Hayatlar, hayaller ve düşünceler…

Herkesin bir fikri vardır elbet hayatla ilgili… Ama bazılarının fikirleri, başkalarına da ışık tutacak niteliktedir. İşte böyle sözlerle dolu olduğunu düşündüğüm kitaplar seçtim bu hafta size...

Aşkın nesnesi hayal, malzemesi kalptir… Okuyanu Us Yayınları, 126 syf, 15TL

Bir adam düşünün, aynı amaçla altı tane kitap yazmış, tam 170 öyküye ulaşmış ve bunların adına "Bin Bir İnsan Masalları" demiş. Cem Mumcu'dan söz ediyorum. Önceki kitaplarını okumayanalar, hemen eskileri de alıp bu şahane insan masallarının yolculuğuna çıkabilir. Son kitabı "ışık Sarmaşık", başlığından da belli olacağı üzere içinde benzersiz öyküler, şaşırtmalar ve ironiler olan yeni öykülere imza atmış. Hem sarmaşmış hem de karmakarışık olmuş hayatlarla ilgili çarpıcı ayrıntılara yer vermiş öykülerinde:

"Sana tam anlamıyla kendini bırakan, tamamlanmış olduğun anlar, hiçbir zaman birbirimize sarıldığımız o gizli buluşma kadar heyecan vermeyecek. Sen bendeki eksiğine, ben sendeki noksanıma bu kadar muhtaçken ve bu bizi aç, bu bizi arzulu, bu bizi coşkulu kılarken sen sonsuz bir tokluğa mahkum edersen bizi; yeniden aç olmayı özleyeceğiz.

Haberin Devamı

Oysa aşk yoklukla, kayıpla, eksikle, ölümle besleniyor. Aşk 'yukarıya' uzanmak için derinlere gömülü… Aşkın nesnesi hayal, malzemesi kalp… Aşk arıyor göründüğü şeyin değil 'öte'sinin peşinde… Aşk deli… Aşk akıl ötesi… Aşk coşkulu, aşk tehlikeli… Aşk hem mutlu, hem mutsuz. Aşk acıya teşne…Aşk hesapsız, aşk tedbirsiz…Keşke gelseydin ellerim senin olurdu..."

Gördüğünüz gibi karmakarışık ama bir o kadar da net tanımlar ve sıralamalarla aşkı anlatan yazar, hayatın başka ayrıntılarına da aynı keyifli üslupla yaklaşmış.

Çocukların baş döndüren soruları… Say Yayınları, 120 syf, 7.50 TL

Bir kitaba rastladım, her halde anne ve babaların sıkışıp kaldığı durumlarda en büyük yardımcısı bu olur, diyerek aldım elime. "Çocuklarla Felsefe Sohbetleri" kitabın adı. Ünlü Fransız düşünür ve yazar Roger-Pol Droit tarafından kaleme alınmış. Hayatla ilgili karmaşık, zor ve cevaplanması imkansız gibi görünene sorulara nasıl makul ve mantıklı ama her şeyden önce çocukları ikna edecek biçimde cevap vereceğimize ilişkin ipuçları var içinde. Hem ciddi hem de eğlenceli bir üslupla çocuklarla felsefe konuşmanın yöntemini ve neden gerekli olduğunu, her yaştan okurun anlayabileceği bir şekilde anlatmış.

Haberin Devamı

"Çocukların etrafında olup biten her şeyi anlamak, tanımadıkları insanların kim olduklarını bilmek, en basiti ve en karmaşığı öğrenmek, doğanın sırlarını ve ilahi olanın gizemlerini çözmek, var oluşun nedenini ve oyunun kurallarını bilmek, hep daha fazlasını, hep bir şeylerin açıklanmasını istemek" gibi özelliklerinin olduğundan bahsederek, bizi de çocuklar üzerinde düşündürmeyi seçmiş.

Bütün sorulara olmasa da pek çoğuna cevap verecek nitelikte bir kitap olmuş. Özellikle çok soru soran çocukları olanlar için şahane bir tercih…

Fikir sahibi olmanın dayanılmaz cazibesi… İnkılap Yayınları, 264 syf, 20 TL

2015’te Türk televizyon tarihinin en büyük para ödüllü yarışması yapılmıştı. 2 milyon TL’lik bu ödül, finale kalan 10 girişimci arasından seçilecek, fikri en sağlam, en güzel ve en yaratıcı olan kişiye verilecekti.

Haberin Devamı

Fikrin mi Var, adlı bu yarışma, kitabında yazılması için çok önemi bir sebep olmuş ki Fuat Sami, yeni girişimcilere yol göstermeyi tercih ederek, nasıl girişimci olunur, girişimcilik ne demektir, girişimci ruhu olan bir insan diğer insanlara göre neden bir adım daha öndedir gibi soruların cevaplarını bir araya getirmeyi seçmiş. Kitabın alt başlığı da Girişimciliğin Kitabı...

Girişimcilik o kadar önemli bir yeti ki örnek girişimcilerden, girişimlerden, o güne kadar hiç düşünülmemiş olanı düşünme ve yaratma becerisinden söz edilmesi, gençlere yepyeni ufuklar açıyor.

Farklı yollar, bambaşka fikirler ve yöntemleri deneme cesareti olanların, hayata nasıl bir adım önde başlayabileceklerinin kitabı bu. Çok ilginç, heyecanlı ve zevkli…

DİĞER YENİ YAZILAR