Gazete Vatan Logo

THY uçağındaki yangın diyaloğu!

Pilot: "Pist içerisinde kargo yangını ikazı alıyoruz derhal yangın birimlerini pist başına yönlendirin"

Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul'dan Tayland'ın başkenti Bangkok'a gidecek olan Karadeniz adlı Boeing 777-300ER tipi yolcu uçağının kargo bölümünde yangın ikazı almasıyla ilgili pilot ile kule arasındaki konuşmalar ortaya çıktı.

İtfaiye araçları Atatürk Havalimanı'nda uçağa eşlik ederken büyük korku yaşayan yolcular acil tahliyede kullanılan ve 'slide' olarak adlandırılan şişme kaydırak sisteminden kayarak tahliye edilmişti. Kayıtlarda kaptan pilotun, "Pist içerisinde kargo yangını ikazı alıyoruz derhal yangın birimlerini pist başına yönlendirin" şeklindeki uyarısı üzerine kule, "Anlaşıldı itfaiyeyi hemen yönlendiriyorum" diye cevap veriyor.

Uçağın kargo bölümünde yangın ikazı almasıyla ilgili pilot ile kule arasındaki konuşmalar ortaya çıktı. İçinde 284 yolcu ve 14 mürettebatın bulunduğu İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan cuma gece yarısı Bangkok'a kalkış yapacak THY'ye ait TK60 sefer sayılı Boeing 777-300ER tipi yolcu uçağı havalanmak üzere son hazırlıklarını tamamladı.

İngiliz futbol devi Manchester United'ın da uzun uçuşlarda kullandığı THY'nin ?Karadeniz' adlı uçağı saat 00.34'te Bangkok seferini yapmak üzere Sefaköy tarafındaki 17 sol piste geldi.

TC-JJC kuyruk tescilli uçak kalkışa hazır olduğu sırada, kaptan pilot uçağın alt arka tarafında bulunan kargo bölümünden yangın ikazı aldı. 312 yolcu kapasiteli uçakta pist başında beklediği sırada yolcuların tahliyesine karar verilirken, yolculardan bazıları yanık kokusu hissettiklerini söyledi.

Kaptan pilotlar Ercüment Faik Demir, Altan Meydanlı ve ikinci pilot Ünal Kodak'dan oluşan kokpit ekibi durumu hemen kontrol kulesine bildirdi. Bu sırada büyük panik yaşayan yolcuları kabin görevlileri sakinleştirmeye çalıştı. Yolculardan sinir krizi geçirenler olurken kabinde çığlıklar yükseldi.

SLİDE'LARDAN KAYMIŞLARDI

Acil çıkış kapıları da açılan uçağa itfaiye araçları da eşlik etmiş yolcular acil tahliyede kullanılan ve 'slide' olarak adlandırılan patlatılan şişme kaydırak sisteminden kayarak tahliye edilmişti. Yaşanan panik sonucu slide'lardan kayan yolculardan 30'a yakınında sürtünmeden dolayı hafif yaralananlar olmuştu.Sefaköy Florya yönündeki 17-35 pisti yaklaşık bir saat 30 dakika hava trafiğine kapatılmış uçak teknik bakım için hangara çekilmişti. İlk yapılan incelemelerde, kargo bölümünde bir yangın tespiti yapılmamıştı.

İşte pilot ve kulenin konuşmaları:

Pilot: Pist içerisinde kargo yangını ikazı alıyoruz derhal yangın birimlerini pist başına yönlendirin

Kule: Anlaşıldı itfaiyeyi hemen yönlendiriyorum

Kule: İtfaiyeye gerekli bilgiyi verdim hemen çok acil bir şekilde çıkarıyorlar araçları, bilginize

Pilot: Kargo kapılarını açmasınlar

Kule: İtfaiyenin ekibi piste doğru yöneldi ne kadar süreceğini tahmin edemiyorum

Pilot: Yolcuların yönlerini görmesi için landing lightları da açıyoruz

Kule: Yolcuları indirmeye mi başladınız?

Pilot: Tahliyeye başladık

Haberin Devamı