Gazete Vatan Logo

Tüm Türkiye’ye açıldılar!

İstiklal Marşı değil Kürt ulusal marşı söylendi

BDP Genel Başkanlığı’na 289 delegeden 288’inin oyunu alan Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş seçildi. Gültan Kışanak da eşbaşkan oldu.

Ermenice, Lazca türkülerle tüm Türkiye’ye açıldılar!

Türkiye partisi iddiasıyla yola çıkan Barış ve Demokrasi Partisi 1. Olağanüstü Kongresi’nde, Öcalan posteri ve Kürtçe pankart asılmadı ama İstiklal Marşı yerine sözde Kürdistan ulusal marşı Rekip okundu

Ahmet Taner Kışlalı Salonu’ndaki kongrede, Divan Başkanlığına BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır seçildi. Bayındır, divan başkanı seçilmesinin ardından yaptığı Kürtçe konuşmayı daha sonra Türkçe olarak tekrarladı. Türkiye’de bugün itibarıyla daha fazla barışa ve demokrasiye ihtiyaç olduğunu söyleyen Bayındır, ülkede demokrasi damarlarının tıkandığını savundu. BDP Genel Başkanı Demir Çelik, salona aralarında Selahattin Demirtaş, Emine Ayna ve Gülten Kışanak’ın da bulunduğu BDP milletvekilleriyle geldi. Kongreye Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, kapatılan DTP “nin Genel Başkanı Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk da katıldı. Bayındır’ın konuşması sırasında salona gelen Leyla Zana, büyük tezahüratla karşılandı. Salona girerken anons edilen doğal delege Mehmet Öcalan, yoğun alkış aldı. “Taş atan çocuklar“ olarak bilinen ve örgüt üyeliğinden yargılanan tutuklu çocuklar adına Yahya Menekşeler’in gönderdiği mektup da okundu. Mektupta, “Yaşadıklarımızdan ötürü kendimizi çocuk olarak da görmüyoruz. Denizi özlüyoruz” ifadelerine yer verdi.

AKP ve CHP yok

BDP, kongreye ilk kez MHP ve BBP’ye de davet göndermişti ancak bu partilerden katılım olmadı. AKP ve CHP’nin de katılmadığı kongreye SP, SHP, EMEP, Hak-Par, ÖDP temsilcileri geldi.

Leyla Zana kongre salonunda

DEP eski milletvekili Leyla Zana da kongreye katıldı. Zana, katılımcıların yoğun sevgi gösterisi arasında geldi. Zana, cezaevinden tahliye olduktan sonra Demokratik Toplum Hareketi’nin kuruluşunda yer almıştı; ancak hareket ilerleme göstermemişti. Bu oluşumun ardından aktif siyasetin içinde yer almamaya özen gösteren Zana, zaman zaman Demokratik Toplum Kongresi’nin açılış konuşmasını gerçekleştiriyordu. Zana, 2007 yılı genel seçimlerinde bağımsız adayların ısrarlı talepleriyle meydanlara inerek seçim kampanyalarında yer almıştı. Zana’nın ismi hükümetin demokratik açılım sürecinde “arabulucu” rolu ile gündeme gelmişti. Zana’nın kongreye katılması BDP’nin çatı partisi olma hedefine Kürt siyasetinin etkin isimlerinin de destek verdiği yorumlarına yol açtı.

Demirtaş’ın Öcalan çağrısı

Genel Başkan Adayı Selahattin Demirtaş konuşması sırasında ”çözümün İmralı’da olduğunu ve Abdullah Öcalan’ın muhatap alınması gerektiğini“ söyledi. Demirtaş’ın sözleri izleyicilerden yoğun alkış aldı. Bu sırada Öcalan posterleri ve PKK flamaları açıldı. Parti görevlilerinin uyarısı ile kısa süre içerisinde poster ve flamalar kaldırıldı.

BDP Eşbaşkan adayı Gültan Kışanak, Kürt sorunun çözümü için Abdullah Öcalan’ın muhatap alınması gerektiğini ileri sürdü ve ”Hem Türkiye gerçekliğini hem de Kürt gerçekliğini irdeleyen ve sürekli çözüm önerileri geliştiren Sayın Öcalan hepimizin özlemi olan barışın sağlanmasında önemli bir misyona sahip. Muhatap alınmalı“ dedi.

BDP’nin yeni PM listesi

Selahattİn Demirtaş ve Gültan Kışanak’ın Eşbaşkan seçildiği BDP kongresinde, 80 kişiden oluşan PM(Parti Meclisi) için de seçim yapıldı. Ayhan Bilgen, Doç. Ahmet Yıldırım, Yrd. Doç. Dr. Nazan Üstündağ, yazar Ayşegül Devecioğlu, Filiz Koçali, Tuncer Bakırhan, Prof. Dr. Büşra Ersanlı, Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan’ın PM’ye girdi. Mahmur Kampı’ndan gelen Barış Grubu üyelerinden Nizar Buldan da PM yedek üyesi seçildi.

Seçim sonucunda PM’nin asil üyeleri şu isimlerden oluştu: Gültan Kışanak, Gülay Calap, Nihat Oğraş, Abdulkerim Bingöl, Halil Aksoy, Nizamettin Öztürk, Abdullah Bozkoyun, Hamit Geylani, Nuri Yaman Adnan Ekmen, Hasip Kaplan, Nursel Aydoğan, Ahmet Yıldırım, Hatice Çoban, Oktay Konyar, Akın Birdal, Haydar Sayılı, Osman Ergin Aleddin Erdoğan, Hayri Ateş, Osman Özçelik, Ali Oruç, Hülya Dikme, Ömer Ağın, Atila Koca, Hüseyin Altun, Özdal Üçer, Ayhan Bilgen, Hüseyin Cengiz, Pervin Buldan, Ayla Akat Ata, İbrahim Binici, Ruhşen Mahmutoğlu, Ayşegül Devecioğlu, Kemal Parlak, Sebahat Tuncel Bengi Yıldız, Kemal Peköz, Selami Turan, Bircan Demir, Kibriye Evren, Sevahir Bayındır, Cafer Akdoğan M. Şamil Altan, Sırrı Sakık, Cesim Soylu, M.Nezir Karabaş, Sinem Ekinci, Cihan Sincar, M.Salih Yıldız, Songül Ercan, Demir Çelik, Mehdi Aslan, Şefika Gürbüz, Diyadin Fırat, Mehmet Can Demir, Şerafettin Halis, Emine Ayna, Mehmet Öcalan, Tuncer Bakırhan, Emine Büşra Ersanlı, Melik Şengül, Türkan Yüksel, Fatma Kaşan, Meral Danış Beştaş, Yeşim Dorman, Fatma Kurtulan, Mihdi Perinçek, Yıldız Aktaş, Ferhat Önder, Murat Kaçar, Yüksel Mutlu, Fethi Gümüş, Musa Ertaş, Zerife Kıran, Filiz Koçali, Nazan Üstündağ, Zeynep Ölbeci, Filiz Yılmaz, Nazmi Gür.

İstiklal Marşı yok, Kürt ulusal marşı söylendi

* İlk defa Öcalan posteri ve PKK flamalarının asılmadı. Bazı katılımcılar erken saatlerde salona PKK ve Öcalan posteri asmak istedi. Ancak bu girişim salon görevlileri tarafından engellendi. Ancak konuşmalar sırasında sık sık Öcalan posterleri ve PKK bayrağının açıldığı görülürken, divan yönetiminin bu sırada uyarıda bulunmaması da dikkat çekti.

* Kürtçe flama ve afişlerin asılmaması dikkat çekti.

* İstiklal Marşı okunmadı, sözde Kürdistan Ulusal Marşı “Ey Rekip (Hey Düşman)” marşı seslendirildi.

* BDP, ilk kongresinde etnik siyasetten uzaklaşma ve Türkiye partisi olma yolunda önemli mesajlar verdi. Eşbaşkan Gültan Kışanak, “Artık Kürtlerin taleplerini bölücülükle eşleştirmek anlamsızdır” diyerek bu mesajı pekiştirdi.

* Ermenice, Kürtçe, Lazca, Çerkezce türküler çalındı.

* Kürsünün arkasına kurulan platforma eşit büyüklükte Türk Bayrağı ve BDP flaması asıldı.

* Salondaki Atatürk posteri de dikkat çekti. Ancak posterin parti tarafından asılmadığı, salonda sürekli bulunduğu öğrenildi.

* Önceki kongrelerin aksine salonda Kürtlerin temel hak ve özgürlük taleplerini dile getiren dövizlerin yerine, sınıfsal metinlerin yer alması dikkat çekti.

* KCK Operasyonu sırasında tutuklanan belediye başkanlarının kelepçeli fotoğrafının yer aldığı posterin yanında Dersim olaylarından sonra idam edilen Seyit Rıza’nın ” Yalan ve hilelerinizle baş edemedik bu bize ders olsun, ama biz de sizin önünüzde diz çökmedik bu da size dert olsun “ sözleri yer aldı.

* ”Kürdistan sizinle gurur duyuyor“, ”PKK halktır halk burada“, ”Gençlik Apo’nun fedaisidir“, ”Biji Serok Apo“, ”Erdoğan şaşırma bizi dağa taşıma“, ”Sayın Öcalan“ sloganları atıldı.

* ”Özgürlük ve demokrasi şehitleri için“ anonsunun ardından zafer işareti yapılarak, bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

* Kongrede, 457 delege genel başkan ve partinin yetkili organları için oy kullandı.

* Kongreye, Avrupa Birliği, ABD, Danimarka, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya, Almanya, Belçika, Norveç, İtalya, Hollanda, İsviçre, Avusturya, Fransa, Estonya’dan gözlemciler katılıyor.

* Kongreye, eylemdeki TEKEL işçileri de kalabalık bir grup halinde geldi. Eşbaşkanlar Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş’ın konuşmalarına Tekel işçilerini selamlayarak başlaması da dikkat çekti.

Haberin Devamı