Gazete Vatan Logo

Ters köşeye yatırdı

Faiz koridorunun üst bandını 7 kez üst üste düşüren Merkez Bankası, 25 baz puanlık indirim beklentilerine rağmen sürpriz yaptı. Kur ve jeopolitik gelişmeler nedeniyle faize dokunmadı

Ters köşeye yatırdı

Üst üste 7 kez faiz koridorunun üst bandında indirime giden Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), bu kez sürpriz yaptı. TCMB; ekonomistler ve anketlerin 25 baz puanlık indirim beklentisine karşın faize dokunmadı.

TCMB piyasaların merakla beklediği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, faiz koridorunun üst bandını değiştirmeyerek yüzde 8.25’te bıraktı. Politika faizi olan 1 haftalık repo faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 7.5’te, faiz koridorunun alt bandını da yüzde 7.25’te tuttu. Böylece TCMB Başkanı Murat Çetinkaya göreve geldiğinden bu yana ilk kez faizlerde bir değişikliğe gitmemiş oldu.

Sinyali dolar vermişti

TCMB’nin sürpriz karar alabileceğinin sinyali Çarşamba günü gelen açıklamalar ve döviz kurunun verdiği tepkiyle gelmişti. Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut, ihtiyaç duyulması halinde kurumun bu ayı pas geçebileceğini belirtmişti. Bu açıklamadan sonra 3.1140 ile rekor seviyeye kadar çıkan dolar/TL, 3.06’ya gerilemişti.

TCMB’nin sadeleşme adımları kapsamında yaptığı faiz indirimlerine ara vermesinde başta TL’deki değer kaybı olmak üzere, jeopolitik gelişmeler ve petrol fiyatlarındaki hareketliliğin enflasyon üzerinde yarattığı baskı etkili oldu.

Haberin Devamı

TCMB’nin açıklamasında, “Kurul, para politikasında sadeleşme sürecindeki bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasının verilere göre şekilleneceğini belirtmiştir” görüşüne yer verildi.

Toplam talepteki yavaşlamanın çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklediğine dikkat çekilen PPK metninde, “Bununla birlikte, döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırlıyor, para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektiriyor” denildi.

Açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin ve yılın 3’üncü çeyreğine dair göstergelerin iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret ettiği bildirilerek şunlar kaydedildi: “Parasal koşullardaki sıkılığın azalması ve makro ihtiyati alandaki düzenlemeler genel finansal koşulları destekliyor.”

TCMB, Mart’tan bu yana gerçekleştirdiği 7 PPK toplantısında, faiz koridorunun üst bandını 250 baz puan indirerek yüzde 10.75’ten 8.25’e çekmişti.

Haberin Devamı

‘İndirimler sona erdi’ demedi

Halk Yatırım, tarafından yayımlanan notta TCMB’nin faiz kararı şöyle yorumlandı: “TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında son 7 aydır gerçekleştirdiği indirim sürecine ara vermesinde ana etken olarak, kurda son dönemdeki değer kaybı ve diğer maliyet unsurlarındaki, ki bu noktada, petrol fiyatlarının 50 dolar/varil seviyesinin üzerinde dengelenme hareketinin ön planda yer aldığını söyleyebiliriz. Gelişmelerin enflasyon üzerinde yarattığı baskıyı gösterebiliriz. Ancak, faiz indirim sürecinin tamamen sona erdiğine yönelik kesin bir ifade de bulunmuyor.”

Dolar 3.05’e indi

TCMB’nin PPK toplantısında faizleri sabit tutması sonrası dolar/TL, yönünü aşağı çevirdi. Karar öncesi 3.0710 seviyesinde olan dolar/TL 3.0517’ye kadar geriledi.