Gazete Vatan Logo

Tuna’dan zehir akıyor!

Tuna Nehri Karadeniz’e her yıl 900 ton bakır taşıyor.

Tuna’dan zehir akıyor!

SİNOP Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat, Tuna Nehri’nin her yıl getirdiği 900 ton bakırla Karadeniz’in kirlendiğini söyledi. Prof. Dr. Bat, Karadeniz’deki kirliliğin kaynağının nehirler olduğunu söyledi.

‘Organlara zarar veriyor’

Karadeniz’in kirlilik yükünün, Türkiye dahil çeşitli ülkelerdeki nehirlerin getirdikleri atıklar yüzünden gün geçtikçe yükseldiğini belirten Prof. Dr. Bat, “Karadeniz, Tuna Nehri’nden her yıl gelen 900 ton ağır metal kirliliğinden etkileniyor. Bakır sülfat balıkların iç organlarının çalışma düzenini bozar. Dokularda tahribata neden olur ve zehir etkisi yapar” diye konuştu. Deniz canlılarının bu kirlilikten dolayı büyük zarar gördüğünü anlatan Prof. Dr. Bat, “Metaller başta olmak üzere kimyasal maddeler midye, istiridye, yengeç gibi yumuşakça ve kabuklu organizmalarda ve balıklarda birikmektedir. Biyolojik birikimi olan organizmalar, direkt tüketilerek veya besin zinciri yoluyla insan vücuduna girdiğinde sinir sistemine ve organlara zarar verebilir. Yine denizlere boşaltılan bu kirleticilerin deri hastalıkları, sarılık, tifo, kolera gibi tehlikeleri olmaktadır” dedi. Ağır metallerin balıklarda karaciğer, böbrek, solungaç gibi organ ya da dokularda biriktiğini belirten Prof. Dr. Bat, “Bu yüzden balıklar iyi temizlenmeli, iç organları atılmalı ve iyice yıkanmalıdır. Kızartma ve ızgaradan ziyade buğlaması tercih edilmelidir. Hamsi gibi küçük balıklar bütün yenmemelidir” dedi.



‘Metal hemen kanser yapmaz’

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Türkoğlu ise Marmara Denizi’nden avlanan balıkların bir kısmında ağır metal kalıntısı bulunduğu iddialarına ilişkin, “Ağır metal bulgusu, bir balıkta yüksek çıktı diye hemen kanser olgusu gelişecek diye konuşmak çok zor. Tek bir seferde, tek bir balıkta yüksek metal çıktı diye bunu söylemek bilimsel değildir. Bizim bildiğimiz en temiz gıda maddesi balık. Ülkemizde tüketilecek en sağlıklı ürünlerden biri. Ancak 20 yıl gibi bir süreçte ağır metalden kaynaklanan kanserin etkisini gösterebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı