Gazete Vatan Logo

TESEV raporu tartışılıyor

Türkiye terörü bitirmenin yolunu arıyor

Gazeteci Cengiz Çandar’ın TESEV için Cumhurbaşkanı’ndan MİT Müsteşarı’na, Murat Karayılan’dan Celal Talabani’ye kadar çok sayıda isimle görüşerek hazırladığı rapor önceki gün kamuoyuna sunuldu. Raporda özetle “KCK sanığı belediye başkanları serbest bırakılabilir”, “PKK eylemsizliği sürekli kılmalı, TSK operasyonları eşzamanlı durdurmalı”, “Seçim barajı düşürülmeli”, “Yeni anayasada Kürtler için yeni vatandaşlık tanımı getirilmeli”, “Avrupa yerel yönetimler şartı kabul edilmeli”, “Öcalan için ‘ev hapsi’ düşünülebilir” önerleri yer aldı. Raporu destekleyen Ümit Fırat, M.Emin Aktar ve eleştiren emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu VATAN’a konuştu:

Ümit Fırat - YAZAR: PKK, Kürt probleminin yıllardır yanlış ele almasının sonucudur. Komplikasyondur. Sorun ilk ortaya çıktığında gripti, şimdi zamanla zatürre oldu ve daha da ilerliyor. PKK otoritesi ve politik gücünü Türkiye’yi yöneten dar kafa bu noktaya getirdi. Genel af lazımdır, ama bu genel af Öcalan’ı dışında bırakarak olmaz.

Mehmet Emin Aktar - Diyarbakır Barosu Başkanı: Genel olarak olumlu görüyorum. Açılım iyi ama kamuoyu buna hazırlanmadı. İmralı’nın rolü ciddiye alınmalı, Öcalan’ın koşulları daha rahat olmadan güven duygusu oluşmaz.

Armağan Kuloğlu- Emekli Tümgeneral: Bu bir rapor değil. Kürt grupların isteklerinin dile getirildiği bir döküman. Bu istekler uzun zamandır Kürt grupları tarafından dile getiriliyor. Bu aslında PKK’nın amacı. Bu maddelerin kabulü, terörle bir yere varılacağını gösteren durum olur. Benim açımdan kabul edilmesi söz konusu değil.

Haberin Devamı