Gazete Vatan Logo

TSK'da sıra dışı emeklilikler

* 1968’de Kara Kuvvetleri Komutanı Komutanı Org. Refik Yılmaz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Nejdet Uran ve Hava Kuvvetleri Komutanı Org. İrfan Tansel emekliye ayrıldı. Dönemin Başybakanı Süleyman Demirel, “Komuta heyetindeki değişiklikler, icra sorumluluğunu taşıyan hükümetin tasarrufudur” dedi.

* Başbakan Demirel, Cumhurbaşkanı da Cevdet Sunay iken, 11 Mart 1969’da Genelkurmay Başkanı Org. Cemal Tural görevinden alındı. Genelkurmay Başkanlığı’na Org. Memduh Tağmaç atandı.

* 5 Mart 1973’de Genelkurmay Başkarı Org. Faruk Gürler cumhurbaşkanlığına aday olmak için emekliliğini istedi. Kontenjan senatörlüğüne atandı ve yerine Semih Sancar Genelkurmay Başkanı oldu.

* 1976’da Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Emin Alpkaya, Lockheed rüşvet soruşturması nedeniyle 5 Mart’ta istifa etti ve yargılandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Org. İrfan Özaydınlı’nın atanması için kararname hazırlandı ancak son anda kararname geri çekildi. MC hükümetinin Başbakanı Demirel, 24 Nisan’da org. rütbesinde olmadığı halde Korgeneral Cemal Engin’i Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na atadı. Ancak orgeneral rütbesinde bulunan Özaydınlı, atamanın iptali için dava açtı. Dava 16 Temmuz’da sonuçlandı. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Korgeneral Engin’in atamasını iptal etti. Hükümet, Özaydınlı’yı atamamakta direndi ve 23 Temmuz’da Org. Ethem Ayan Hava Kuvvetleri Komutanı oldu. Özaydınlı da emekliye ayrıldı ve ilk genel seçimde milletvekili seçildi, Ecevit hükümetinde İçişleri Bakanı oldu.

* 1 Haziran 1977’de KKK Org. Namık Kemal Ersun, Demirel’in girişimiyle re’sen emekliye sevkedildi. İsim konusunda Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Cumhurbaşkanı arasında görüş ayrılığı doğdu. En kıdemli olduğu için 30 Ağustos’ta Ege Ordu Komutanı Org. Kenan Evren Kara Kuvvetleri Komutanı oldu, Genelkurmay Başkanı olmasının yolu açıldı. Semih Sancar, 6 Mart 1978’de emekliye ayrıldı. Yerine Evren Genelkurmay Başkanı, Nurettin Ersin de Kara Kuvvetleri Komutanı oldu.

* 1987’de Genelkurmay Başkanı Necdet Üruğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Necdet Öztorun’un emeklilik yaşı dolmadan Genelkurmay Başkanı olabilmesinin yolunu açmak için, görev süresi dolmadan YAŞ toplantısından iki ay önce emeklik başvurusunda bulundu. Dönemin Başbakanı Özal, hem Genelkurmay Başkanı Üruğ’u, hem de Kara Kuvvetleri Komutanı Öztorun’u görevden aldı. Genelkurmay Başkanlığı’na Org. Necip Torumtay atandı.

* 1990’da Körfez Savaşı döneminde Genelkurmay Başkanı Torumtay emekliye ayrıldı. Yerine Org. Doğan Güreş atandı.

* 2002’de YAŞ’ta Org. Edip Başer’in Kara Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyordu. Ancak sürpriz bir şekilde Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı, Başer ise emekliye sevk edildi.

Haberin Devamı