Gazete Vatan Logo

Turiste ‘mini bar’ ayarı

Dövizdeki hareketliği fırsat bilen bazı turistlere karşı turizmciler kurları sabitleme yoluna gitti. Güney’deki turistik tesislerde işletmeciler doları 5.30’a, euroyu 6’ya, poundu 7 liraya sabitledi.

Turiste ‘mini bar’ ayarı

Son dönemde döviz kurlarında yaşanan ani yükseliş ve dalgalanmalar çok sayıda sektörü tedirgin etti. Bu günlerde Türkiye’de bulunan ve dövize sahip olan yabancı vatandaşlar da anlık olarak yükselen alım güçleri ile lüks markaların kapısına koştu hatta Türkiye’de satılan iPhone ABD’de satılan iPhone’den daha ucuz oldu.

Dolar 5.30, euro 6

Piyasadaki ani dalgalanmalar turistik tesislerde de kurların sabitlenmesine neden oldu.

Geçen hafta Pazartesi günü 5.17 olan dolar bu hafta başında 6.70’i, 5.98 olan euro 7.60’ı, 6.91 olan pound 9.08’i görünce işletmeler doları 5.30’a, euroyu 6’ya, poundu 7’ye sabitledi.

Özellikle İngiliz ve Alman turistlerin yoğun olduğu Fethiye ve Alanya bölgesindeki her şey dahil konsepti ile çalışmayan tesisler mevcut kur seviyelerinde bir turistin günlük 5-6 pounda tüm yemek ihtiyacını karşılayabildiğini ancak kendilerinin zarar ettiğini belirterek kurdaki dalgalanmanın bitene kadar bu uygulamaya devam edileceğini belirtti.

Kuru fırsat bildiler

Bazı işletmeciler turistlerin kurun yükseldiği anlarda bara ve restorana inerek alışveriş yaptığını, mini barı kullandığını ve durumu fırsata çevirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Pazar avantajı sağladı
Türkiye turizmi 2018’de 40 milyon turist ve 32 milyar dolar gelirle rekor kırmaya hazırlanıyor. Son 2 yılda turizmde yaşadığı kayıpları hızla telafi eden Türkiye’nin en büyük avantajı kur seviyeleri oldu. Türkiye özellikle Akdeniz çanağındaki en önemli rakipleri olan Yunanistan ve İspanya’ya kıyasla fiyat avantajı sağlayarak Rus ve Avrupalı turistin ilk tercihi oldu. Özellikle İngiliz ve Alman turistlerin konaklama süreleri geçen yıllara göre 2-3 kat arttı.
Antalyalılar euroyu Muğla poundu sordu
Piyasalarda yaşanan hareketlilik istatistiklere de yansıdı. Sürekli inişli çıkışlı bir grafik çizen döviz kurlarındaki anlık durumu merak eden vatandaşlar soluğu Google’da aldı. Öyle ki Google’da Türkiye sınırlarından yapılan ‘dolar’ ve ‘euro’ aramaları 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren geldiği en yüksek seviyeyi gördü. Google toplam sayı olarak nereden kaç kişinin arama yaptığını paylaşmıyor ancak yapılan toplam aramaların 0-100 puan arasındaki değerlemesini veriyor.
Aramalar zirve yaptı
Buna göre 2004’te Türkiye’den yapılan aramalar 1 ila 3 puan arasında kalırken bu Haziran 2016’da 6 puana çıktı. Aramalar bu yıl Ocak başında 15’e, Mayıs’ta 24’e ulaşırken Temmuz’dan itibaren hızla 30, 40, 50 barajlarını aştı. Bu hafta da 100 puana ulaşılırken tarihi zirve görüldü. 2004’te 6 puan olan euro aramaları da Haziran 2008’de 48 puana çıkarken Haziran 2016’da 50 puan seviyesini görüyor. Aramalar dolarda olduğu gibi Temmuz’dan itibaren hızla 100 puana çıkıyor.
Turizm etkisi
Dolar aramalarında en yüksek değere ulaşan il 100 puanla Antakya olurken onu 73 puanla Şanlıurfa, 63 puanla Gaziantep ve Denizli, 56 puanla İstanbul izledi.
İl bazında euro aramalarında da Avrupalı turistin uğrak nokrası olan Antalya 100 puanla lider oldu. Onu 96 puanla Kocaeli takip etti. Kocaeli’ni 92 puanla gurbetçi vatandaşların döviz hesaplarının yüksek olduğu Kayseri takip etti. Onların ardından 88 puanla Denizli ve Sakarya geldi. Muğla’da da 100 puanla pound aramaları zirveyi gördü.

Haberin Devamı