Gazete Vatan Logo

Terör koridorunun belkemiği kırıldı

Münbiç’in YPG ve PKK’dan arındırılarak ABD-Türkiye kontrolüne geçmesi terör örgütünün Suriye’nin kuzeyinde oluşturmak istediği terör koridoruna da Afrin’in alınmasından sonra en büyük darbeyi vuracak

Terör koridorunun belkemiği kırıldı

Terör örgütü YPG/PKK, Suriye’de konumu ve ekonomisi itibariyle stratejik bir ilçe olan Münbiç’te işgal düzenini kurmak için etnik temizlik, zorla silah altına alma gibi birçok yönteme başvurdu. Örgüt, ilçeyi doğrudan Kandil’den gelen elebaşlarıyla yönetti. Münbiç’in Türkiye-ABD mutabakatıyla terörden arındırılmasıyla ilçe sakinleri evlerine dönebilecek, PKK’ya büyük darbe vurulmuş olacak.

- Halep’in doğusundaki Münbiç ilçesi, Fırat Nehri’ne 35, Türkiye sınırına 40 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

- Halep’in en büyük ilçesi olan Münbiç, Deyrizor ve Rakka’dan gelen, bölgedeki önemli birçok şehri birbirine bağlayan otoyolların kesişim noktasında yer alıyor. İlçe genelinde aşiret yapısı güçlü olsa da merkezde yoğun biçimde şehirli ve eğitimli kesim barınıyor.

- Münbiç, sahip olduğu doğal kaynaklar, üretim ve depolama tesisleriyle Rakka’dan Halep’e kadar uzanan bölgedeki ticaretin merkezi olması gibi nedenlerle ekonomik açıdan da önem arz ediyor.

- Bölgenin elektrik ve su ihtiyacı halen Münbiç’in kaynaklarıyla sağlansa da ilçedeki sanayi ve tarım faaliyetleri iç savaş öncesine göre oldukça zayıflamış durumda.

Haberin Devamı

- İlçenin iç savaşta nispeten yıkım yaşamamış nadir yerleşimler arasında olması, Münbiç’in diğer kentlerden göç almasına da neden oluyor.

- 2011’de başlayan halk ayaklanması öncesinde ilçe merkezindeki nüfus yaklaşık 200 binken kırsal ile Münbiç ilçesi toplamda 500 bin nüfusa sahipti.

- İç savaş boyunca aldığı göç neticesinde, 2017 itibarıyla ilçe nüfusun 600 bine ulaştığı tahmin ediliyor.

- Nüfusun yüzde 90 civarında Arap olduğu, bunu Kürt, Türkmen ve Çerkezlerin izlediği biliniyor.

Çok kez el değiştirdi

Münbiç’te siviller, halk ayaklanmalarına olayların başlamasından kısa süre sonra katılmış, 17 Temmuz 2012’de ilçe, muhaliflerin kontrolüne girmişti. Ancak terör örgütü DEAŞ’ın Ocak 2014’te Münbiç’e girmesi, YPG/PKK’nın ABD desteğini arkasına alarak ilçeyi işgale hazırlanmasına yol açmıştı. 12 Ağustos 2016’da Münbiç’i işgal eden YPG/PKK, ilçenin çevresine 20 kilometre uzunluğunda hendekler kazdı. İlçe, Kamışlı’yı Halep’e bağlaması, bölgede silah bakım ve onarımına olanak veren çok sayıda sanayi tesisinin bulunması, Fırat Nehri’nin doğu ve batısını kontrol etmesi gibi sebeplerle, terör örgütü YPG/PKK için vazgeçilmez nitelik taşıyor. Bu nedenle YPG/PKK, ilçedeki işgal düzenini oturtma amacıyla bölgedeki Arap aşiretleri ve halkı göçe zorlayarak etnik temizliğe girişti. Halkı ideolojik beyin yıkamaya tabi tutan örgüt, gençleri zorla silah altına aldı. Örgüt, Zeytin Dalı Harekatı’nın başlamasının ardından halkı, Türkiye aleyhinde eylem yapmaya zorladı. Katılmak istemeyenlere ateş açan örgüt, 25 sivilin ölümüne neden oldu.

Haberin Devamı

İkinci devriye

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Münbiç’in terör örgütü YPG/PKK’dan arındırılması faaliyetleri çerçevesinde ilçede ikinci devriye görevine başladı. TSK’ya ait zırhlı araçlar, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesindeki Cerablus ilçesi ile Münbiç cephe hattını birbirinden ayıran Sacu Çayı civarına girdi. TSK ile eş zamanlı olarak ABD unsurları da üslerinin bulunduğu Dadat ilçesi karşısında devriye faaliyeti gerçekleştiriyor. İlk devriye faaliyeti, 18 Haziran’da gerçekleştirilmişti.

Haberin Devamı