Şehirler, insanlar, hikayeler…

Senenin çok okunanlarını merak ettim. Sonuç: İnsanlar, yeni ve güzele rastlama umudunu kaybetmiyor.

Şehirler, insanlar, hikayeler…

Dört mevsim yalnızlık…

Yalnız sözcüğü; soğuk, uzak ve ürkütücü… Bir o kadar da yalın ve tek. Olmak istiyor muyuz yoksa kaçıyor muyuz ondan, belli değil. Meltem Yılmaz ’ın İRİS adlı romanı, yalnız bir kadının hikayesini anlatıyor. Bu bana asla olmaz demeden yaşamamız gerektiğinin güzel bir örneği var kitapta. Evlendiği gece kocasıyla yapmak zorunda kaldığı anlaşma, İris’in hayatını değiştiriyor? Bir kadın neden evlendiği gün eşiyle bir anlaşma yapmak zorunda kalır? Kadınlar yaşları kaç, konumları ne olursa olsun neden erkeklerin gölgesindeler? Nedenleriniz çoksa, cevapsız sorularınız varsa bu hikayenin içinde kadın yalnızlığını ve hayat içinde kendine yer bulma çabasını okuyup bu sorulara cevap bulmanız mümkün…

Şehirler, insanlar, hikayeler…

Mustafa’nın ilk aşkı…

Hangi Mustafa mı bu? Bizim Ulu Önderimiz olan, o bir daha eşine ve benzerine az rastlanır, her yaşadığından sayfalar dolusu hikaye çıkacak adam olan Mustafa… “Tarih 3 Kasım 1898” O gün, tarihin belki de en bilinmez, en gizemli aşkının filizleneceği günün arifesiydi…Eleni, salonda göründü.Rüya gibiydi; güzel ve zarif.Işıl ışıldı.Herkes güleç bir çehreyle Eleni’ye bakıyor, alkışlıyordu: İsim günün kutlu olsun Eleni!” Balkanlar'ın Romeo ve Juliet'i olarak anılan Mustafa Kemal ile Eleni Kairente’nin bir isim günü kutlamasında başlayan aşkları farklı boyutlarda şekillenecek, kaderleri başka türlü belirlenecekti. Ne var ki bu gençlik aşkı, belki iki tarafça da ömür boyu sürecekti.”

Haberin Devamı

Bir adam düşünün, tarih yazmış. Ama kendi kaderini yazarken, tarihe hükmederken gösterdiği kararlılığı çeşitli sebeplerle bir kenara bırakmak zorunda kalmış. Güzel Rum kızı Eleni’yle olan masum ve bir o kadar da değerli aşk, Mustafa Kemal’in hayatında nasıl izler bırakmış? Onu bir devlet adamı ya da bir komutan olarak değil; bir delikanlı, aşık bir adam olarak göreceğiniz bu roman gerçekten çok keyifli… İnan Çetin'in "Mustafa Kemal Atatürk’ün İlk Aşkı Manastırlı Eleni" adlı kitabı, belki de ilk defa bu kadar güzel ve hoş ayrıntıları içinde sakladığı için gerçekten özel bir kitap.

Haberin Devamı

Şehirler, insanlar, hikayeler…

Uyu artık çocuğum…

Bazı çocuklar uyumaz. Peki neden? Anneler, babalar; günün yorgunluğu sebebiyle bir an önce yataklarına kavuşmak hasretiyle yanıp tutuşurken o küçük uyanık, olanca uyanıklığıyla oyun peşindedir ve uyku namına hiçbir iz yoktur gözlerinde. Sarah Ockwell-Smith'in "Çocuğum Neden Uyumuyor?" adlı kitabı, çok güzel bir bilimsel inceleme. Bunu son derece kolay okunur, anlaşılır bir üslupla yapmış, Bu konuda, çevirmen Duygu Dalgakıran’a da hakkını vermek gerekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR