Gazete Vatan Logo

Tır'a otomatik pilot geliyor

Scania’nın geliştirdiği elektronik sistemlerle TIR sürücüsüne sadece direksiyonu kontrol etmek kalıyor

Dünyanın en büyük ağır vasıta üreticilerinden İsveçli Scania, uçaklardaki otomatik pilot sisteminin benzerini TIR’lar için geliştirdi. Ağır vasıtaların en büyük gider kalemi olan yakıtı azaltmak için çalışan Scania, Avrupa’da başlattığı Scania Active Prediction (Aktif Tahmin Sistemi) ve Scania Driver Support (Scania Sürücü Desteği) sistemleriyle yüzde 10’a varan oranda yakıt tasarrufu sağlıyor.

Scania’nın önümüzdeki dönemde Türkiye’de de başlatmayı planladığı Aktif Tahmin Sistemi, GPS yani uydu üzerinden çalışıyor. Araca takılan SIM kart navigasyon ile senkronize oluyor. Sürücü, sistemi açıp hız sınırlarını belirlediğinde araç bu sınırlar içinde kendi kendine ilerliyor. Sistem, güzergahtaki viraj ya da yokuşu tahmin ederek önceden yavaşlıyor. Yokuş aşağı inerken daha az yakıt tüketmek için vitesi boşa alıyor. Düz yollarda ise sabit hızla kendi kendine ilerliyor. Bu sistem adaptif hız sabitleme sistemiyle de entegre olduğu için araç önüne başka bir araç çıktığında aradaki mesafeyi fren yaparak koruyor. Önündeki araç şeritten ayrıldığında tekrar eski hızına dönüyor. Yani bu iki sistemle sürücüye sadece direksiyonu kontrol etmek kalıyor. Scania Sürücü Desteği ise sürücünün daha az yakıt tüketmesi için ipuçları veriyor. Sürücü ipuçları ile kullandığında tasarrufu göstermek için sürücüye bilgisayar oyunundaki gibi puanlar veriyor.

Türkiye’de Doğuş Otomotiv bünyesinde olan Scania, GSM operatörleriyle görüşerek sistemi uygulamak için çalışıyor. Yakın zamanda opsiyonel olarak bu özellik araçlarla satın alınabilecek.



Türkiye’de hedef %10 pazar payı



ScanIa’nın merkezinde Türk gazetecilerle biraraya gelen Scania Global Satış ve Pazarlama İcra Kurulu Başkan Vekili Martin Lundstedt, Türkiye’nin Scania’nın en büyük 7 pazarı içerisinde bulunduğunu söyledi. Lundstedt, ”Türkiye piyasasına tüm gücümüzle girmeye çalışıyoruz. Şu an iyi bir pazar payımız var ama daha da ileriye taşımak istiyoruz” dedi.

Doğuş Otomotiv ile Türkiye pazarında önemli işlere imza attıklarını ifade eden Lundstedt, ”2010’da 2 bin 768 adet kamyon satışını gerçekleştirdiğimiz Türkiye pazarında, geçen yıl 2 bin 964 satış adedine ulaştık. Birçok bölge ülkesinden farklı olarak Türkiye büyük bir potansiyele sahip. Bunun için Türkiye piyasasına tüm gücümüzle girmeye çalışıyoruz” diye konuştu. Scania Türkiye Genel Müdürü Tolga Senyücel de geçen yıl 3 bine yakın satışla yüzde 8’ine sahip oldukları Türkiye ağır vasıta pazarında hedeflerinin yüzde 10 olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı