Gazete Vatan Logo

Telaffuz edemeyen yeni zenginler yazdırıp geliyor

Ferre,Cavalli gibi markaların Türkiye temsilcisi: Bir zamanlar sadece üst gelir grubunun talep ettiği markalara artık C segmentinden bile talep geliyor

Bir zamanlar sadece üst gelir grubunun talep ettiği Versace, Ferre, Armani gibi markalara artık C segmentinden bile talep geldiğini söyleyen Kılıboz, “Son dönem zenginleri de sırada. Markayı telaffuz edemeyen kağıda yazdırıp geliyor” dedi

Tuna Kılıboz, ortağı olduğu İstanbul Bujiteri ile GE Ferre, Versace Jeans Couture, Galliano, Emporio Armani, Class Roberto Cavalli, Tru Trussardi, Roccobarocco, Byblos Blue, Jean’s Paul Gaultier ve Phard gibi dünyaca ünlü markaların Türkiye temsilciliğini yürütüyor. Kılıboz, bu markalara son dönemde özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinden yoğun bir talep olduğunu anlattı. İstanbul Bujiteri’nin haftada 15-20 franchise teklifi aldığını söyleyen Kılıboz, “Diyarbakır ve Urfa’dan yoğun talep alıyoruz. Bu bölgelerde modayı aşiret üyeleri belirliyor” dedi. Kılıboz, Türkiye’de lüks markalara olan ilgiyi VATAN’a anlattı.





* İstanbul Bijuteri piyasada pek tanınmıyor, biraz kendinizden bahseder misiniz?

1983 yılından bu yana moda ve tekstil dünyasının içindeyim. Ortağım Aydın Ak ile beraber 1989’da İstanbul Bijuteri’yi kurduk. İlk olarak 1990 yılında Gucci’nin Türkiye’deki ilk mağazasını Nişantaşı’nda açarak ithalat yapmaya başladık. O zamanlar Abdi İpekçi diye bir cadde hemen hemen yok gibiydi. Birkaç mağaza vardı. Gucci ile birlikte Nişantaşı’nın yaratıcıları arasında yer aldık. Gucci’yi olan ilgiyi görünce marka sayısını artırma kararı aldık ve hemen karşısına ise GF Ferre’yi açtık. Sonraları ise bir çok ünlü markayı bünyemize katarak distribütörlük alanında büyümeye başladık. Şu anda bünyemizde olan marka sayısı 19’a ulaştı.

* Hangi markalar var bunların arasında?

Şu anda, başta Itierre Grup ve içinde bulundurduğu markalar olmak üzere, Versace Jeans Couture, Just Cavalli, Exte, C’N’C, Galliano,+IT, Gianfranco Ferre, Armani Jeans, Armani Collezioni, Emporio Armani, Cerruti 1881, Class Roberto Cavalli, Trussardi Jeans, Tru Trussardi, Roccobarocco, Byblos Blue, Belstaff’ı bünyemizde bulunduruyoruz. Son olarak da Jean’s Paul Gaultier ve John Richmond’ın temsilciliğini aldık.

Patronları eş giydiriyor

* Türkiye’de markalı ürünlere en çok kim ilgi gösteriyor?

Markalara ilgi 10-15 yıl öncesine kadar ultra zenginler dediğimiz elit kesimden geliyordu. Dar bir kesimdi. Ancak bu zamanla değişti, markaya ilgi gösterenlerin gelir seviyesi farklılaştı, çeşitlendi. Kayıtlı müşteri sayımızdaki rakamlarda da bunu görmek mümkün. 1990’da kayıtlı 2 bin 500 müşterimiz varken şu anda bu sayı 30 bini geçmiş durumda. Potansiyel müşteri olarak belirlediğimiz kişilerin sayısı ise 500 binden 3 milyona çıktı. Artık A ve A Plus müşterilerin dışında C segmentinden doktorlar, öğretmenler, orta düzey memurlar da müşteri potansiyelimiz arasında. Ancak asıl müşteri kitlemiz kadınlar. Kadınlar modayı belirliyor.

* Müşterilerinizin yüzde kaçı kadınlardan oluşuyor?

Türk kadınları giyimine erkeklerden fazla özen gösteriyor. Müşterilerimizin yüzde 70-75’lik kısmı kadınlar. Avrupa’da Türk kadını giyimiyle adından sıkça söz ettiriyor. Hatta marka yöneticilerinden duyduğumuz Türk kadını Milano, Paris ve Londra ile birlikte anılıyor. Türkiye’de de eşlerin giyiminden kadınlar sorumlu. Milyar dolarlık projelere imza atan şirketlerin patronlarını hâlâ eşleri giydiriyor. Birçok büyük patronu eşleri ayakkabısına kadar kendi beğenisine göre alıyor. Ancak son dönemde oluşmuş bir zengin kesimi var. Bunlar da markalara ilgi göstermek ve modaya uymak için çaba sarfediyorlar. Bunlar markaları telaffuz bile edemiyorlar ama giymek istiyorlar. Generations mağazalarımızda kağıtlara markaların ismini yazıp ’Bunu istiyorum’ diyenler bile var.

* Anadolu’dan ilgi nasıl?

Özellikle Doğu bölgelerinin zengin kesimi, aşiretlerin önde gelen isimleri modayı takip ediyor. Özellikle takım elbiselere ilgi gösteriyorlar.

Erzurum’da Ferre satan mağaza açtık, ilgi yoğun

Ferre, Versace gibi markalar için distribütörlük sırası da oluşmuş durumda. Tuna Kılıboz, “Haftada ortalama 15-20 franchise teklifi alıyoruz. Erzurum’da Ferre ürünleri satan bir mağaza açtık. Büyük bir ilgi var. Şimdi de Hatay, Gaziantep, Diyarbakır, Urfa’dan yoğun talep alıyoruz” dedi. Bu bölgelerdeki aşiret ağalarının modayı belirlediğini anlatan Kılıboz, şöyle devam etti: “Özellikle bu bölgelerde klasik giyim, takım elbiselere ilgi gösteriliyor. Sanayileşen kentler Kayseri, Konya’da da talep artıyor.”

Şişmanlar da artık Ferre Just Cavalli giyebilecek

ABD’de ’Tall and Fat’ olarak bilinen konseptleri 2008’de Türkiye’ye getirecek olan İstanbul Bijuteri’nin ortağı Tuna Kılıboz, “Ferre, Armani gibi markaları beğenen ancak alamayan kısa, kilolu, fazla uzun boylu müşterilerimize de ulaştırmak için 2 özel mağaza açacağız. Artık kilolu müşterilerimiz de Roberto Cavalli, Ferre giyebilecek” dedi.

Kılıboz, Tall and Fat konseptli mağazalardan birinin İstanbul’da, diğerinin ise Ankara’da 2008 yılında açılacağını kaydetti.

TEMSİL ETTİĞİ 19 MARKAYI 40 ŞİRKET SATIYOR

Tuna Kılıboz’un temsil ettiği dünya markası sayısı 19’u buluyor. Bu markaları 40’ı aşkın firma ve grup müşteriyle buluşturuyor. Kılıboz’un şirketi İstanbul Bujiteri perakende alanında ise Generations markası ile hizmet veriyor.



Haberin Devamı