Gazete Vatan Logo

THY'den Hava-İş'e suç duyurusu

THY, Hava-İş Sendikası'nın uçuş güvenliğinin evrensel standartlarda olmadığını ileri sürmesi üzerine, sendika aleyhine dava açacak

Türk Hava Yolları'nda (THY) yönetim ile örgütlü sendika Hava - İş arasında aylardır süren toplu sözleşme pazarlığında, konu yargıya taşınıyor. Pazarlık ve arabulucu aşamalarında tarafların anlaşamaması üzerine sendika grev kararı, THY yönetimi ise lokavt kararı almıştı.
Çalışanlar arasında 'grev yoklaması' başlatılırken, sendikanın gazetelere dün verdiği ilan, THY yönetiminin tepkisine neden oldu. İlanda, THY'de uçuş güvenliğinin evrensel standartlarda olmadığı, Türkiye'de özerk bir denetimin bulunmadığının ileri sürülmesinin, şirketi rakipleri karşısında zor durumda bırakacağını ve darbe vuracağını belirten THY yönetimi avukatlarına dava talimatı verdi.

Hava - İş Başkanı Atilay Ayçin'in uzlaşma yanlısı olmadığını savunan THY Genel Müdürü Temel Kotil, "Sendika, Türk havacılığının yerine yabancı havayolu şirketlerine hizmet ediyor. Amaç üzüm yemek değil bağcıyı döğmek. Gerçekten uçuşlarımızda uçuş emniyeti olmadığını düşünüyorlarsa, gazetelere ilan vermek yerine, yazılı dilekçeyle Türkiye Sivil Havacılık Kurumu'na veya uluslararası denetim şirketlerine suç duyurusunda bulunabilirlerdi. Bu ilan yayımlandığı için dava açıyoruz" dedi

'Ayçin grev seviyor'
Kotil, 1991 yılında yaşanan grevin THY'yi 3 yıl geriye götürdüğünü, grevden her iki tarafın da ciddi zararlar gördüğünü belirterek, "Biz grev olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. 1991 yılında THY, Cem Kozlu yönetimindeyken grev yaşamıştık. THY o dönem yükselişe geçmişti, ancak grev sonrası, 129 milyon dolar zarar oluştu. 855 kişi işinden oldu" diye konuştu.

THY ve Teknik A.Ş'deki yaklaşık 11 bin 500 üyesi adına toplu iş sözleşmesi yürüten Hava-İş Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Atilay Ayçin'in 1990'da sendikanın başkanlığına geldiğini söyleyen Kotil şunları söyledi:

"Ayçin geldiği günden beri her yıl grev tehditleriyle karşı karşıya kalıyoruz, grevi seviyor. 1991'de THY zarar ederken yüzde 717 zam istediler ve grev yaptılar. Şimdi maliyetleri 70 milyon YTL artıracak bir teklif sunduk. Onlar ise 400 milyon YTL artıracak bir teklif sundular. Kabul edilemez bir rakam. Verdiğimiz maaşlar Avrupa, Amerika, Uzakdoğu'da yer alan havayolu şirketlerinin ücretlerine yakın. Çalışanlarımızın yüzde 50'si 2 bin 500 YTL üzerinde maaş alıyor."

'Lokavt kararı var'
Sendikanın grev kararını asmasının ardından, THY olarak verdikleri lokavt kararının arkasında durduklarını anlatan Kotil, grev olması durumunda ciddi bir yeniden yapılanma içine gireceklerini, işten çıkarmaların yaşanacağını söyledi.
Kotil, grev kararı verilmesi için çalışanların oylamaya gideceğini, önümüzdeki hafta valilik tarafından verilecek tarihte bu oylamanın gerçekleştirileceğini kaydetti. Kotil, "Oylama sonucu çalışanların çoğu greve hayır derse, olmayacak. Son teklifimizin arkasındayız ama grev olursa bu geçerli olmaz" diye konuştu.

Sendika'nın "THY hızla büyürken işe yeni eleman almıyor" iddiasının gerçek olmadığını ve 3 binden fazla çalışan alındığını belirten Kotil denetim konusunda da şu bilgileri verdi:

"2007'de 242 adet planlı ve 53 adet plansız olmak üzere toplam 295 adet kurum içi denetleme gerçekleştirildi. Ortaklığımızda sadece 2006-2007 döneminde yabancı ülkeler ve uluslararası sivil havacılık otoriteleri tarafından, 159 adet SAFA (Safety Assessment Foreign Aircraft), 2 adet IOSA, 1 adet de İngiltere Sivil Havacılık Otoritesi olan UKCAA'nın simülatör denetlemesi olmak üzere toplam 162 denetleme yapıldı. Eğer güvenli uçmasam, ne Newyork'a, ne Paris'e ne de Hindistan'a inmeme izin verilir."

Sivil Havacılık'tan suç duyurusu
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yapılan açıklamada, Hava-İş'in ortaya attığı iddiaların "gerçek dışı" olduğu kaydedilerek, "Uçuş emniyeti ve havacılık güvenliği konusundaki uluslararası kuralların bağlayıcılığından, sivil havacılık otoritesinin keyfi ya da esnek davranma şansı yoktur" denildi.
Açıklamada, SHGM'nin "Önce Uçuş Güvenliği" başlıklı gazete ilanı ile Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağı bildirildi.

TUROB: Duyarlı olmalı
Turistik Otelciler, İşletmeler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, gündemde olan THY grevinin Türk turizmini zedelemeye başladığını belirterek "Hava-İş sendikasını duyarlı olmaya çağırıyoruz. Sektörün grev nedeniyle büyük darbe yiyecek olması çok acı" dedi.



Haberin Devamı