Gazete Vatan Logo

Terör tazminatı aldılar AİHM'deki davayı geri çektiler

TBMM tarafından geçen yıl çıkarılan 5233 sayılı "Terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması' yasası çerçevesinde öngörülen başvuru süresi sona ererken, dosyaları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) bulunan Hani ilçesinin Gömeç köyü sakinlerine, 1 trilyon 600 milyar tazminat ödenmesine karar verildi

Gömeç köylüleri, "Sulhname" imzalayarak, AİHM'deki davayı geri çekeceklerini açıkladı. Vali Yardımcısı Erol Özer, yine davaları AİHM'de olan Kocaköy ilçesinin Şaklat köyü için de anlaşma sağlamak üzere olduklarını söyledi.

Terör Tazminatları için yasal başvuru süresinin sona ermesi nedeniyle basın toplantısı düzenleyen Vali Yardımcısı Erol Özer, terör ve terörle mücadeleden zarar gördüğü gerekçesiyle 1 yıl içinde 23 bin kişinin başvuruda bulunduğunu, İncelemeye alınan 662 dosyadan karara bağlanan 338'ine 4 trilyon 600 milyar lira tazminat ödeneceğini söyledi. Vali Yardımcısı Özer, davaları AİHM'de olan Hani'nin Gömeç köyünde 110 köylüye, toplam 1 trilyon 600 milyar lira tazminat ödenmesine karar verildiğini belirterek, "Sulhname' imzalayan köylülerin davalarını geri çekeceklerini açıkladı.
Valilik bünyesinde oluşturulan 4 komisyonda görev alan 50 kişiyle 1 yıldan beri çalıştıklarını belirten Vali Yardımcısı Özer, mahkemelerden daha fazla çalıştıklarını kaydederek, "Diyarbakır'daki mahkemelerde toplam 12 bin dosya var. Bunlara sayıları 100'ü geçen avukat, hakim ve savcılar bakıyor. Süre sorunları yok. Ama biz 23 bin başvuruya bakıyoruz. Devlet, vatandaşlarına esnek davranarak tazminatlarını ödemeye çalışıyor" dedi.

SÜRE UZATILABİLİR
Vali Yardımcısı Erol Özer, terör tazminatlarıyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'nın bir genelge yayınladığını da ifade ederek, "Bakanlık resmi başvuru süresi bugün dolan yasadan yararlanmak için gelen başvuruları almamızı istiyor. Yani başvuruları alacağız ama, resmi işleme koymayacağız. Meclis'in kanun tasarısında yapacağı bir değişiklikle, başvuru süresi 1 yıl daha uzatılabilir deniliyor" diye konuştu.

Basın toplantısına katılan Gömeç köylülerinin avukatı Mehmet Kaya ise, imzaladıkları "Sulhname' gereği Avrupa İnsan Hakları mahkemesinde olan davalarını geri çekeceklerini ifade ederek, Şaklat köyü için de görüşmelerin sürdüğünü, anlaşma sağlanması halinde bu davayı da geri alacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı