Gazete Vatan Logo

Türk bankaları tampon

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, bankacılık sektörünün ülke notunun tamponu olma gücünü ve yatırım yapılabilir seviyedeki mali yapısını korumaya devam ettiğini söyledi.

Türk bankaları tampon

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, Türk bankacılık sektörünün, ülke notunun tamponu olma gücünü ve yatırım yapılabilir seviyedeki mali yapısını topyekün olarak korumaya devam ettiğini belirtti. Ökmen bankacılık sektöründe artan fonlama maliyetlerinin mevduat faizleriyle dengelenmesi suretiyle faiz marjlarının korunacağını belirterek, bu yolla karlılık baskısının önleneceğini ve içsel sermaye üretim sürecinin yeterli düzeyde devam edeceğini beklediklerini söyledi.

Bankacılık sektörü ile ilgili açıklamasında Ökmen, kredi hacmindeki artış hızının düşmesinin kâr hacminde yaratacağı miktar azalmasına rağmen sektörün performans beklentilerinin uluslararası bankacılık beklentilerinin üzerinde kalmaya devam edeceğini ifade etti.

Açıklamada şu noktaların altı çizildi:

- Varlık ve teminat değerleri üzerinde oluşması beklenen kayıplar, kar ve karşılık rezerv tamponlarından karşılanabilecek durumda olduğu için performans ve kalite kaybı yaratması söz konusu değil. Ayrıca Türk bankacılık sektörü yeterli kredi/teminat oranına sahip.

Haberin Devamı

- Türk bankacılık sektörünün uluslararası notları Türkiye ülke notu ile sınırlandırılmış olmakla birlikte küresel piyasalara erişim kabiliyeti hâlâ oldukça yüksek.

- Türk bankacılık sektörüne sermaye desteği kadar kaliteli ve sistemik likidite desteği de sözkonusu olduğu için iflas riski ve likidite zorluk seviyesi istatistiki normların güvenli aralıkları içerinde kalıyor. Ayrıca zaten Türk bankacılık sektörü yeterli düzeyde bir sermaye seviyesine sahip.

- Türkiye’nin transfer riski ile konvertibilite riski yatırım yapılabilir aralığın üst bandına doğru evrilmekle birlikte yatırım yapılabilir seviyedeki konumunu koruyor.