Gazete Vatan Logo

Trump korkusu!

ABD Başkanı Trump’ın ithal araca ek vergi sinyali Türk otomotiv sektörünü tedirgin etti. 1.4 milyar dolarlık ihracat tehlikeye girdi

Trump korkusu!

ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal otomobile ek vergiye yeşil ışık yakması, Türk otomotiv sektöründe şok etkisi yarattı. Türk otomotiv sanayinin 6’ncı büyük pazarı ABD’ye 1.4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotivciler, Trump’ın ithal otomobil ve parçalarının ülkesinin ulusal güvenliğini tehdit edip etmediğinin incelenmesi direktifini vermesinden tedirgin oldu.

Zaten vergi alınıyor

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, ABD tarafından başlatılan soruşturma girişiminin, uluslararası ticaret ortamının olumsuz bir sarmala girme riskini artıracağını söyledi. Kararı endişe verici bir gelişme olarak değerlendiren Yenigün, “Bu tür girişimler küresel ticarette gerginlik oluşmasına sebebiyet verebilecektir” dedi.

Türkiye’nin ABD’ye ihracatının gümrük vergisine tabii olduğunu belirten Yenigün, şunları kaydetti: “ABD’ye ülkemizden yapılan ihracatta otomobil için yüzde 2.5, ticari araçlar için yüzde 4 ila 25 arasında gümrük vergisi uygulanıyor. ABD Ticaret Bakanlığı’nın ithal araçların pazar payının yüzde 48’e çıkması bu soruşturma için önemli bir sebep.”

Haberin Devamı

ABD, bu yılın başında ‘ulusal güvenlik’ maddesi çerçevesinde başlattığı çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergisi uygulamasından sonra, yine aynı madde kapsamında otomotiv ürünlerine soruşturma açılması kararı aldı.

ABD’YE İHRACAT YÜZDE 1.000 ARTTI

Türkiye’nin otomotivin anavatanı ABD’ye gerçekleştirdiği ihracat 2017’de patladı. Yan sanayiyle birlikte toplam ihracat yüzde 101 artışla 1 milyar 407 milyon dolara ulaştı. Otomobil ihracatı Toyota C-HR’ın devreye girmesiyle yüzde 1.006 artış gösterdi. 69.9 milyon dolarlık döviz girdisi 773.9 milyon dolara yükseldi. İlk 4 ayda adet bazında ihracat düşüş gösterse de miktar olarak yüzde 6 arttı. Fiat Doblo’yu Ram markası altında ProMaster City ismiyle ihraç eden Tofaş, 3 yılda yaklaşık 60 bin araca ulaştı. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye de 2017’de 55 bin adetten fazla C-HR’ı ABD’ye gönderdi. 2010’da ABD pazarına adım atan Temsa bugüne kadar 1.000’den fazla otobüs ihraç etti. Ford Otosan da ABD’ye Transit modelinin parçalarını yolluyor.

Haberin Devamı