Gazete Vatan Logo

Tek ‘nefes’te rekor

KOBİ’lere can suyu olacak Nefes Kredisi’ne 1 haftada rekor başvuru yapıldı. 16 bin şirketten 2.5 milyar liranın üzerinde kredi talebi geldi. 7.5 milyarlık toplam kredinin 3’te biri kullanıldı.

Tek ‘nefes’te rekor

KOBİ’lere can suyu olacak Nefes Kredi’nin ikincisine rekor başvuru yapıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB öncülüğünde başlatılan KOBİ’lere yönelik ‘Nefes Kredisi’ne 1 haftada 16 bin şirketten 2.5 milyar liranın üzerinde başvuru geldiğini söyledi. Başbakan Binali Yıldırım tarafından İzmir’de tanıtılan ‘Nefes Kredisi’nin KOBİ’lere güçlü destek sağlayacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, projeye yoğun talep geldiğini, bu sebeple çok mutlu olduklarını söyledi.

7 bini hemen onaylandı

Hisarcıklıoğlu, Başbakan Yıldırım’ın imza töreninde yaptırdığı değişiklikle Nefes Kredisi hacminin 5 milyar liradan 7.5 milyar liraya çıktığına dikkati çekerek, “1 hafta gibi kısa sürede 16 bin şirketten 2.5 milyar liranın üzerinde başvuru aldık. Bir başka deyişle, 1 haftada kredinin 3’te biri kullanıldı. 16 bin başvurunun 7 bini halihazırda onaylandı, geri kalanların da kredi tahsis süreçleri devam ediyor” diye konuştu.

Bu süreçte, illerdeki oda ve borsalar ile projeye destek veren bankaların büyük gayret gösterdiklerini vurgulayan TOBB Başkanı, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Aylık yüzde 0.99, yıllık yüzde 11.88 gibi bir oranla 6 ay ana para ödemesiz Nefes Kredisi’nden faydalanmak için tüm KOBİ’lerimizi önce üye olduğu oda veya borsaya, sonra da çalıştığı DenizBank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım bankaları şubelerine başvurmaya çağırıyorum. KOBİ’lerimize bu denli uygun koşullarla krediye erişim imkanı sağlayan başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’a ve hükümetimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Azami kredi 200 bin TL’ye çıktı
Geçtiğimiz yıl 30 bine yakın KOBİ’nin 5 milyar TL kredi kullandığı Nefes Kredisi projesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘finansmanda inovasyon’ ifadesini kullanmıştı. Nefes Kredisi’nin ikinci etabında kredi bu yıl ayrılan rakamın yüzde 50 artmasıyla yararlanacak KOBİ sayısının 50 bine ulaşması bekleniyor. İlk Nefes Kredisi programında toplam 5 milyar liranın yüzde 9.90 faizle, 12 ay ödeme imkanıyla ve azami 150 bin liraya kadar KOBİ’lerin hizmetine sunuldu. Bu yıl rakam 7.5 milyara çıktı. Azami kredi de 200 bin liraya yükseldi. Ayrıca vade de 6 ayı sadece faiz ödemeli olmak üzere 18 aya çıktı.
Nasıl başvurulur?
- Başvuru için TOBB’a bağlı oda ve borsalara üye olmak gerekiyor.
- Kredi kullanmak için önce oda merkezi ya da temsilciliklerinden ‘TOBB Nefes Kredisi başvurusu içindir’ ibareli faaliyet belgesi alınacak.
- Ardından Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, DenizBank Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım şubelirene başvurulacak.
- KOBİ uygunluğu değerlendirildikten sonra ticari kredi kullanacak.
- Bankalar 51 TL’nin üzerinde masraf alamayacak.

Haberin Devamı