Gazete Vatan Logo

Toptan elektrik zammına tepki

Zammın esnaf ve KOBİ'leri olumsuz yönde etkileyeceğini belirtildi

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, elektriğe yapılan enflasyonun iki katı oranındaki zammın esnaf ve KOBİ'leri olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, enflasyonun ve faizlerin düşmesiyle birlikte ekonomide yaşanan hareketlenmelerin olumlu sonuçlarının alındığı bir dönemde, elektriğe yapılan zamma bir anlam veremediklerini ifade etti. Elektriğe yapılan, enflasyonun iki katı oranındaki zammın esnaf ve KOBİ'leri olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Özgenç, şunları kaydetti:

“Ayrıca, tüketicinin (ne olur ne olmaz) kaygıları yaşamasından dolayı iç tüketimdeki durağan halin üstüne birde elektrik zammı yapılması vatandaşı da haliyle etkileyecektir.

ÖTV ve KDV'de yapılan indirimler, başta otomotiv sektörü olmak üzere beyaz eşya, bilişim ve mobilya sektörlerinde ciddi bir hareketlilik getirmiş ve piyasalara olumlu yansımıştı. Ancak ÖTV ve KDV indirimlerinden dolayı oluşan bütçe açığının faturası elektrik zammı ile yamanmamalı. Stokların erimesi ve daha ucuz jeep satılabilsin diye yapılan ÖTV ve KDV indiriminden doğan bütçe açığının faturasını iş yerinin kirasını, evinin masrafını karşılamakta zorluk çeken esnaf ve KOBİ'ler ödememeli. İç tüketimdeki hareketsizlikten dolayı, zaten zor durumda olan esnaf ve KOBİ;ler yapılan zam ile birlikte daha da zor günler yaşayacaktırlar.”

Elektriğe yapılan zammın yüzde 7-10 civarında konutlara ve sanayi işletmelerine yansıyacağının belirtildiğini ifade eden Özgenç, şöyle devam etti:

“Bu zammın KOBİ'leri zora sokacak ve zaten çok düşük olan iç tüketim hepten yavaşlayacaktır. Alım gücü düşük vatandaşın faturasına yansıyacak olan zammın etkileri çarşı pazardaki alışverişi de etkileyecektir.

Ekonomide ve iç siyasette yaşanan sıkıntılardan dolayı çarşı-pazarda ciddi bir daralma yaşanıyor. Elektrik zammının mevcut duruma yeni sıkıntılar ekleyebileceği için, yetkililerimizden yapılan zammın geri çekilmesini talep ediyoruz.

Zaten en pahalı elektriği kullanıyoruz. Sırf bu sebeplerden ötürü geçtiğimiz yıllarda bir çok sanayi kuruluşu enerjinin daha ucuz olduğu ülkeleri tercih ettiler. Ayrıca, enflasyon oranı yüzde 5 olduğu ülkemizde yüzde 2 TRT payı ödüyoruz bunu da anlamış değiliz.”




Haberin Devamı