Gazete Vatan Logo

THY'de kriz; grev geliyor...

Türk Hava Yolları A.O ile Hava-İş Sendikası arasındaki 22. Dönem toplu sözleşme süreci yine çıkmaza girerken, THY'de grevin ayak sesleri duyulmaya başladı.

Türk Hava Yolları A.O ile Hava-İş Sendikası arasındaki 22. Dönem toplu sözleşme süreci yine çıkmaza girerken, THY'de grevin ayak sesleri duyulmaya başladı.

THY yönetimi ve Hava-İş Sendikası arasındaki toplu sözleşme sürecinde resmi arabulucu da uzlaşı sağlayamadı. Hava-İş ve THY yönetimi arasındaki resmi arabulucu süreci tamamlandı ancak 13 asıl 2 geçici maddenin hiçbiri üzerinde mutabakat sağlanamadı.

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, resmi arabulucunun raporunu tamamlamasının ardından ikinci 6 işgünü içinde grev kararını asacaklarını belirterek, bu süreç içinde de görüşmeleri sürdürerek uzlaşı arayacaklarını ifade etti. Ayçin, görüşmelerden sonuç çıkmaması durumunda grev kararını asacaklarını dile getirdi.

Resmi arabulucuyla uzatılan görüşmelerde de sonuç alınamaması üzerine THY ile Hava-İş arasındaki toplu sözleşme süreci yine sancılı bir döneme girdi. Bir önceki toplu sözleşme sürecinde grevden dönen THY çalışanları, 22. dönemde de grev kararını asmaya hazırlanıyor. Türk Hava Yolları’nda grev kararının panoya asılabilmesi için resmi arabulucunun raporunu tamamlaması bekleniyor. Bu zaman zarfında da sonuç alınamaması halinde grev kararı asılacak ve 60 gün yasal bekleme süresi işleyecek. Grev kararının asılmasından sonra 60 günlük yasal süre boyunca sendika ve işveren bir araya gelecek. Yine sonuç alınamaması durumunda 60 günün sonunda grev uygulamaya konulacak.

19 OCAK'TA BAŞLAYAN SÜRECİN SONUNDA GREV GÖRÜNÜYOR

Hassas dengelerin rol aldığı THY'de resmi arabulucu süreci yine sonuçsuz kaldı. Türk Hava Yolları A.O ile Hava-İş yetkilileri arasında 19 Ocak’ta başlayan toplu iş sözleşme görüşmeleri sonucunda 13 asıl 2 geçici maddenin hiçbirinde mutabakat sağlanamadı. Bu maddelerin içinde yıllık ücretli izinler, mazeret, hastalık izinleri ve yemek ücretlerinde artış öngörülmemesi, evlenme, sosyal yardım, kreş, emzirme ölüm, servisten yararlanmayan personel için ulaşım yardımında artış yapılmaması gibi maddeler yer alıyor.

Haberin Devamı