Gazete Vatan Logo

Tofaş’a yeni model!

Tofaş CEO’su Kamil Başaran, kapasiteyi 400 bin adetten 550 bine çıkaracaklarını açıkladı

Fiat’ın dünyadaki en büyük üretim merkezinden biri olan Tofaş, yatırım atağına kalkıyor. Tofaş’ın Bursa fabrikasına bir yeni model daha geliyor, yıllık üretim kapasitesi 400 bin adetten 550 bin adede çıkıyor. Tofaş CEO’su Kamil Başaran, 400 bin adetlik kapasiteye ulaşan Bursa fabrikasının kısa bir süre içinde üretimine başlanacak yeni bir modelle yılda 550 bin adet araç üreteceğini açıkladı.

Tofaş’ın 25 milyon dolar yatırımla yenilediği Fiat Linea’nın test sürüşünde soruları yanıtlayan Başaran, Fiat’ın dünyadaki en iyi fabrikası olan Tofaş’ın verilecek her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğunu belirterek, bu kapasite artışı için uzun süre beklemenin gerekmeyeceğini kaydetti.

Chrysler yatırımı ekstra olacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın duyurduğu Chrysler’in Türkiye’ye yatırım yapmak üzere yürüttüğü görüşmelerin 550 bin adetlik üretim planını kapsamadığına dikkat çeken Başaran, “Bu görüşmeler sonunda bir yatırım kararı çıkması halinde, Tofaş bu görevi de yerine getirebilecek yeterlilikte” dedi.

Kamil Başaran, Türkiye’de otomotiv pazarının çok daha iyi bir noktaya geleceğini ve Tofaş’ın mutlaka bu büyümenin içinde yer alacağını belirterek, şöyle devam etti:

“Ortaklarımızla beraber sürekli bunun peşinde gidiyoruz. Dolayısıyla 550 bin adetlik üretimi konuşmayan bir yönetim vizyonsuz bir yönetimdir. Buraya doğru büyümemiz gerek. En az 550 binlik üretim olması lazım zaten. Planlarımızı buna göre yapıyoruz.”

Yeni Linea 34 bin 360 liradan satışta

Yeni Fiat Linea, yarından itibaren satışa çıkıyor. Araç, lansmana özel olarak Nisan ayı boyunca 34 bin 360 liradan başlayan kampanyalı fiyatla satılacak. Yeni Fiat Linea’da 77 beygir gücünde 1.4 litre benzinli ve 1.3 litre 95 beygir ile 1.6 litre 105 beygir güç üreten Multijet turbo dizel motorlar yer alıyor. Otomobilin konfor özellikleri zenginleştirilmiş Easy, Urban ve Lounge adı verilen 3 yeni donanım paketi bulunuyor.

Chrysler yatırıma gelirse, ekstra kapasite yaratırız

Fiat’la ortaklığa giden Chrysler, Kuzey Amerika’dan sonra gözünü Avrupa’ya çevirdi. Avrupa’da üretim fırsatlarına bakan şirket, yatırım listesine Türkiye’yi aldı. Chrysler’i özellikle Tofaş’ın üretimdeki gücü ve kalitesi cezbetti. Kamil Başaran, Chrysler’in Türkiye’de üretim yapması konusuna ilişkin olarak şu yorumları yaptı:

“Anladığımız kadarıyla Chrysler Türkiye ile ilgili bir takım planlamalar yapıyor. Ümit ediyorum çok daha somut sonuçlar ortaya çıkar. Bizim 550 bin adetlik üretim hedefinde Chrysler’in Türkiye’de üretim yapmasına ilişkin bir beklenti yok. Ama bu gerçekleşirse, o aracı da üretecek bir alanı fabrikamız içinde ya da dışında mutlaka yaratırız.”

307 bin araç üretti, rekor kırdı

- Türkiye’deki üretiminin 41’inci yılını kutlayan Tofaş, 400 bin adetlik üretim kapasitesine sahip.

- Şirket, 8 binden fazla çalışanı istihdam ediyor.

- Tofaş, 2011’de 307 bin 778 adetlik üretime ulaştı. Şirket, sektörün toplam üretiminin yüzde 28’ini tek başına gerçekleştirdi.

- 2011 yılında Tofaş’ın ürettiği 180 bin 698 adet araç dünya yollarına çıktı. Bu noktada otomotiv ihracatından yüzde 23 pay alarak 2 milyar 613 dolarlık ihracat yaptı.

- Şirket, Bursa’da Fiat Doblo, Fiat Fiorino, Fiat Linea, Peugeot Bupper, Citroen Nemo ve Opel Combo modellerini üretiyor.

Haberin Devamı