Gazete Vatan Logo

Toyota’dan ilk yerli SUV!

Nikkei’nin haberine göre Toyota, Adapazarı’nda 2016’dan itibaren mini SUV üretecek. ‘İlk yerli cip’le fabrikanın kapasitesi 300 bine yaklaşacak.

Toyota’dan ilk yerli SUV!

Türkiye’de üretiminin 20’nci yılını kutlayan Toyota’dan yeni yatırım müjdesi geldi. Bugüne kadar Adapazarı fabrikasına 1.9 milyar dolar yatırım yapan Toyota Türkiye, üçüncü yerli model ve kapasite artışı için düğmeye bastı. Yaklaşık 2 yıldır mini SUV yatırımı için Fransa’yla çekişen Türkiye, bu yarışı kazandı. Toyota, Avrupa’da çok hızlı büyüyen B crossover segmentinde yer alacak modelini Adapazarı’nda üretecek.

187 milyon dolarlık yatırım

Yeni yatırımla ilgili olarak Toyota ser verip sır vermezken Japonya’da yayınlanan saygın Nikkei Gazetesi, Toyota’nın 20 milyar yen (187 milyon dolar) yatırımla Türkiye’de küçük SUV modelin üretimine 2016 yılında başlayacağını duyurdu. Nikkei’de yer alan habere göre, Adapazarı’ndaki tesis modernize edilecek ve kapasitesi artırılacak. Fabrikanın üretim artışı yılda 100 bin adet olacak. Böylece Adapazarı’nın üretim kapasitesi 300 bin adede yaklaşacak.

Hibridi olacak

Yeni mini SUV araç, Türkiye’de üretilen ilk 4x4 ve Toyota’nın üçüncü yerli modeli unvanını alacak.

Haberin Devamı

Yerli B crossover, RAV4’ten daha küçük tasarlanacak ve Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılan C-HR konseptinin platformu üzerine inşa edilecek. Aracın hibrid yani hem benzinli hem elektrikli motora sahip versiyonu da Adapazarı’ndaki bantlardan inecek. Toyota Türkiye, mini SUV modelini Avrupa’ya ihraç edecek. Şirket yeni yatırım atağıyla üretim ve ihracatta liderliğe oynayacak.

Adapazarı’nın başarısı yatırımı getirdi

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye üretimde 20. yıla ulaşmasını fabrikasında 3 bin 500 çalışanın katıldığı törenle kutladı. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye CEO’su Orhan Özer, “Tesisimiz başarılı performansı sayesinde üretim ve yatırım artışına layık görüldü. Destekleri için tüm iş ortaklarıma teşekkür ediyorum” dedi. Adapazarı’nda Corolla ve Verso’yu banttan indiren şirket bu yıl 135 bin adet araç üretmeyi planlıyor. Toyota Türkiye’nin yıl sonu ihracat hedefi 2 milyar dolar. Şirket bugüne kadar 1.5 milyondan fazla araç üretti.

‘Karar aldık’ dedi ama sır vermedi

Toyota Avrupa Başkanı Didier Leroy, Türkiye’de üretimi artırmaya yönelik karar aldıklarını, mevcut modelleri getirme fırsatı olursa veya yeni bir model üretme konusu gündeme gelirse bunu yapmaya hazır olduklarını belirtti. Türkiye’de yeni projeleriyle ilgili detay vermekten kaçınan Leroy, “Biz pazarı şaşırtacak farklı bir model üretmek istiyoruz” dedi. Leroy, şunları kaydetti: “Türkiye’nin uzun vadeli ekonomik büyüme potansiyeline sahip olduğuna tamamen inanıyorum. Bu tesisin yüksek rekabetçiliğine güvenerek, yakın bir gelecekte Toyota Türkiye’nin üretimini arttırmasına yönelik karar alındı.”

Haberin Devamı

1 milyonluk pazar iştahları kabartıyor

Toyota’nın mini SUV segmentinde Urban Cruiser modeli bulunuyor. Ancak Toyota bu araçla beklediği başarıyı yakalayamadı. Aracın tasarımı günümüzdeki B crossover modellerinin gerisinde kaldı. Nissan Juke, Opel Mokka, Renault Captur, Chevrolet Trax, Peugeot 2008 gibi modeller SUV’ları aratmayan özellikleriyle dikkat çekiyor. Toyota. Türkiye’de 2013’te sadece 5 adet Urban Cruiser sattı. 2020’ye kadar Avrupa’da küçük SUV satışlarının 1 milyona ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Vatan 1.5 yıl önce duyurdu