Gazete Vatan Logo

ThinkPad’le uzaya çıktı, 5 yılda Türkiye lideri olmaya kilitlendi

Dünyanın dördüncü büyük PC markası olan Lenovo’nun Türkiye’de geçen yıl 100 bin adet civarında satış yaptı

Dünyanın dördüncü büyük PC markası olan Lenovo’nun Türkiye’de geçen yıl 100 bin adet civarında satış yaptığını belirten Lenovo Türkiye Genel Müdürü Faik Burhanoğlu, “Bu yıl 150-160 bin adet satışı yakalarız. Üç yıl içinde pazarda önce ilk 2’de, hemen akabinde de pazar lideri olmak istiyoruz” dedi

Laboratuvar ortamında 114 kez test edildikten sonra satışa sunulan, -20 dereceden 60 dereceye kadar dayanıklı ThinkPad isimli dizüstü bilgisayarları ile NASA’nın tercihi ettiği marka olan Lenovo, krize rağmen Türk pazarındaki hedeflerini büyüttü. Dünyanın dördüncü büyük PC markası olan Lenovo’nun Türkiye’de tüm pazara hitap ettiğini ve geçen yıl 100 bin adet civarında satış gerçekleştirdiğini kaydeden Lenovo Türkiye Genel Müdürü Faik Burhanoğlu, “KDV ve ÖTV indirimiyle güven geldi. İnsanlar alışverişe yöneldi. Krizin psikolojik etkisi kırıldı. Pazar yüzde 50 yerine yüzde 25 küçüldü. Olumlu gelişmelerin etkisiyle bu yıl daha fazla satış gerçekleştireceğiz. 150-160 bin adet satışı yakalarız” dedi.

Pazarın üstünde büyüme

Lenovo olarak Türkiye’de laptop alanında pazar 5’incisi olduklarını kaydeden Burhanoğlu, önümüzdeki 5 yıl içinde nihai hedeflerinin pazar birinciliği olduğunu söyledi. Bir yıl öncesine kadar ilk 10’da bile olmadıklarına dikkat çeken Burhanoğlu, “Emniyetten jandarmaya, Sabancı’dan Intel’e, Deloitte’dan Mercedes’e, Allianz’dan Microsoft’a kadar Türkiye ve dünyanın önde gelen 100’ün üzerinde kurum ve şirketi Lenovo’nun ürünlerini kullanıyor. Pazar yüzde 50 büyürken bizim yüzde 180 büyüdüğümüz çeyrekler oldu. Önümüzdeki dönemde de büyümemiz devam edecek. Beşincilikteki yerimizi korumak öncelikli hedefimiz. Üç yıl içinde de önce ilk 2’de olmayı planlıyoruz. Hemen akabinde de pazar lideri olmak istiyoruz” diye konuştu.



Fotoğraflarla da konuşturan Nokia 6700 classic Türkiye’de




NOKIA, 3G teknolojisine sahip yeni modeli ’Nokia 6700 classic’i tanıttı. 22 Haziran tarihinden itibaren Türkiye’de satışa sunulacak olan Nokia 6700 classic hakkında bilgi veren Nokia Türkiye Genel Müdürü Conor Pierce, “Nokia’nın en başarılı ürünlerinden Nokia 6300 ile aynı tasarım DNA’sını paylaşan ama 3G uyumu ve 5 MP kamera gibi pek çok yeni ve gelişmiş özelliği kullanıcılara sunan Nokia 6700 classic modelinin 2009’da en iyi satış yapacak cihazlarımızdan biri olacağına inanıyoruz. Hem yeni özellikleri hem de görüntüsüyle tatmin edici bir cihaz olan Nokia 6700 classic, kullanıcılarını yalnızca sesleriyle değil, fotoğraflarıyla da konuşturacak” dedi.

Nokia Türkiye Pazarlama Müdürü Çicek Uyansoy İcan ise tek parçalı tasarımıyla göz okşayan Nokia 6700 classic’in son derece kaliteli malzemelerden üretildiğini ve günümüz kullanıcılarına birçok modern özellik sunduğunu belirtti. Çicek Uyansoy İcan, Nokia 6700 classic ile eşzamanlı olarak pazara sundukları 6303 classic’in ise 3.2 megapiksel kamera, 2.2 inç geniş ekran ve önceden yüklü Nokia Maps gibi özelliklere sahip olduğunu söyledi. Nokia 6700 classic’in tavsiye edilen tüketici satış fiyatı 679 TL, Nokia 6303’ün tavsiye edilen tüketici satış fiyatı ise 399 TL.

Acer Timeline ile zaman mefhumu kalkıyor

DÜNYANIN 8 saatten daha fazla pil ömrüne sahip ilk çok ince diz üstü bilgisayarı olma özelliğini taşıyan Intel işlemcili Acer Aspire Timeline Türkiye’de. Seri 699-899 dolar arasındaki fiyatlarıyla satışa sunuluyor. Acer akıllı güç adaptörü ile pil tamamen şarj olduğunda uyarlanabilir şarj modu otomatik olarak duruyor ve Energy Star standartları yüzde 66 daha az enerji tüketiyor. Timeline serisi diz üstü bilgisayarların 13.3 inç modeli 1.6 kg; 15.6 inç modeli ise 2.4 kg. Maksimum 500 GB sabit disk kapasitesi bulunan modellerde maksimum 64 GB’ye kadar SSD desteği de mevcut.

LG’den Formula 1 hızını yakalayan TV

FORMULA 1’İn global teknoloji sponsoru LG Electronics, Formula 1 hızına yetişebilecek bir TV tasarladı. Full HD TruMotion 200 Hz teknolojili LH5000 LCD TV daha önce görülmemiş kadar net ve doğal görüntüyü, minimalist, şık bir tasarımla birleştiriyor. LH5000, kullanıcıların daha ince görüntü ayarları yapmasına da imkan veriyor. Resim sihirbazı, önceden ayarlı AV modları ve 24p gerçek sinema özelliği, LH5000’in görüntü kalitesini, spor, film, oyun ve her türlü program için ideal seviyeye çıkarıyor. LH5000, enerji tüketimini yüzde 73’e kadar azaltan bir özellik olan “akıllı enerji tasarrufu plus sistemini” de içeriyor.

General Mobile’dan 3G uyumlu yeni telefon

GENERAL Mobile, 3G uygulaması başlamadan önce 3G uyumlu çift sim kartlı ikinci modeli DST 3G Black’i satışa sundu. 3G desteği sunacak olan DST3G Black, bir önceki modelinden farklı olarak 3MP kameraya sahip. Model bu özelliğiyle de ayrıca MSN, Yahoo Talk, Google Talk ve AOL Messenger kullanımına olanak sağlıyor. DST3G Black’in standart kutusunda 2 pil yer alıyor. Ergonomik dizaynı ile de göz alan DST3G Black hem 3G ile görüntülü konuşmayı hem de hızlı internet bağlantısını destekliyor.



DELL Studio 15 eğlence deneyimini zenginleştiriyor



DELL Studio 15 dizüstü bilgisayarlarında eğlence için ideal olan en son özellikler yer alıyor. Ürünle 16:9 ebadındaki geniş ekranı ve ses özellikleri ile hareket halindeyken dahi müzik dinlemek, fotoğraflar arasında gezinmek ve HD filmleri seyretmek mümkün.



Parrot, Philippe Starck tasarımıyla eve girdi

PARROT’UN ses kalitesi ile Philippe Starck’ın tasarımı sonucunda ortaya çıkan 100 wattlık Parrot Zikmu kablosuz hoparlörler Türkiye’de. Wi-Fi ve Bluetooth ile kablosuz olarak müzik dinleyebileceğiniz sistemde, kolonlardan biri üzerindeki ’dock’ sayesinde iPod veya iPhone’unuzu hem şarj ediyor hem de uzaktan kumanda ile yönetebiliyorsunuz.



Microsoft: “Kriz öncesine göre iki misli çalışıyoruz”

Microsoft Türkiye olarak kriz koşullarında iki misli çalıştıklarını söyleyen Genel Müdür Çağlayan Arıkan, “Microsoft’ta süngü düşüklüğü ve moral bozukluğu izlemezsiniz. Kriz psikolojisine girecek zamanımız yok” dedi. Microsoft olarak küçülen pazardan paylarını büyüterek çıktıklarını söyleyen Arıkan, “Microsoft’un mali yılı 30 Haziran’da sona erecek. Farklı alt segmentlerde yüzde 10-50 arasında büyüdük” diye konuştu. Krizde yeni yönetim merkezlerine 6 ay önce taşındıklarını ve işletme giderlerini azalttıklarını belirten Arıkan şöyle devam etti: “Microsoft binamızda ben dahil kimsenin odası yok. Ayrıca çalışanlara tek bir kanaldan ulaşıyorsunuz. Beni ofisten arayın, seyahat halinde de olsam telefon bilgisayarımda çalacaktır. Böylece iletişim ve seyahat giderlerimiz altı ayda yüzde 50 düştü. Microsoft’un dünya genelinde bu sistemleri kullanarak sağladığı tasarruf ise 220 milyon dolara ulaştı.”

Teleses takip cihazı ile kimse kaybolmayacak

Teleses tarafından birkaç ay sonra piyasaya sunulacak kibrit kutusu büyüklüğündeki yer bulucu ve takip cihazı, yaşlı, hasta ya da engelli yakınları bulunanlarla çocuklarının nerede olduğunu bilmek isteyen ailelerin meraklarını giderecek. Teleses Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzelli, Laxon CP-100 Gps Yer Bulucu adı verilen cihazı yanında bulunduran kişilerin, GPRS (cep telefonu kartı üzerinden veri transferi) ve GPS (dünya yörüngesinde bulunan uydulardan yer tespiti) sayesinde konumlarının tespit edilebileceğini açıkladı. Uzelli, ”Çocuğunuz belirlenen bölgenin dışına çıkarsa cihaz sizi SMS mesajıyla da uyarıyor veya internette harita üzerinden nerede olduğunu adım adım görebiliyorsunuz” dedi. 72 saat batarya süresi olan cihaz, yaklaşık 150 dolardan satışa sunulacak.



Bilgisayar pazarı ilk çeyrekte % 30 daraldı



GfK Türkiye’nin “2009 İlk Çeyreğinde Türkiye IT Sektörü Pazar Değerlendirmesi” araştırmasına göre, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar, monitorler ve yazıcılardan oluşan IT (bilişim teknolojileri) sektörü, krizin etkilerini gösterdiği Ekim ayı ile beraber 2009’un ilk çeyreğinde yüzde 30 daraldı.

Fiyatlardaki yüzde 19’luk düşüşle beraber cirosal olarak düşüş de yüzde 43’ü bulurken, Mart ayında açıklanan KDV indirimleri de tüketicilerin satın alma tercihlerini Nisan ayına ertelemelerine yol açtı. IT pazarında en büyük düşüşler ise masaüstü bilgisayarlar ve monitörlerde yaşandı. Buna göre bu yılın ilk üç ayında satışlar masaüstü bilgisiyarlarda yüzde 39.6, monitörlerde yüzde 35.1, yazıcılarda ise yüzde 25.7 oranında düştü. 2009’un ilk çeyreğinde dizüstü bilgisayarların oranı masaüstü bilgisayarların üstünde kalarak, toplam bilgisayar pazarı içinde adetsel olarak yüzde 53.3’e çıktı. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 45’ti.

Türkiye’de düşük fiyatlarıyla özellikle kriz sonrasında tercih edilen netbooklardaki artış ise 2009’un ilk çeyreğine damgasını vurdu. 10.3 inçin altındaki ekran boyutuna sahip, basit özellikli, kolay taşınabilir ve daha çok internet kullanımına yönelik olarak tasarlanmış bilgisayarlar olan netbookların 2009’un ilk çeyreğinde toplam dizüstü bilgisayarlar içindeki payları ise yüzde 8.7’ye çıktı.



Haberin Devamı