Gazete Vatan Logo

Testi çözen okula gider

Özel bir okul da, bir testle 60-66 aylık çocukların okula hazır olup olmadığını tespit ediyor

60-66 aylık çocuklar için “Bu kadarcık çocuk okula adapte olamaz” diyen veliler rapor peşinde koşarken özel bir okul da, bir testle 60-66 aylık çocukların okula hazır olup olmadığını tespit ediyor.

Okulların açılmasına sayılı günler kala 4+4+4 sistemiyle ilgili belirsizlikler de büyüyor. Tartışmanın odak noktası ise 60-66 aylık çocukların okula gidip gidemeyeceği konusu. Türkiye’de 60-66 ay arası okula gitmesi beklenen 700 bin çocuğun, 66 ay ve üstünde ise 1 milyon 300 bin çocuğun olduğu belirtiliyor. Bahçeşehir Kolejleri, Türkiye genelinde yüzbinlerce öğrenci velisini ilgilendiren ilginç bir çalışmaya imza atarak, herkesin ücretsiz yararlanacağı okul öncesi hazırlık testi hazırladı. 60-66 aylık çocuklar 17 becerinin değerlendirildiği test içeriğinde, her soru basit, orta, ileri düzeyde 3 ayrı soru daha içeriyor. Çocuğa toplam 51 soru yöneltiliyor. Projenin başında bulunan New York Üniversitesi Gelişim Psikoloğu Doç. Dr. Selçuk Şirin, bugüne kadar testi çözen 60-66 aylık çocuklar arasında yüzde 70 oranında başarı elde edildiğini söylüyor.

İçeriğinde neler var?

“Okul öncesi hazırlık testinin yeni müfredata uygun geliştirildiği ifade ediliyor. Hazırlık testini yaptırmak isteyen vatandaşlardan ücret alınmayacak. İsteyen veliler çocuklarını Bahçeşehir Koleji Anaokulu ve İlköğretim okulları ile Uğur Dershaneleri’nin rehberlik servislerine götürerek testi yaptıracak.

Doç.Dr.Selçuk Şirin, “Testin içeriğinde görsel algı (El-göz koordinasyonu, şekil-zemin ayrımı, şekil sabitliği, mekanda konum, mekansal ilişkiler), İşitsel algı (dinleme, konuşma, sesleri ayırt etme, seslerle nesneleri ya da nesne resimlerini eşleştirme), Dikkat ve bellek, temel kavram, problem çözme, el becerisi (çizme, boyama, kesme, katlama, yoğurma), özbakım becerileriyle ilgili çalışmalara yönelik sorular yeralıyor. Görsel materyaller, yeni kuşak çocukların uyum sağlayacağı estetik renkliliğe sahip” diyor.

Şirin, İngiltere ve Amerika’da okul öncesi eğitim oranının yüzde 95’lerde olduğuna dikkat çekiyor; “Amerika’da okul öncesi 2 yıllık bir anaokulu dönemi var. Okul öncesi eğitim çocuğun gelişiminde en önemli kritelerin başında geliyor. İngiltere’de 5 yaşındaki çocuk okula başlıyor. Ancak okul öncesi eğitim oranı yüzde 100 seviyesinde.”

Kritik nokta müfredat

“Önemli olan çocuğun 5.5 yaşında olması veya boyu-kilogramı değil; müfredatı algılaması. Şayet çocuk müfredata yatkın ise okula gitmesinden sakınca doğmaz. Dar gelirli çocukların örgün eğitime başlaması çok önemli. Oyun çağındaki çocuğa uygun olarak, bol oyunlu müfredat hazırlar, öğretmenleri böyle bir müfredata uygun yetiştirirseniz eğitim sorun olmaktan çıkar.”

Test nasıl uygulanıyor?

Bugüne kadar testi çözen 60-66 aylık çocukların yüzde 70 oranında başarı sağladığı tespit edildi. Çocuğa ördek, horoz, kız çocuğu gibi resimler ile geometrik şekiller gösteriliyor. Geometrik şekillerin çizilmesi isteniyor. Bu şemada çocuğun kas gelişimi, kalem tutuşu ve motor gelişimi test ediliyor. Hayvan görsellerinin yer aldığı resimler üzerinden ‘oturuyor mu, ayakta mı’ şeklinde bir takım basit sorular yöneltiliyor. Bu sayede sıralama ölçütü, mekansal algı ölçütü ve ses farkındalığı ölçümleri yapılıyor. Testler rehber öğretmen eşliğinde gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı