Gazete Vatan Logo

Türk ağır hastalara diye alıp beş katı fiyatla dışarı sattılar

Kritik ilaçların neden bulunmadığı ölümcül ilaç vurgunuyla ortaya çıktı

57 ilaç firmasının Türkiye’de sıkıntısı yaşanan ilaçları “Türkiye’ye alıyoruz” diyerek getirdiği ancak bunları daha yüksek fiyat veren bazı ülkelere 118 milyon liraya ilaç sattığı ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı Türkiye’den ilaç ihracatını yasakladı.

Türkiye’nin iç piyasa ihtiyacını karşılamak için yurt dışından ithal edilen ilaçların iç piyasada da bulunamaz hale gelmesi üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Firmaların, ülkeler arasındaki fiyat farklılıklarından faydalanarak bu ilaçları Türkiye’ye getirdikten sonra üçüncü bir ülkeye ihraç ettikleri ortaya çıktı. Bakanlık, ülkedeki ilaç piyasasını düzenleme yetkisinin kendisinde olduğunu hatırlatarak iç piyasada yaşanan ilaç sıkıntısının önüne geçmek için ithal ilaçların ihracatını yasakladı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 20 Kasım’da yayınladığı genelge ile bu tür olayların önüne geçmek için her türlü önlemin alınacağı belirterek gerekirse sistem üzerinden bunu engelleyeceklerini açıkladı.

Genelgede “Ülkemiz için üretilen ve ithaline izin verilen beşeri tıbbi ürünlerin piyasaya ardından sonra başka ülkelere ihracı, ürünün piyasada bulunabilirliğine engel olmakta, dolayısıyla hastalarımıza yeterli sayıda ilaç temininde büyük sıkıntılar yaşanmakta ve kamu sağlığını ciddi anlamda tehlikeye sokmaktadır. Bu itibarla ülkemiz ihtiyacına istinaden ithalatına izin verilen beşeri tıbbi ürünlerin piyasada bulunabilirliğini sağlamak maksadıyla kamu sağlığı ve hizmet gerekleri gözetilererek, söz konusu ithal ürünlerin ülke dışına çıkarılmak suretiyle başka ülke piyasalarına yönlendirilmesi uygun bulunmadığından, sistem üzerinden engellemeler dahil olmak üzere her türlü tedbir alınacaktır” denildi.

Haberin Devamı

Hangi kritik ilaçlar yoktu?

- VALCYTE tablet: Virüslerin çoğalmasını önlemek için etkili bir ilaç grubuna aittir. Bağışıklık sistemi zayıflamış olan hastalarda virüs vücut organlarında enfeksiyona yol açabilir.

- VALCYTE: AIDS (HIV virüsünün etkisiyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan hastalık) hastalarında hastalığın önlenmesinde kullanılır. İran, Azerbaycan, Makedonya ve Arnavutluk’a ihracatı tespit edildi. Fiyatı 3227 TL’dir. yurt dışı fiyatı 1980 $

Haberin Devamı

- MS ilacı: Multipl skleroz hastalığı tedavisinde kullanılır. Beyin ve omuriliğin (merkezi sinir sisteminin) bir hastalığıdır.MS beynin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonlar üzerindeki kontrol kabiliyetini bozar.”Multipl” denmesinin nedeni: Beyin ve omuriliğin bir çok farklı alanı etkilenir. Genç insanlarda travmalardan sonra en sık ikinci nörolojik özürlülük nedenidir. Kutusu 1932 liradır. Yurt dışı fiyatı 1723 $. Türkiye 1054 kutu girişi vardır. Depo satış fiyatı 1 milyon 652 bin 935 lira. Piyasa satış fiyatı ise 2 milyon 20 bin 043 tür.

- Mabthera (kanser ilacı): Nükseden veya kemorezistan lenfoma, büyük B hücreli lenfoma,tanılı hastaların tedavisinde ek olarak kullanımı endikedir. Kutusu 3 bin 43 lira. Türkiye’ye son 20 ayda getirilen 3435 ilaç ithal edilmiş. Depo Fiyatı 7 milyon 471 bin 296 iken piyasa satış Fiyatı 9 milyon 104 bin 639 lira. Yurt dışı fiyatı 3354 $. İlacın İran, Azerbaycan, Makedonya ve Arnavutluk’a ihraç edildiği tespit edildi.

Haberin Devamı