Gazete Vatan Logo

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulamak ve ödeme yapmak isteyenler E-Devlet sistemi üzerinden işlem gerçekleştirebilirler. Her geçen gün trafiğe çıkan araç sayısının artması ile birlikte trafik cezaları da artıyor. Adına trafik cezası kesilen kişiler trafik cezasını nasıl sorgulayabilir? Trafik cezası nasıl ödenir?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafiğe çıkan araç sürücülerinin belirlenen trafik kurallarına uyması gereklidir. Trafik kurallarına uymadığı tespit edilen sürücülere trafik cezası kesilir. Trafik cezası E-Devlet sistemi dışında, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet siteleri üzerinden de sorgulanabilir. Banka kartı ya da kredi kartı kullanılarak da trafik cezası ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA VE ÖDEME

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri için üç farklı seçenek bulunur. Bu üç seçenek; E-Devlet sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesidir. Kullanıcılar tarafından bu seçeneklerden en çok kullanılan E-Devlet sistemidir. E-Devlet sistemi ile trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri dışında da pek çok kamu hizmetine ulaşım sağlanabilir.

E-Devlet ile trafik cezası sorgulama trafik cezası ödeme işlemi yapmak isteyenler, E-Devlet sistemine giriş yapmalıdır. E-Devlet sistemine giriş işleminin ardından ekranın sol kısmında bulunan menü üzerinden kamu kurumları hizmetlerine ulaşılabilir. Bu menü üzerinde yer alan kamu kurumları listesinden Emniyet Genel Müdürlüğü hizmetlerine girilir. Hizmetler içerisinden ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı ile trafik cezası sorgulaması yapılabilir.

Haberin Devamı

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ile trafik cezası sorgulama işlemi yapmak isteyenler ilk olarak www.gib.gov.tr internet sitesine girmelidir. İnternet sitesine giriş yapıldıktan sonra e-işlemler bağlantısı kullanılarak ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bölümüne girilir. Bu bölümden de ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı ile trafik cezası sorgulama, ödeme işlemi yapılabilir.

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden trafik cezası sorgulaması yapmak için, www.egm.gov.tr internet sitesine giriş yapılmalıdır. Siteye giriş yapıldıktan sonra ‘’Trafik Cezası ve Sorgulama’’ bağlantısına girilir. Buradan ad, soyad ve T.C. kimlik numarası gibi bilgiler ilgili yerlere yazılır. Bilgiler yazıldıktan sonra da son bir yıla ait olan trafik cezalarına erişim sağlanabilir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASINI ERKEN ÖDEYENE İNDİRİM!

Trafik cezası kesilen kişiler, erken ödemeleri halinde trafik cezalarını indirimli olarak öderler. İndirim imkanından yararlanılabilmesi için trafik cezası kesildikten sonra 15 gün içinde ceza ödenmelidir. 15 gün içinde trafik cezasını ödemeyen kişiler, %25 oranındaki erken ödeme indiriminden yararlanamazlar. Trafik cezasının geç ödenmesi durumunda da gecikme yapılan her ay için %5 oranında gecikme zammı uygulanır. Trafik cezasına zam gelmemesi için trafik cezaları zamanında ödenmeye çalışılmalıdır.