Gazete Vatan Logo

Tek suçları vardı: Kırmızıda durmak!

Ağır vasıtalara yasak olan saatte kent içinde seyreden akaryakıt yüklü tanker freni patlayınca Kartal'da kırmızıda bekleyen araçları ezdi: 9 ölü, 20'den fazla yaralı var

İstanbul Kartal'da akaryakıt yüklü bir tanker faciaya yol açtı. İzmit'ten aldığı 20 ton akaryakıtı, Kartal sahilindeki HABAŞ deposuna götüren Cavit Karakaş yönetimindeki 34 T 2403 plakalı tanker, saat 15.00 sularında sahilyoluna inmek için E-5'ten Kartal yönüne saptı. Kartal Köprüsü'nden geçtikten sonra bir süre ilerleyen tanker, Spor Caddesi'nin başına ulaştı. Ağır vasıtaların saat 07.00 ile 21.00 arasında yola çıkması yasak olduğu halde, izinsiz olarak trafikte seyreden Cavit Karakaş, tam bu noktada, tankerin frenlerinin tutmadığını farketti. Bu sırada dik yokuştan aşağı inmeye başlayan tanker gittikçe hız kazandı.

Cavit Karakaş da, çareyi kapıyı açıp aşağı atlamakta buldu. Kontrolden çıkan tanker, yokuşun sonunda, kırmızı ışıkta bekleyen 17 otomobil, 2 otobüs, 3 minibüs, 3 kamyonet ve 1 TIR'a çarparak alev aldı. Yaklaşık 300 metre sürüklendikten sonra, yolun sonundaki minibüs duraklarında güçlükle duran tankerin neden olduğu trafik kazasında 9 kişi öldü, 25 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslar ve çevreden yetişen vatandaşlar tarafından Kartal Devlet Hastanesi, Kartal SSK Hastanesi ve Kartal Özel Umut Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Tanker şoförü atladı
Kazadan freni patlayan tankerden atlayarak kurtulan tanker şoförü Cavit Karakaş ise tedavi altına alındığı Kartal Özel Umut Hastanesi'nde gözaltına alındı. 42 yaşındaki Karakaş, "Yokuşun başında frenlerimin tutmadığını anladım. Yapacak hiçbir şey yoktu. Tanker hızla aşağı doğru gitmeye başladı. Ben de kapıyı açıp kendimi aşağı attım. Böyle olacağını düşünmemiştim, iradem dışında oldu, çok üzgünüm" diye ifade verdi. Yetkililer, yolun başında hiçt fren izi bulunmadığını kaydetti. Karakaş tedavisinin ardından Kartal Polis Merkezi'ne götürüldü.

Yanarak can verdiler
Yaralılardan kimlikleri belirlenenler şöyle: Mehmet Erdoğan, Murat Erdoğan, Mustafa Özaldı, Pınar Cantürk, Ayşe Özer, Rüya Ünaydın, Hatun Özer, Sebahattin Kurnaz, Dasin Kılıç, Fahri Türk, Şevket Akdöl, İbrahim Akdağ, Avni Akdemir, Cavit Karakaş, Faruk Avlamaz, Songül Avlamaz, Mine Gözübüyük, Nevki Akgöl, Tahsin Kılıç, Emre Gülaç, Akın Aydemir. Yanarak can veren 8 kişinin kimliği de belirlendi. Erdoğan Karataş (40), Atilla Gürsel (64), Sabri Gürçay ve İsmail Nazik Beyazıtlıoğlu, Ömür Beyazıtoğlu, Müge Kıranel, Nilüfer Kıranel, Latif Yılmaz, tanker faciasında feci şekilde can verdi.

Kızını okuldan almıştı...
Korkunç kazada ölenlerden ikisi, 13 yaşındaki Müge ile annesi Nilüfer Kıranel'di. Nilüfer Hanım Ortadoğu İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi olan kızını, her gün okula götürüp getiriyordu. Dün de kızını okuldan almış 34 TH 7972 plakalı Peugeot marka arabasıyla eve dönüyordu. Kırmızı ışıkta durmalarından birkaç saniye sonra, ölüm onları yakaladı. Anne kız feci şekilde can verdi.

En çok 4 yıl yatıp kurtulacak
Kazadan yaralı kurtulan tanker şoförü Cavit Karakaş, TCK'nın 455'inci maddesi gereğince, "tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu 1'den fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Karakaş'a üst sınırdan ceza verilse bile, İnfaz Yasası gereğince hapiste kalacağı süre en fazla 4 yıl olacak. TCK'da yapılması düşünülen yeni düzenleme bu tür suçlara, "bilinçli kusur" kavramını getiriyor. Buna göre fail, eyleminin sonucunu istemese bile, suç oluştuğunda, cezası üçtü birden yarı oranına kadar artırılacak. Ancak kanun değişse bile, geriye dönük işlemeyeceği için, Kartal'daki olayın sanığını etkilemeyecek.

Haberin Devamı