Gazete Vatan Logo

Türban komisyondan kavgayla geçti

TBMM Anayasa Komisyonu'nda CHP ve AKP’li vekiller arasında kavgaya varan sert tartışmalar yaşandı

Üniversitelerde türban yasağını kaldırmaya yönelik AKP ile MHP’nin ortak anayasa değişiklik teklifinin TBMM Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmeleri gergin geçti.

Anayasa Komisyonu, Anayasa’nın 10. ve 42. maddelerinin değiştirilmesine ilişkin teklifi görüşmek için dün toplandı. Toplantını başında komisyon salonunun dar olması ve usul tartışmaları yaşandı. 11 saat süren ve kavgaya varan sert tartışmaların yaşandığı görüşme maratonunun ardından teklifin maddeleri, AKP ve MHP’li 17 üyenin oyu ile komisyondan geçti. CHP’li 4 üyenin ret oyuna karşılık düzenlemeye destek veren DTP’nin tek komisyon üyesi Aysel Tuğluk hiçbir oylamaya katılmadı.

Teklif önümüzdeki hafta Genel Kurul’da ele alınacak. Teklifin görüşmeleri ve ilk tur oylaması 6 Şubat Çarşamba, ikinci tur oylaması ise 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak. Görüşmelerde vekiller arasındaki şu diyaloglar dikkat çekti:

CHP’li Canan Arıtman: Burada hedef teokratik rejime gitmek. Türk kadını, Afgan kadının kaderini yaşamak istemiyor. Okuma yazma bilmeyen, okula gidemeyen binlerce kız olmasına rağmen bin-2 bin türbanlı öğrenci için neden kıyamet koparılıyor.

AKP’li Hasan Kara: Bin-iki bin kişiden mi korkuyorsunuz?

Arıtman: Biz türbanlılardan korkmuyoruz, türbancılardan korkuyoruz.

AKP’li Veysi Kaynak: Korkma ısırmazlar.

Arıtman: Klinik şefi olduğum bir hastanede türbanlı bir doktor ameliyatlara bu giysiyle girdi bu nedenle enfeksiyon hastalıkları çıktı.

AKP’li Metin Kaşıkoğlu: Enfeksiyon sizden çıkmıştır.

AKP’li Ayhan Sefer Üstün: (Bağırarak) Burada olmayan insanlar hakkında dedikodu yapmayın.

Arıtman: Bu düzenlemeden sonra toplumda başı örtülü olmayan kadınlara “iffetsiz ve namussuz” damgası vurulacak.

Komisyon Başkanı Kuzu: Haşa

AKP’liler: İftira atıyorsunuz.

Arıtman: Türkiye’de oruç tutmadığı için dövülen insanlar var.

AKP’li Veysi Kaynak: Dini yasaklayın o zaman.

Arıtman: 4 gün sonra laikliğin kabul edilişinin 71. yıldönümü kutlanacak. Teklif geçerse kutlayacak bir laiklik kalmayacak. Biz anayasaya bağlı kalacağımıza namusunuz ve şerefiniz üzerine yemin ettik. Oylamada kim namuslu kim şerefli göreceğiz.

AKP’li İsmail Bilen: Temel hak ve özgürlükler üzerine de yemin ettik. Sizin namusunuzdan ve şerefinizden siz sorumlusunuz

AKP’li Mehmet Daniş: Otur yerine, terbiyesiz, tahrik etme.

Arıtman: İşte bunların tarzı bu, kadınları ezmek.

AKP’li Ayşenur Bahçekapılı: Hiç kimsenin namusu şerefi başkalarının ağzına laf olacak kadar ucuz değil. Kendi seviyesindeki ahlak anlayışına dönüştürdü. Bunu kabul etmeyiz.

‘Senin gibi olmaktansa başımı örterim’

ANKARA- AKP İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı, CHP’li Canan Arıtman’ın üniversitede başörtüsü yasağından sonra ’Senin de başını örtebilirler’ diye sataşmasına, “O benim sorunum. Gerekirse örterim, senin gibi olmaktansa” karşılığını verdi. CHP İstanbul Milletvekili M. Ali Özpolat, AKP’yle ortak hareket eden MHP’nin tarih tarafından yargılanacağını belirterek, “Seçimlerde Başbakan’a ip atan Bahçeli, bu kez başörtüsü attı” dedi. Özpolat, başörtüsü düzenlemesini eleştirerek, “Bir taraftan laikliği kemiriyorsunuz bir taraftan da seçimde oy almak istiyorsunuz” dedi.

Erdoğan: Hayırlı olacak

BAŞBAKAN Erdoğan, bir basın mensubunun “Üniversitelerarası Kurul toplantısından sert mesajlar çıktı. Toplumsal gerilimden, kamplaşmadan söz ediliyor. Konuya ilişkin değerlendirmeleri alabilir miyiz?” şeklindeki sorusunu, “Onlar, reflekslerini ortaya koydular. Parlamentomuz gayet güzel çalışıyor. Hayırlı olacak” diye yanıtladı.

Haberin Devamı