Gazete Vatan Logo

Tüm dünya dayak yiyor

Doların ateşi yeniden çıktı. Ancak bu kez Türkiye kaynaklı bir durum yok. Dolar tüm dünyada güçleniyor, borsalarda hisseler satılıyor.

Tüm dünya dayak yiyor

Türk lirası, 5 puanlık faiz artışına rağmen haftaya yine değer kaybederek başlarken, Türkiye tahvillerinin faizi yükseldi, Türkiye riskini gösteren CDS’ler de 2.5 yılın zirvesine çıktı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek dolar/TL’nin 4.76’lı seviyelerin üzerine çıkmasının ardından, sürecin Türkiye’ye özgü olmadığını, küresel bir satış dalgası olduğunu söyledi.

Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Küresel bir dalga! Ülkemize özgü değil... Korumacılık (ticaret savaşları) endişesi etkili. Örneğin, Güney Afrika para birimi rand yüzde 1.6 aşağıda. Çin borsası yaklaşık yüzde 5 düştü. Avrupa borsaları düşüşte” dedi.

Çin’den misilleme

Şimşek, ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın gerekli adımları attığına da dikkat çekerek, “Seçim belirsizliği azaltacak. Tedbir aldık, alıyoruz” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’den ithal edilen 200 milyar dolar tutarında ürüne yüzde 10 gümrük vergisi getirme tehdidine karşı Çin de derhal misilleme uyarısı yaptı. Trump dün açıkladığı kararın Çin’in ABD’den ithal edilen ve değeri 50 milyar dolar olan ürünlere gümrük vergisi getirme kararına misilleme olduğunu söyledi. Gelişmekte olan ülke piyasaları, ticaret savaşının küresel büyümeyi durduracağı ve gelişmekte olan piyasa ihracatçıları için engel oluşturacağı yönündeki endişelerle satış baskısı altına girdi. Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde de görülen satış baskıyla dolar/TL güne başladığı 4.72’li seviyelerden 4.7645’e kadar yükseldi.

Haberin Devamı