Gazete Vatan Logo

Tez nasıl yazılır?

Tez yazma süreci öğrenciler için oldukça sancılı bir dönemdir. Ancak doğru yolları izlerseniz tez yazma işini biraz daha kolaylaştırabilirsiniz. Peki tez nasıl yazılır? İşte tez yazma aşamaları...

Tez nasıl yazılır?

Tez nedir?

Tez, bilimsel yöntemde belli ön bilgilere dayanılarak, henüz kanıtlanmamış fakat mevcut bilgilerle mantıksal olarak çelişmeyen, bilimsel araştırma sürecinde doğrulanmaya çalışılan düşüncelerdir. Yüksek lisans eğitiminde tezin amacı; öğrencinin araştırma yapma yeteneği kazanması ve yaptığı araştırma ile bilime katkı sağlamasıdır.

Tez nasıl yazılır?

1. Konu seçilir

Tez yazmak uzun bir süreç alacağından araştırmacının ilgi duyduğu bir konuyu seçmesi en doğrusudur. Araştırmacının bilgi düzeyi seçtiği konuyu araştırabilecek nitelikte olmalı ve konuyla ilgili kaynaklara kolayca ulaşabilmelidir.

2. Konu sınırlandırılır

Geniş bir konu üzerinde çalışılması araştırmayı zorlaştırdığı gibi, dar olması da araştırmayı gereksiz kılar. Konunun genişliği araştırmacının zamanına ve seçilen konuya göre değişmektedir. Konunun sınırlandırılması, o konu hakkında derinlemesine bilgi sahibi olunmasını sağlar.

3. Hipotez kurulur

Hipotez, belli bir kuramsal temele dayalı olarak geliştirilen ve değişkenler arasında varlığı öne sürülen belli ilişkilerin sınanmasını sağlar. Araştırmacı yaptığı okumalar sonucunda elde edindiği bilgilere göre bir hipotez geliştirir. Çalışma süresince sağlanan kanıtlara göre hipotezde değişiklikler yapılır.

Haberin Devamı

4. Araştırma metodu belirlenir

Yapılacak çalışmada araştırmacı araştırma metodunu baştan belirlemeli, bunu araştırma metninde belirtmelidir. Bir araştırmada konunun özelliklerine göre kütüphane araştırması, anket, gözlem, mülakat, istatistik vb. gibi yöntemlerden birkaçı kullanılır.

5. Geçici plan oluşturulur

Geçici plan,araştırmacının henüz konu ile ilgili olarak okuduğu birkaç çalışmadan yararlanarak nasıl bir çalışma yapmak istediğini gösteren taslaktır. Bu taslak araştırmacının çalışma sırasında izleyeceği yolu gösterir. Geçici plan, okumalar sırasında edinilen bilgiye göre hazırlanır. Araştırmanın detayına inildikçe geçici planda değişiklikler yapılır.

6. Geçici kaynakça oluşturulur

Hazırlanan geçici plan doğrultusunda kaynakların toplanması aşamasına geçilir.Kaynak toplarken mümkün olduğu kadar birinci el kaynaklara ulaşılmalıdır. Kitap, makale, rapor, gazeteler, seminerler, kongre bildirileri gibi tez konusuyla ilgili tüm kaynaklar toplanabilir.

Haberin Devamı

7. Okuma ve not alma çalışması yapılır

Hipotez ve geçici çalışma planı doğrultusunda okuma ve not alma çalışması yürütülür. Okuma sırasında tez konusu ile ilgili önemli görülen kısımlar not alınır.

8. Tez yazma aşamasına geçilir

Tez yazma, araştırma sürecinin son aşamasıdır. Tez metni yazımındaki temel amaç, araştırma problemi ile ilgili bunun üzerine yapılmış çalışmaları, bulguları, yorumları ve genellemeleri okuyucuya ulaştırmaktır.

Tez metni açık ve anlaşılır olmalıdır. Ayrıca, araştırmanın bütün basamaklarının ve bulgularının tam bir açıklıkla ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde sunulması gerekmektedir.

Tezinize % 100 hakim olmalısınız. Her satırını her kelimesini açıklayabilir ve savunabilir olmalısınız. Tezinizi teslim ettikten sonra akademisyenlerin önünde tezinizle ilgili soruları cevaplamanız ve tezinizi savunmanız gerektiğini unutmayın.

Haberin Devamı

Tez yazımından sonraki süreç nasıl işler?

-Danışmanınızın kontrolünden sonra teziniz son halini alır.
-Tezinizi jüri atama formu ile birlikte enstitüye teslim edin.
-Tez savunması için enstitü tarafından gün belirlenir. Belirlenen gün için sunumunuzu hazırlayın.
-Sunumunuz sonrası kabul kararı çıkarsa onay sayfasını tez kopya sayınız kadar çoğaltıp jüri üyelerine imzalatın.
-Tez kopyalarında jüri üyelerinin ve enstitünün işaretlediği düzeltmeleri verilen sürede yapmanız gereklidir. Düzeltmeleriniz ile ilgili danışmanınıza bilgi verip onayını alın.