Gazete Vatan Logo

Tezkere etkili oldu!

“Bir daha böyle bir şey olmayacak”

Atalay, Suriye’nin yaptığından dolayı özür dilediğini ve “Bir daha böyle bir şey olmayacak” dediğini açıkladı

Atalay “BM aracı oldu ve o açıklamaları yaptırmış oldular” dedi

Akçakale’de yaşananların ardından sınır ötesi askeri operasyon içeren tezkerenin hazırlanması, Suriye üzerinde etkili oldu. Rusya, açık şekilde özür dilemesi çağrısı yaparken, Suriye’nin Türkiye’ye özürünü ilettiği belirtildi.

Akçakale olayından sonra gözler uluslararası arenaya, özellikle de Suriye’nin en büyük üç destekçisi Rusya, İran ve Çin’e yöneldi. Her üç ülke iki tarafa da itidal çağrısı yaparken, Moskova yönetimi “Suriye’den açık bir şekilde özür dilemesini” istedi. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Suriyeli yetkililerle temasa geçtik. Yetkililer ve BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi, Türkiye sınırındaki olayın trajik bir olay olduğunu ve bunun tekrarlanmayacağını bildirdi” dedi. Lavrov, Suriyeli yetkililerin bu açıklamayı resmen duyurmasının Moskova için çok önemli olduğunu vurguladı. Lavrov, Türk halkına başsağlığı da diledi. “Tarafların bölgede artan tansiyon nedeniyle doğrudan görüşme mekanizması kuracaklarını umuyorum” diyen Lavrov, Rusya’nın devletlerin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü savunduğunu vurguladı. Rusya Dışişleri Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç de “Olayın tarafsız bir biçimde soruşturulmasının, bölgedeki tehlikeli yükselişten kaçınılması bakımından önemli olduğunu düşünüyoruz” uyarısında bulundu. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise “İki tarafı itidalli olmaya, konunun ivedi olarak araştırılmasına ve düşmanların hedeflerine dikkat etmeye davet ediyoruz. Radikal, terörist ve sorumsuz silahlı gruplar ile düşmanların bölgedeki oyunlarına dikkat edilmesi zaruridir” açıklamasını yaptı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley de “Tüm taraflara sükunet içinde olmaları, gerginliği tırmandıracak her türlü hareketten kaçınmaları” çağrısı yaptı.

BM devreye girmiş

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da BM’nin aracı olmasıyla Suriye’nin özür dilediğini açıkladı. “Bundan sonra Türkiye nasıl bir adım atacak?” sorusu üzerine, Atalay şunları söyledi: “Türkiye’nin uluslararası camia ile birlikte hareket etmek temel önceliği. Dünkü olaydan sonra da Dışişleri bakanlığımızın ve hükümetimizin önceliği uluslararası kuruluşları başta NATO olmak üzere, BM olmak üzere çalışmaya davet oldu. Toplandılar, çok önemli karar aldılar. Ondan sonrasıyla ilgili Türkiye zaten kendi düzenlememiz çerçevesinde bu konularda misilleme hakkını da kullanmış oldu. Bu tezkere bir savaş tezkeresi değil, bu elimizde Türkiye’nin kendi menfaatlerini koruma, ileride muhtemel gelişmelerde ihtiyaç olursa değerlendirmek üzere bir tezkere. Bir caydırıcılık özelliği de vardır.”

Atalay, Suriye’den gelen açıklamalara yönelik soru üzerine de, Suriye tarafının yaptığını kabul ederek özür dilediğini, “Böyle bir şey bundan sonra olmayacak” dediğini belirtti. Atalay, “O da iyi. BM aracı oldu. BM, Suriye ile akşam görüştü ve o açıklamaları da yaptırmış oldular” dedi.

Tezkere protestosuna biber gazı

TEZKERENİN TBMM’de görüşüldüğü sırada, Halevleri üyesi bir grup Meclis’e yürümek istedi. Polis gruba biber gazı ve suyla müdahale etti. Eylemciler, biber gazının etkisini azaltabilmek için limon, süt, su, göz damlası kullanırken, bazıları da başına poşet geçirdi. Bazı eylemciler de polis kalkanlarına yaslanarak protestolarını sürdürdü. Yeniden yapılan anons sonrasında dağılmayan gruba yine biber gazı ile müdahale edildi. Biber gazından çevrdeekiler ve basın mensupları da etkilnedi. Tezkere aralarında İstanbul, Çanakkale, Bursa’ın da bulunduğu birçok ilde de protesto edildi. Gösterilere polis müdahal etti. Taksim Meydanı’nda akşam saatlerinde toplanan gruplar savaş karşıtı sloganlar attı.

Dünyadan Türkiye’ye destek

- Almanya: Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ”Bu şiddeti sert bir şekilde kınıyoruz. Suriye özür dilemeli, sorumluları ortaya çıkararak hesap sormalı. Türk mevkidaşıma, sağduyulu ve tüm bölgedeki tehlikeli durumu göz önünde bulundurarak hareket edilmesini rica ettim” dedi.

- İngiltere: Dışişleri Bakanı William Hague, “Bu korkunç bir davranıştır. Suriye rejiminden, Türkiye sınırındaki bu olayın tekrarlanmasının önlemesini istiyoruz.”

- İspanya: Dışişleri Bakanlığı ”Suriye tarafından yapılan saldırıyı sert bir şekilde kınıyoruz” açıklaması yaptı.

- AB: Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, “Türkiye’nin egemenliğine yönelik bu tür ihlaller artık hoş karşılanamaz” dedi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi: “Bu saldırı, Türk egemenliğinin, kabul edilemez ihlalinin en son ve en kötü örneğidir. Tüm taraflara, şiddetin tırmanmasını önlemek ve uluslararası hukuk kurallarına sıkı sıkıya bağlı olmaları yönünde çağrıda bulunuyorum.”

- İtalya: Dışişleri Bakanı Giulio Terzi, “Türkiye’nin Türk toprakları dışına asker göndermesi Türk hükümetinin değerlendirmesinde. Bu gayet meşru bir istek” dedi.

- Fransa: “Müttefikimiz Türkiye’ye tam destek veriyoruz ve dayanışma içindeyiz.”

- Kanada: Bütün dünya, zalim Esad rejiminin sona ermesi için daha fazlasını yapmalı.”

Haberin Devamı