Gazete Vatan Logo

Ters açan laleyi sınırda kurtardık

Dünyada sadece Erzurum Karayazı’da yetişen bir tür ters lale olan çiçeğin son kalan 57 adet soğanını sökerek yurt dışına götürmeye çalışan 2 Hollandalı, Kapıkule’de yakalandı

Gümrük muhafaza ekipleri, bugüne kadarki en büyük bitki kaçakçılığını ortaya çıkardı. Hollandalı Franciscus Johannes Linschoten’in (60) kullandığı plakalı jeep, Türkiye’den çıkış yaparken ihbar üzerine Kapıkule Sınır Kapısı’nda durduruldu. Araçta yapılan aramada, bagaj kısmında küçük saksılarda çiçek fideleri, çeşitli türlere ait bitki kökleri, üzeri numaralandırılarak gazete kağıtlarına sarılmış tohumlar bulundu. Kontrolde, aracın altındaki metal bölme içinde çok sayıda bitki tohumu olduğu gözlendi. Uzmanların katılımıyla yapılan sayım ve incelemede 160 türe ait toplam 5 bin 236 adet bitki ve tohumu tespit edildi. Bitkiler arasında Türkiye’de ihracı yasak ve endemik türler olan çiğdem, yabani soğan, sklemen, ters lale (Adıyaman lalesi), kardelen, zambak, şakayık türleri olduğu belirlendi.

Ele geçirilen bitkiler arasındaki bir türün, dünyada sadece Erzurum’un Karayazı ilçesinde yetişen ve sadece 57 adet kaldığı belirlenen “Fritillaria Michailovskyi” adlı ters lale olduğu ortaya çıktı. Zanlıların, yurt dışına götürmek için son kalan 57 ters lale türünün tamamını söktükleri belirlendi. Hollandalı Linschoten ve Klok, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Haberin Devamı