toplum hayatındaki rolü konularındaki iç gelişmelerin tüm dünyada ve ABD’de yakında izlendiğine dikkati çeken Gordon, dış ilişkilerde de Türkiye’nin aktif bir politika izlediğine dikkati çekti. Gordon, Türkiye’nin dış ilişkilerindeki aktif politikasından bahsederken, ‘Nereye gitsem, en sık duyduğum cümle ‘Ahmet Davutoğlu da buradan yeni ayrıldı’ oluyor’, deyince salonda gülüşmele oldu.

Haberin Devamı