Yaz!

Yaz! En sevilen mevsim… Kışların en kalpten dilekleri, bir sonraki yazla ilgili olması da bu ateşli sevgiden. Sanki diğer tüm mevsimler yaz için yaşanıyor. Moda da şahlanıyor yazları.

Yaz

Tatile gitsek de gitmesek de yaz; eğlenceli, coşkulu, romantik, neşeli olmalı. Kendimize özgü yaz ritüellerimizi oluşturmalı ve bunları tekrar tekrar yaşamalıyız. İçine kendimizi, arkamıza yazı alıp eğlenelim, dinlenelim, gülelim, dans edelim, yüzelim, kumdan kaleler yapalım, saçlarımızı açalım, çiçekler koklayalım, küçük dostlar için kapımızın önüne su koyalım, takalım takıştıralım. Ve daha nice yaza özgü, yaz yaz kokan eylemlerin öznesi, nesnesi ve hatta kendisi olalım.

Moda; bu yaz genel konjonktürün kasvetinin inadına çok renkli, çok çeşitli, çok çiçekli, çok desenli, çok hareketli. 2015 yazı, 1970’lerin, o güzelim karmakarışık dünyasına kök salıyor, bugünün yorumu işliyor ve iddialı trendler böyle böyle yeşeriyor. Evren sanki bizden barış talep ediyor. Kendilerine doğrultulan silahın namlusuna çiçek sokan çocukların ‘Çiçek Çocukların’ modası gündemde… İspanyol paçalar, uzun desenli elbiseler, bandanalar, çiçekli bluzlar, Antuan gömlekler, uzun saçlar, püsküller, geometrik desenler, espadriller, büyük takılar, miniler, midiler, maksiler. Hepsi bize savaş karşıtı, aşk ve barış felsefesine sahip Hippie ruhunu yaşatıyor.

Haberin Devamı

Bu güne kadar gardıropların olmazsa olmaz, en temel parçaları siyah elbiseler olmuştur. Siyah elbise kraliçeliğini sürdüre dursun, son zamanlarda beyaz elbiseler hızla yükselip gardıroplarda başrollerden birini üstleniverdi. Dantel beyaz elbiseleri, 2015 yaz modasının en zarif unsuru olarak izliyoruz.

İnce süetler yine revaçta. İncecik süet bluzlar, gömlekler, şortlar, yelekler diğer bir yükselen değer püsküllerle kullanılıyor; böylece gündemdeki iki unsur, iki jönü olan bir filmdeki gibi özel bir sinerji yaratıyorlar. Süet ve püskül birlikteliğini, çantalarda ve yazlık botlarda da görüyoruz. Viskon, koton, krep ve penye kumaşlardan yapılan, desenli ve desensiz pantolon etekler retro havasını pekiştiriyor. Desenlerde büyük bir çeşitlilik var. Geometrik desenler, yatay-dikey çizgililer, puantiyeler ve kareliler bize geniş bir yelpaze sunuyor.

Haberin Devamı

Bu yaza maskülen kesimler damgasını vuruyor. Büyük ceketler, erkek pantolonları, takım elbiseler, yelekler yükselen bir moda trendi oldu. Bu yaz modada androjen bir esinti var. Kadınlar, maskülen parçaları feminen stilettolarla kombinleyerek çekici ve tezatların birlikte kullanımıyla ısınan bir imaj yaratıyorlar. Tak takıştır da demiştik. Güçlü büyük takılar bize sanki bu mevsimin moda armağanı. Küpelerden kolyelere, bilekliklere hatta bandanalara kadar gösterişli, renkli aksesuarları bu sezonun yıldızları olarak değerlendirebiliriz.

Lacivert yeni siyahtır!

Yaz

Tasarımcılar “Navy is the new black” (Lacivert yeni siyahtır) diyorlar. Lacivert’in sık ve yoğun kullanılmasının yanı sıra, biz bu yıl asker yeşili, yani haki kombinleri de sıklıkla göreceğiz. Siyahın tahtına göz diken laciverti, haki yakından takip edecek; bakarsınız haki son düzlükte laciverti geçiverip siyahın tahtına kuruluverir.

Haberin Devamı

Militer sitillerin ve safari tarzının birlikte değerlendirildiği kıyafetleri görme sıklığımızın artması da muhtemel. Askeri siluetlerin sokak modasının üzerindeki yansımasını uzun süre görmeye devam edeceğimizi tahmin ediyorum. Spor şık eğilimlerin etkisini en net kumaş salopetler ve işçi tulumlarında görüyoruz. Bunları seven, takılar ve yüksek topuklu ayakkabılarla kombinleyerek iddialı bir stil oluşturuyorlar. Ezcümle; çoğunlukla 70’lerin çiçek çocuklarından ilham alan yaz sezonu modası, bize aşka ve barışa duyulan özlemi fısıldarken; bu yaz, hem şık hem rahat hem barışçı, hem özgürlükçü, hem de kendine özgü olacak. 2015 trendleri modanın tarihsel dönemlerden etkilenmesinin en yaratıcı tezahürünü yaşatacak. Canım o yılların müziklerini dinlemek istiyor. Kulağımda hep Rolling Stones’un Angie’si çalıyor. Ben arkasındaki hikâye ne olursa olsun, tüm zamanların romantizmini kalbimde derin derin hissediyorum. Angie çalarken Hippieleri sevgiyle ve saygıyla analım. Ümit edelim; bu dünyaya bir gün onların istediği gibi barış, aşk, özgürlük hâkim olsun… Bu dünyayı Çiçek Çocuklar’ın ruhu sarsın.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR