Gazete Vatan Logo

Tekno devlere Türk kadın gücü...

Erkeklerin hakim olduğu sektör diye bilinen teknolojiye kadın eli değdi. Türkiye’de hem yerel hem de uluslararası pek çok firmada başarılarıyla dikkat çeken kadınlar tepe yönetim kadrolarını birer birer ele geçiriyor

Tekno devlere Türk kadın gücü...

Teknoloji alanı genelde erkeklere özgü görülür. Ancak günümüzde bu durum bir nebze olsun değişiyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de teknoloji firmalarının zirvesine tırmanan kadın yönetici sayısının artışına tanıklık ediyoruz.

Erkek yöneticilerin ağırlıkta olduğu sektör yavaş yavaş kadın hakimiyetine giriyor. Başarılarıyla dikkat çeken kadınlar, tepe yönetim kadrolarına transfer ediliyor. Bunu hem yerel hem de global şirketlerde görmek mümkün. Cep telefonundan bilgisayara, buluttan giyilebilir teknolojiye kadar pek çok alanda imzaları var. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde Türkiye’de teknolojiye yön veren kadın yöneticileri mercek altına aldık.

'Elma’da deneyimli isim

Resan Yüner Apple Türkiye Genel Müdürü,

1987’de ODTÜ İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Bilişim sektöründe büyük deneyimi bulunan Yüner, 2000-2002 yılları arasında Compaq Türkiye Müdürü olarak görev yaptı. Ardından 2002-2008 yılları arasında Hewlett-Packard’da (HP) çalıştı.

2009 yılındaki 6 aylık GE Healthcare’ den sonra Oracle firmasına geçti. Üç yıl Oracle Türkiye Ülke Direktörüğü görevini yürüttü. 2012’den beri ise Apple Türkiye’nin Genel Müdürü olarak görev yapıyor.

Haberin Devamı

Yazılım devinin başında

Filiz Doğan - Oracle Türkiye Ülke Müdürü

Oracle’ın merkezi ABD’de veritabanı satış danışmanı olarak göreve başladı. 2000 yılında Türkiye’ye döndü. Oracle Türkiye’de teknoloji satış danışmanlığı yöneticiliği yaptı. Ocak 2014’te Türkiye ülke müdürü oldu.

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu. Şirketin bölgesel roller alarak büyüme stratejisini devam ettiriyor. Türkiye’nin içinde yer aldığı bölgede servis odaklı mimari, kimlik yönetimi ve özellikle de ‘Exa Teknolojileri’ uygulamalarında başarı sağladı.

Bilgisayarda liderliğe oynuyor

Gülfem Çakmakçı - Lenovo Türkiye Genel Müdürü

İstanbul Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. European Gestalt Coaching eğitimi alarak Executive Coach sertifikası aldı. İş hayatına 1994 yılında Karma International’da Pazarlama Ürün yöneticisi olarak başladı. 2000 yılında Seagate Teknoloj’nin Yunanistan, Türkiye, İsrail ve Orta Doğu Afrika’dan sorumlu Bölge Müdürlüğü görevlerini yürüttü. 2007-2011 yılları arasında Dell Ülke Müdürü olarak görev yaptı. 2011’de Lenovo Türkiye Genel Müdürlüğü’ne getirildi.

Haberin Devamı

Dell Türkiye ona emanet

Didem Duru - Dell Türkiye Ülke Müdürü

1973 doğumlu olan Didem Duru, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun. İş hayatına bankacılık sektöründe başladı. Ancak o sektörü sevmeyince daha insan odaklı bir iş yapmak üzere teknoloji alanında ilerlemeye karar verdi. 1998’de, IBM’de satış bölümüne müşteri temsilcisi olarak girdi. 15 yıl bu şirkette çeşitli görevlerde çalıştıktan sonra 2013 yılında ise Dell Türkiye’ye Çözüm Grubu Direktörü olarak katıldı. 2014 yılı ağustos ayında ülke müdürü olarak atandı.

Cep telefonunda ülke müdürü

Canan Taşar - HTC Türkiye Ülke Müdürü

HTC’ye 2011 yılında HTC Türkiye Pazarlama Direktörü olarak katıldı. 2013’te Güneydoğu Avrupa Pazarlama Direktörlüğü’ne getirildi. 1 Şubat 2014 tarihinde Türkiye Ülke Müdürü olarak atandı.

Haberin Devamı

14 yıllık telekom sektörü deneyimi var. Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. HTC’ye katılmadan önce Vodafone Türkiye bünyesinde Değerli Müşteri Segmenti’nden sorumlu Kıdemli Pazarlama Müdürü olarak görev yapıyordu.

Vodafone’un bölge başkanı

Serpil Timuray - Vodafone Afrika, Ortadoğu ve Asya Pasifik Bölge Başkanı

Vodafone Türkiye’yi mobil telekom sektörünün en hızlı büyüyen operatörlerinden biri yaptı. 1 Ocak 2009’da Vodafone Türkiye’nin CEO’luğuna getirilmişti. Firmanın İcra Kurulu Başkanlığı’nı da yaptı. Ocak 2014 itibariyle sorumluluk alanı genişledi. Vodafone Grubu’nun 409 milyon abonesinin yüzde 65’inin bulunduğu dünya genelindeki iki yönetim bölgesinden biri olan AMAP (Afrika Ortadoğu ve Asya Pasifik) Bölge Başkanlığı’na atandı. Toplam 281 milyon aboneden sorumlu. Vodafone’un yüzde 70’i onun bölgesinde yer alıyor. Timuray, Boğaziçi Üniversitesi İşletme’den mezun oldu. Kariyerine 1991 yılında başladı.

‘Giyilebilir’ ondan soruluyor

Ayşegül İldeniz - Intel Dünya Başkan Yardımcısı

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. San Francisco State Üniversitesi’nden Dijital İletişim konusunda master yaptı. 1998’de Intel’de çalışmaya başladı. 2001-2004 arasında Intel Türkiye Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. 2004 yılında, Intel’in 67 ülkeyi kapsayan Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nin başkanlığına getirildi. 2013’de Yeni Teknolojiler Bölümü’nün Dünya Başkan Yardımcısı olarak yeni görevine atandı. Giyilebilir teknolojiler ve yeni ürün ve iş modelleri konusunda çalışıyor. Giyilebilir teknolojiye getirdiği farklı yaklaşımla dünyanın en yaratıcı kişileri listesinde de yer almayı da başardı.

Kaynak: Milliyet