Gazete Vatan Logo

Türk ‘Gözcü’ler Katar’ı koruyacak

‘Gözcü’, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden sonra Katar’a da satıldı

Kale-Baykar ortaklığı tarafından üretilen insansız hava aracı ‘Gözcü’, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden sonra Katar’a da satıldı. Çöl iklimine uygun geliştirilen 20 insansız hava aracı önümüzdeki ay Doha’da havalanacak.

Türkiye, insansız hava araçları teknolojisinde, “Ben de varım” dedi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından başlatılan “milli ve özgün tasarım” odaklı proje modeli yerli ihtiyacı karşılamanın yanı sıra ihracat başarısına da ulaştı. 2005 yılında başlatılan ve Kale-Baykar ortaklığı tarafından yürütülen ‘Mini İnsansız Hava Aracı’ geliştirme çalışmaları sonucunda üretilen ‘Gözcü’ 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gece ve gündüz yakın menzil keşif amaçlı olarak kullanılmaya başlandı. Özgün tasarım, otopilot güdüm kontrol sistemleri, yer kontrol istasyonu komuta kontrol elektronik donanım ve yazılım sistemi bulunan Gözcü teslim edildiği tarihten itibaren yoğun bir kullanım sürecine girdi. Bugüne kadar teslim edilen 170’in üzerinde mini insansız hava aracı binlerce saat uçuş sortisini başarıyla gerçekleştirdi.

İlk yabancı müşteri

Yerli geliştirilen sistem dünyada yoğun olarak kullanılan diğer Mini İHA Sistemleri ile karşılaştırıldığında uçuş menzili, uçuş irtifası, iniş tipi ve gelişmiş uçuş fonksiyonları ile öne çıkması yurtdışı taleplerin önünü açtı. Katar Silahlı Kuvvetleri ile 20 Temmuz 2011’de 10 Adet Mini İHA Sistemi tedariği için antlaşma yapıldı. Katar’ın çöl iklimine uygun olarak üretilen yerli Mini İnsansız Hava Araçları 29 Şubat 2012’de Katar resmi askeri heyet huzurunda gerçekleştirilen kabul testlerini başarıyla tamamladı. Önümüzdeki ay teslim edilen sistemlere ilişkin kullanıcı eğitimleri Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilecek. Bu antlaşma ile Gözcü, Türkiye tarihinde ihraç edilen ilk yerli hava aracı sistemi oldu.

2 bin Feet’te uçuyor

Gözcü elle fırlatılarak havalanıyor. Paraşüt veya gövde üzerine otomatik iniş yapabiliyor. Gece ve gündüz 2 bin feet yüksekte görev yapabiliyor. 15 km haberleşme menzili ve hassas hedef koordinatı belirleme özelliklerine sahip.

Haberin Devamı