Gazete Vatan Logo

Teba'yı zora sokan kızlar 'Fakir' satıcı oldu

Yaptıkları anlaşmalardaki hatalar nedeniyle Teba'yı zora sokan Teoman Baygan'ın kızları 'Fakir' markalı ev aletlernin satışına başladı

Babalarının kurduğu beyazeşya devi Teba'yı iflasa sürükleyen kızları, bir diğer beyazeşya üreticisi 'Fakir'in satıcısı oldu.Teba'nın patronu Teoman Baygan'ın kızları Ayda İlkel ve Selda Baygan, Aralık 2004'te kurdukları Esis adlı şirket ile sıfırdan ticarete soyundu. Daha önce kurduktan e-Teba ile Teba ürünlerinin on-line satışını yapan kardeşler, şimdi ise Fakir başta olmak üzere Baymak, Blue House, Regal, Remington gibi markaların ürünlerini satmaya başladı. İki kızkardeşin, Esis bünyesinde satılan marka sayısını artırmak için Profilo, Siemens, Bosch ve Electrolux gibi markalar ile de görüştükleri belirlendi.

Teba gençlerin kurbanı olmuştu
Teoman Baygan, Türkiye'nin fırın ihracatının yüzde 75'ine imza atan, Pentagon'a mal satma başarısı gösteren Teba'nın paritedeki değişimi öngöremeyen 'gençlerin' kurbanı olduğunu belirtmişti. Şirketin yönetimini 2003 yılı başında kızlarına devretmeye başlayan Baygan, yaşanan krizin ardından şu açıklamayı yapmıştı: "Grubun amiral gemisi Günkol şirketi, üretiminin yüzde 95'ini ihraç ediyor. Ancak 2003'te doların büyük oranda değer kaybetmesi ve bu kaybın devam ermesi şirketi zora soktu. Şirketteki gençlerin hatasıyla yapılan anlaşmalara parite riskinin koyulmayınca, zararına mal göndermeye başladık. Bu da Teba'yı zora soktu." Teoman Baygan, bu sürecin ardından kızları da dahil tüm üst düzey yöneticileri görevlerinden alarak yeniden işlerin başına geçmişti.

9 bayi üzerinden on-line satış yapılıyor
Babaları tarafından yönetimden uzaklaştırılan Ayda ilkel ve Selda Baygan, Esis Tüketim Mamulleri Gıda Kozmetik Turizm Tekstil Pazarlama Sanayi Ticaret Ltd. şirketim 29 Aralık 2004 tarihinde kurdu. İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında firmanın faaliyet konusu da elektrikli aletler ve cihazların satışı olarak belirtildi. Baygan ve İlkel'in daha önce e-ticaret yapan 9 Teba bayisini kapatmadıkları ve bu bayiler üzerinden Fakir markası başta olmak üzere çeşitli ev aletlerinin satışını yaptıkları ifade ediliyor. Satışlar e-Teba projesinde olduğu gibi on-line olarak yapılıyor. Kredi kartı ile yapılan satışta çekilen miktarın bir bölümü satılan markanın, geri kalanı da Esis'in hesaplarına geçiyor. Ürün daha sonra adrese teslim ediliyor.

Teba ile Nurol Holding ortaklık için masada
Girdiği mali krizden kurtulmak için yabancı beyazeşya devleri ile yaptığı ortaklık görüşmelerinden bir sonuç alamayan Teba, şimdi Nurol Holding ile masaya oturdu. Beyazeşya sektörüne girmek isteyen Nurol Holding'in Teba ile ortaklıkta ısrarlı olduğu belirtiliyor. Bir Teba yetkilisi, "Teba'nın Nurol Faktoring'e de borcu var. Daha ilk başta Nurol Holding'ten borçları dikkate alarak bir ortaklık teklifi alınmıştı. Ama o zaman Nurol sektörün içinden bir firma olmadığı için pek de ciddiye alınmamıştı. Ama şimdi Teba ile ilgilenen en ciddi firma Nurol Holding" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı