Gazete Vatan Logo

Tüketici güveni 8 ayın zirvesinde

5 aydır düşen ve Aralık’ta 65.1 seviyesine kadar inen tüketici güveni yeni yılda yükselişe geçti. Tüketici güven endeksi, Ocak’ta yüzde 11.1 artarak 72.3’e çıktı. Böylece güven endeksinde 8 ayın en yüksek değeri elde edildi.

Tüketici güveni  8 ayın zirvesinde

TÜİK ve Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarına göre, hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 7.3 artarken genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 9.7 gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş beklentileri yüzde 7.7, tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 49.7 artış gösterdi. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 7.3 oranında yükselişle Ocak ayında 91.1 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin artmasından kaynaklandı.

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi Aralık 2017’de 87.5 iken, yeni yılda yüzde 9.7 oranında artarak 96.1 değerine yükseldi. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin bir önceki aya göre arttığını gösterdi.

İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 7.7 artışla 76 olarak gerçekleşti. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin artmasından kaynaklandı.

Haberin Devamı